DEBRISAN, pulbere

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021
Indicatii
Debrisan este indicat in tratamentul plagilor exsudate si infectate cum sunt plagile chirurgicale si posttraumatice, ulcerele de decubit si ulcerele de la nivelul membrelor inferioare.

Precautii
Se vor lua masuri de precautie in urmatoarele situatii: cand Debrisan-ul este aplicat in apropierea ochilor; in ulcere profunde cu orificii de deschidere mici, ca de exemplu fistule si cavitati, de unde indepartarea granulelor sau a pastei poate fi dificila. Se va evita varsarea de Debrisan pe dusumele, acestea devenind alunecoase.

Reactii adverse
Poate surveni durere tranzitorie in regiunea plagii. Daca durerea apare la momentul aplicarii preparatului, ea poate fi evitata prin umezirea suprafetei plagii, inainte de aplicare.

Mod de administrare
Pentru obtinerea rezultatelor cat mai bune vor trebui respectate intocmai urmatoarele tehnici:
Prepararea plagii- Se curata plaga cu ajutorul unui tampon de vata imbibat in solutie salina normala sau apa. Pentru a creste eficacitatea Debrisanului, plaga va fi lasata sa ramana umeda.
Prepararea pastei de Debrisan:
2A. Se amesteca doua parti (60 g) Debrisan cu o parte (30 ml) polietilenglicol (Macrogol) 400 pana la obtinerea unei paste. Este de preferat ca aceasta pasta sa fie amestecata in cutia Debrisan 60 g dupa indepartarea capacului interior al acesteia. Pasta astfel obtinuta poate fi pastrata timp de patru saptamani la temperatura camerei (maximum +30 grade C) in cutia bine inchisa. Continutul unei cutii nu va fi administrat la mai mult de un pacient.
2B. Alternativa: daca polietilen-glicolul (Macrogol) 400 nu este disponibil, poate fi inlocuit cu glicerolul. In acest caz se amesteca patru parti Debrisan cu o parte glicerol. Nota: aceasta pasta va trebui preparata imediat inainte de administrare si nu poate fi pastrata pentru un interval de timp mai mare de cateva ore.
Aplicarea Debrisanului: Granulele de Debrisan pot fi aplicate direct pe plaga.
Cu toate acestea, pentru a usura manipularea in practica, recomandam urmatoarele metode de aplicare:
3A. Se acopera plaga cu o compresa de tifon formata din doua straturi si avand dimensiunea aproximativ dubla fata de cea a plagii. Se va umezi compresa cu solutie salina normala sau cu apa. Se intinde pasta pe compresa de pe plaga pana la obtinerea unui strat cu grosimea de cel putin 3 mm. Se va impaturi compresa astfel incat sa contina toata pasta. Se apasa usor pentru a se asigura contactul cu plaga. Aceasta metoda faciliteaza indepartarea ulterioara a Debrisanului.
3B. Alternativa: Se intinde pasta pe plaga intr-un strat cu grosimea de cel putin 3 mm si se apasa usor pentru a se asigura un bun contact cu plaga.
4. Se acopera cu o compresa uscata. Se lipesc marginile cu banda adeziva si se bandajeaza ca de obicei. Aplicari ulterioare: Debrisanul trebuie inlocuit inainte sa devina saturat (de culoare gri-galbuie). Initial pot fi necesare doua aplicari pe zi iar apoi una pe zi, aceasta variind insa cu cantitatea secretiei de la nivelul plagii.
5A. Se indeparteaza tifonul si se clateste plaga cu apa distilata sau solutie salina. Tifonul care adera la plaga poate fi dezlipit prin reumezire cu apa distilata sau solutie salina.
5B. Daca Debrisan a fost aplicat direct pe plaga, Debrisanul folosit se indeparteaza prin irigare cu solutie salina si tamponare. Cateva granule de Debrisan ramase pe suprafata plagii dupa spalarea acesteia nu sunt daunatoare, insa inaintea efectuarii unei grefe cutanate Debrisanul va trebui indepartat in intregime. Daca nu este inlocuit suficient de des sau daca se aplica un strat prea subtire, se poate forma o crusta. In aceasta situatie se va aplica pe plaga o compresa imbibata in solutie salina normala care va fi lasata timp de aproximativ 10 minute. Debrisanul va putea apoi sa fie indepartat usor fara lezarea tesutului de granulatie nou si fin. De acum, inchiderea completa depinde de procesul natural de vindecare, durata inchiderii plagii variind de la cateva zile la cateva saptamani, in functie de dimensiunea plagii, pierderea de tesut si starea generala a pacientului.
Debrisan in arsurile mainilor: Se introduce mana pe jumatate intr-o punga de polietilena curata. Se aplica din abundenta granulele de Debrisan pe mana, excesul fiind lasat sa cada in punga. Se prinde punga la nivelul incheieturii mainii si se vor face cateva mici gauri de aerisire in punga, aproape de incheietura. Mana va trebui miscata ocazional pentru a permite grauntelor excesive de Debrisan sa adere la plaga.
Incheierea tratamentului: Tratamentul va fi continuat pana la curatarea plagii si disparitia exsudatului.

Citeste si despre:

Glutetimida Consecintele unei supradoze de aspirina Protectia sanatatii si securitatii lucratorilor fata de riscurile datorate expunerii la azbest Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007 Ghimbirul si beneficiile sale pentru sanatate De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. 13 moduri utile si mai putin cunoscute de a folosi bicarbonatul de sodiu 9 alimente recomandate cand aveti gripa Igiena corpului - dusul Dieta cu ciocolata Vaccinarea antigripala