CEFORAN, capsule

Prospect

Publicat: 01 Noiembrie 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Ceforan si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Infectii ale tractului respirator superior si inferior, ale tractului urinar, ale pielii si tesuturilor moi, infectii osteo-articulare produse de microorganisme sensibile.

Mod de administrare

Oral. Copii cu functie renala normala: 25-50 mg/kg/zi, max. 100 mg/kg/ zi, in doza unica sau fractionata in doua doze egale. Adulti si adolescenti cu functie renala normala: 1-2 g/zi in doza unica sau fractionate in doua adm. egale. In caz de infectii severe doza poate fi crescuta sau chiar dublata. In IR dozele si intervalul dintre administrari se adapteaza in functie de clearance-ul la creatinina. Tratamentul trebuie administrat minim 7-10 zile sau inca 2-3 zile dupa regresia simptomelor acute.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la cefalosporine.

Precautii

Precautie in cazul pacientilor cu antecedente de alergie la peniciline, la pacientii cu IR grava, la persoane cu antecedente de alergie severa sau astm. Se recomanda verificarea frecventa a valorilor hemoleucogramei, precum si efectuarea in mod regulat de teste functionale renale si hepatice. In cazul prezentei de diaree severa si persistenta trebuie suspectata colita pseudomembranoasa.

Pot aparea suprainfectii cu fungi, ca si simptome ale deficitului de vitamina K sau ale deficitului de vitamina b. Pacientii cu afectare gastrointestinala severa nu trebuie tratati cu cefadroxil. Atentie in cazul asocierii cu: antibiotice/chimioterapice bacteriostatice, probenecid, aminoglicozide, polimixina B, colistin, doze mari de diuretice de ansa, anticoagulante, inhibitori ai agregarii plachetare. Este posibila falsa pozitivare a rezultatelor testului Coombs si la determinarea glucozuriei. Prudenta in timpul sarcinii si in perioada de alaptare.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala. In cazul in care luati Ceforan impreuna cu alte medicamente, isi pot influenta reciproc modul in care actioneaza asupra organismului. In special, este important sa spuneti medicului dumneavoastra daca utilizati oricare din urmatoarele medicamente:

- probenecid (utilizat pentru tratamentul gutei);

- aminoglicozide sau alte cefalosporine (utilizate in tratamentul infectiilor);

- polimixine (utilizate in tratamentul infectiilor);

- contraceptive orale (caz in care, trebuie sa utilizati masuri contraceptive suplimentare).

- diuretice (medicamente care elimina apa).

Influentarea testelor de laborator: in cursul tratamentului cu Ceforan se pot obtine rezultate fals pozitive ale testului Coombs direct si indirect. Ocazional, poate aparea o crestere trecatoare a valorilor serice ale unor enzime ale ficatului (transaminaze si fosfataza alcalina). Ceforan poate modifica rezultatele testelor de dozare a glucozei in urina. Daca aveti diabet zaharat, este important sa-l informati pe medicul dumneavoastra ca luati Ceforan.

Sarcina si alaptarea

Cefadroxilul se poate administra in timpul sarcinii doar daca medicul va recomanda acest lucru. Cefadroxilul trece in laptele matern. Adresati-va medicului daca doriti sa alaptati. Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Utilizarea Ceforan cu alimente si bauturi

Este recomandat sa luati Ceforan inainte sau dupa masa.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Ceforan nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale Ceforan

Ceforan contine galben amurg (E 110) si rosu cosenila A (E 124). Pot provoca reactii alergice. Ceforan contine p-hidroxibenzoat de metil si p-hidroxibenzoat de propil din compozitia. Pot provoca reactii alergice (chiar intarziate).

Reactii adverse posibile

Tulburari gastrointestinale (greata, varsaturi, diaree, durere abdominala), simptome dermatologice (prurit, exantem alergic sau eritem, urticarie, febra medicamentoasa, dureri articulare sau, rar, angioedem), glosita, vertij, nervozitate, somnolenta, reactie alergica imediata, sindrom Stevens-Johnson, eritem multiform, modificari hematologice (eozinofilia, trombocitopenia, leucopenia si neutropenia), cresterea transaminazelor serice.

Cum se pastreaza Ceforan

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original. Nu utilizati Ceforan dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substanta activa este cefadroxilul. O capsula contine cefadroxil 500 mg sub forma de cefadroxil monohidat. - Celelalte componente sunt: continutul capsulei-stearat de magneziu, talc; capac/corp-dioxid de titan (E 171), galben de chinolina (E 104), galben amurg (E 110), albastru stralucitor FCF (E 133), rosu cosenila A (E 124), dioxid de siliciu, laurilsulfat de sodiu, acid acetic glacial, glicerol, gelatina, p-hidroxibenzoat de metil, p-hidroxibenzoat de n-propil.

Ambalaj

Ceforan se prezinta sub forma de capsule de culoare verde opac, care contin o pulbere granulata alba pana la slab galbuie. Este ambalat in cutii cu 10 si 1000 capsule.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si producatorul

S.C. Antibiotice S.A. Str. Valea Lupului nr.1, 707410 Iasi, Romania.

Acest prospect a fost aprobat in Martie 2010.

Citeste si despre:

Opiu Otoscleroza Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007 Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Delfino Romania – manifest pentru sanatatea ta Abcesul periamigdalian Condromalacia patelara (rotuliana) – o afectiune a cartilajului genunchiului Discopatia lombara - lumbago si lombosciatica Lipomul