Castan comestibil (Castanea sativa)

Prospect

Publicat: 12 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Castanul comestibil esteoriginar din sudul Europei si Asia Mica. InRomania este cultivat in livezi specializate (mai ales in judetul Maramures)sau pe marginea drumurilor. Este un arbore ce poate atinge inaltimi de 20-35 m,cu trunchil gros, ce poate atinge chiar si 2 m diametru. Frunzele sale suntlungi, lanceolate si adanc crestate. Florile sale sunt monosexuate, dispuse peniveluri diferite - cele masculine in partea superioara, iar cele feminine inpartea inferioara a arborelui. Castanul comestibil infloreste la inceputul luiiulie. toamna se formeaza intre 3 si 7 fructe independente- castanele -protejate de o manta tepoasa, ce se coc in octombrie. Mantaua se deschideprogresiv si astfel sunt expuse fructele, care au o placuta culoare maroniu-castanie si care sunt comestibile.

Dintre componentele chimice amintim:uleiuri, protide, hidrati de carbon, vitaminele: B1, B2, C, E, saruri minerale,tanin, castalina, castalgina, vascalina, vescalgina, alcool triterpenic, acizi.Principalele sale calitati sunt: antiseptic, antianemic, energetic,remineralizant, tonic nervos si muscular. In fitoterapie este utilizat fructul.

Uz intern:

- afectiuni coronariene,afectiuni venoase sau arteriale, astenie fizica si psihica, anemie, batranete,convalescenta, crestere, decalcifiere, depresie, flebite, hemoroizi,osteoporoza, stomatita, tromboflebita, varice - se consuma fructele coapte saupiure.

Contraindicatii:

- Consumul castanelor sub oriceforma este contraindicat obezilor si bolnavilor de diabet.

Citeste si despre:

Castanele beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase Principalele afectiuni ale prostatei Beneficiile uleiului si ale semintelor de canepa Valoarea nutritionala si medicinala a fructelor de curmale Colagenul in curele de slabire: cum sustine pielea si articulatiile in timpul pierderii in greutate Importanta RMN-ului pentru diagnosticarea precoce a afectiunilor Remediile florale Bach Top 6 probleme de sanatate la barbati Profilul nutritional al alimentelor Fructele cu coaja lemnoasa si sanatatea inimii Bolile de prostata: tumori canceroase sau necanceroase?