CLEXANE, solutie injectabila

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Indicatii
Enoxaparina este o heparina, cu greutate moleculara mica, indicata in:
Profilaxia trombozei venoase profunde si a embolismului pulmonar.
Profilaxia coagularii in circuitul extracorporeal in timpul sedintelor de hemodializa.
Tratamentul tulburarilor tromboembolice, in special cele asociate cu chirurgia generala si ortopedica.
Tratamentul anginei instabile si a infarctului miocardic non-Q (fara unda Q).
Doze si mod de administrare
La pacientii cu risc trombotic moderat se administreaza o seringa preumpluta de 20 mg enoxaparin / 0,2 ml la 24 ore, s.c. in plica abdominala; tratamentul se incepe cu 2 ore preoperator si se continua timp de 7-10 zile sau panala mobilizarea completa a pacientului. La pacientii cu risc trombotic crescut, se administreaza incepand cu 12 ore preoperator o seringa preumpluta de 40 mg/0,4 ml/zi si se continua pana la mobilizarea completa a pacientului.
Hemodializa: se administreaza 1 mg/kg corp in linia arteriala a circuitului, la inceputul unei sedinte de 4 ore.
La pacientii cu risc hemoragic crescut, se administreaza 0,5 mg/kg corp(acces vascular dublu) sau 0,75 mg/kg corp (acces vascular simplu).
Daca se formeaza depozite de fibrina, trebuie administrata o noua doza de 0,5 pana la 1 mg/kg corp, depinzand de timpul final al dializei.
Tratamentul tombozei venoase profunde - injectie subcutanata, 1 mg/kgcorp la 12 ore, timp de 7-10 zile.
Tratamentul anginei instabile si al infarctului non-Q-1mg/kg corp la 12 ore, subcutanat, concomitent cu aspirina oral (100-325 mg, o data pe zi).

Compozitie
Solutie injectabila de enoxaparina sodica 100 mg/1 ml conditionata in seringi preumplute a: 20mg/0,2 ml; 40 mg/0,4 ml; 60 mg/0,6 ml; 80 mg/0,8 ml; 100 mg/1 ml. Cutii a 2 seringi preumplute.
Contraindicatii
Alergie la enoxaparina. Antecedente de trombocitopenie in cursul tratamentelor anterioare cu heparina nefractionata sau heparina cu greutate moleculara mica, manifestari sau tendinte hemoragice legate de tulburari ale hemostazei, cu exceptia coagulopatiilor de consum fara legatura cu heparina. Endocardite infectioase acute. Leziuni organice susceptibile de sangerare.
Contraindicatii relative: Asocierea cu ticlopidina, salicilati sau AINS.

Masuri de precautie
A nu se administra intramuscular. Precautii la administrarea in timpul sarcinii. Se recomanda prudenta in caz de insuficienta hepatica, antecedente de ulcer gastro-duodenal sau vasculopatii chorioretiniene, hipertensiune arteriala severa necontrolata medicamentos. rahianestezie si anestezie peridurala. Precautii la asociere cu anticoagulante orale, antiinflamatorii nonsteroidiene, corticosteroizi.

Reactii adverse
Manifestari hemoragice, doar in prezenta factorilor de risc asociati, rare cazuri de trombocitopenie sau de hematoame la locul injectiei.
In timpul tratamentului poate aparea trombocitopenie. Se opreste administrarea enoxaparinei. Ocazional pot aparea echimoze la locul injectiei. Exceptional de rar pot aparea manifestari hemoragice. In timpul tratamentului este posibil sa apara modificari ale probelor hepatice (transaminaze, fosfataza alcalina).

Citeste si despre:

Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic Neurodermatita Fentanil Ergotamina - aliatul impotriva migrenelor Morfina Nu ignora hipertensiunea arteriala, chiar daca ai 30 de ani Remediul natural impotriva gripei! Solutia perfecta pentru principalele efecte ale stresului! Efortul fizic prelungit afecteaza si articulatiile sanatoase Totul despre contraceptie – ce metoda ti se potriveste Afla care sunt cele mai sigure metode contraceptive 6 solutii anti-imbatranire recomandate de dermatologi De ce apar pungile de sub ochi. Afla cele mai bune solutii pentru a le combate