DICARBOCALM, comprimate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Dicarbocalm si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Antiacid cu actiune relativ rapida, fara efecte sistemice de tip alcalozic daca functia renala este normala. Preparatul nu actioneaza catartic sau constipant, nu determina o hiperaciditate de "rebound".

Dicarbocalm este indicat in tratamentul simptomatic al afectiunilor gastrice care evolueaza cu hiperaciditate, tradusa prin pirozis, balonare postprandiala, senzatie de jena sau greutate in epigastru etc.

Mod de administrare

1-4 comprimate pe zi, in doua prize la 1 ora dupa masa de pranz si seara la culcare. Comprimatele se sfarama sau se lasa sa se topeasca in gura.

Supradozaj

In caz de supradozaj poate sa apara hiperaciditate gastrica, hipercalcemie, diaree.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Dicarbocalm nu se administreaza la persoane cu debilitate fizica marcata sau cu functie renala alterata.

In cazul administrarii la diabetici se va tine cont de continutul in zahar. Un comprimat masticabil contine 717,4 mg zahar.

Interactiuni medicamentoase

S-au raportat interactiuni cu alte medicamente administrate oral. S-a constatat o scadere a absorbtiei digestive a medicamentelor administrate concomitent. De aceea, se prefera administrarea Dicarbocalm dupa o pauza de cel putin 2 ore de la administrarea celorlalte medicamente.

Nu se recomanda asocierea cu chinidina, deoarece creste concentratia plasmatica a chinidinei si riscul de supradozaj, prin scaderea excretiei renale a chinidinei (prin alcalinizarea urinii).
Se recomanda prudenta in cazul asocierii cu indometacina, difosfonati, digitalice, saruri de fier, lincomicina, nitrofurantoina, dexametazona (scade absorbtia lor digestiva daca se administreaza simultan cu antiacidele, de aceea se vor administra la distanta unele de altele).

Sarcina si alaptarea

Dicarbocalm se administreaza in timpul sarcinii si alaptarii dupa evaluarea atenta a raportului beneficiu terapeutic matern/risc potential fetal.

Tratament: se va intrerupe administrarea si se va institui tratament simptomatic si de sustinere a functiilor vitale.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Dicarbocalm nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Datorate sarurilor de calciu: tratamentul prelungit poate determina hipercalcemie, cu risc de insuficienta renala si nefrocalcinoza.

Datorate sarurilor de magneziu: diaree.

Administrat in doze mari timp indelungat poate determina fenomene de hiperaciditate prin rebound secretor.

Cum se pastreaza Dicarbocalm

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

Comprimate continand 0,489 g carbonat de calciu, 0,011 g carbonat de magneziu si 0,006 g trisilicat de magneziu. Preparatul este aromatizat cu ulei de menta.

Ambalaj

Cutie cu 2 blistere PVC/Al a cate 10 comprimate masticabile
Cutie cu 3 blistere PVC/Al a cate 10 comprimate masticabile

Fabricant

S.C. ZENTIVA S.A., Romania

Citeste si despre:

Sindromul Piriformis Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii Compresia nervoasa