CEFADROXIL, capsule

Prospect

Publicat: 01 Noiembrie 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Cefadroxil si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Infectii ale tractului respirator superior si inferior, ale tractului urinar, ale pielii si tesuturilor moi, infectii osteo-articulare produse de microorganisme sensibile.

Mod de administrare

Oral. Copii cu functie renala normala: 25-50 mg/kg/zi, max. 100 mg/kg/ zi, in doza unica sau fractionata in doua doze egale. Adulti si adolescenti cu functie renala normala: 1-2 g/zi in doza unica sau fractionate in doua adm. egale. Incaz de infectii severe doza poate fi crescuta sau chiar dublata. In IR dozele si intervalul dintre administrari se adapteaza in functie de clearance-ul la creatinina. Tratamentul trebuie administrat minim 7-10 zile sau inca 2-3 zile dupa regresia simptomelor acute.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la cefalosporine.

Atentionari

Precautie in cazul pacientilor cu antecedente de alergie la peniciline, la pacientii cu IR grava, la persoane cu antecedente de alergie severa sau astm. Se recomanda verificarea frecventa a valorilor hemoleucogramei, precum si efectuarea in mod regulat de teste functionale renale si hepatice. In cazul prezentei de diaree severa si persistenta trebuie suspectata colita pseudomembranoasa. Pot aparea suprainfectii cu fungi, ca si simptome ale deficitului de vitamina K sau ale deficitului de vitamina b. Pacientii cu afectare gastrointestinala severa nu trebuie tratati cu cefadroxil. Atentie in cazul asocierii cu: antibiotice/chimioterapice bacteriostatice, probenecid, aminoglicozide, polimixina B, colistin, doze mari de diuretice de ansa, anticoagulante, inhibitori ai AGregarii plachetare. Este posibila falsa pozitivare a rezultatelor testului Coombs si la determinarea glucozuriei. Prudenta in timpul sarcinii si in perioada de alaptare.

Interactiuni medicamentoase

Probenecidul interfera procesul de secretie tulburala a cefadroxilului, favorizand retinerea sa in organism.
Se recomanda eveitarea asocierii cefadroxilului cu antibiotice aminoglicozide sau cu diuretice cu actiune intensa (creste riscul nefrotoxicitatii).
Cefalosporinele pot pozitiva tetul Cooms direct si indirect, hemoliza este insa rara.
Ocazional survine o crestere trecatoare a activitatii transaminazelor serice si fosfatazei alcaline, dar nu au fost semnalate cazuri de afectare semnificativa a ficatului.
Cefadroxilul poate modifica rezultatele dozarii glucozei in urina.

Sarcina si alaptarea

Cefadroxilul poate fi administrat in timpul sarcinii cu prudenta si numai la recomandarea medicului.
Cefadroxilul se excreta in cantitati mici in laptele matern. Nu se cunosc efecte asupra sugarului, de aceea se recomanda evidarea tratamentului in perioada alaptarii.

Reactii adverse posibile

Tulburari gastrointestinale (greata, varsaturi, diaree, durere abdominala), simptome dermatologice (prurit, exantem alergic sau eritem, urticarie, febra medicamentoasa, dureri articulare sau, rar, angioedem), glosita, vertij, nervozitate, somnolenta, reactie alergica imediata, sindrom Stevens-Johnson, eritem multiform, modificari hematologice (eozinofilia, trombocitopenia, leucopenia si neutropenia), cresterea transaminazelor serice.

Supradozaj

In caz de supradozaj pot sa apara tulburari digestive: greata, varsaturi, dureri abdominale, diaree.

Informatii suplimentare

Compozitie

O capsula contine cefadroxil 500 mg sub forma de cefadroxil monhidrat si excipienti: talc, stearat de magneziu.

Ambalaj

Capsule 500 mg; ct. x 1 blist. x 10 Capsule

Citeste si despre:

Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule Opiu Otoscleroza Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007 Abcesul periamigdalian Condromalacia patelara (rotuliana) – o afectiune a cartilajului genunchiului Discopatia lombara - lumbago si lombosciatica Lipomul