CARBOPLATINE, concentratie pentru solutie perfuzabila

Prospect

Publicat: 31 Octombrie 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Forma de prezentare
Concentratie pentru solutie perfuzabila 10 mg/ ml; ct. x 1 fl. x 5, 15 sau 45 ml.

Indicatii
Cancer ovarian avansat, de origine epiteliala.

Dozare si mod de administrare
Adulti cu functie renala normala: 400 mg/m2 in perf. i.v., 15-60 de minute. terapia nu va fi repetata decat dupa patru sapt. La pacientii cu factori de risc doza initiala va fi redusa cu 20-25%. Se va efectua hemoleucograma saptamanal. La pacientii cu afectare renala dozele se stabilesc in functie de clearance-ul de creatinina. Copii: Dozele se ajusteaza in functie de regimul ales si de rezultatele monitorizarii hematologice.

Contraindicatii
Afectiuni renale severe. Mielosupresie severa. hipersensibilitate la carboplatina sau la alti compusi de platina. sarcina si lactatie. Este contraindicata folosirea de echipamente ce contine aluminiu.

Atentionari
Tratamentul se va face numai cand pot fi luate toate masurile adecvate controlului eventualelor complicatii ca: mielosupresie (in particular trombocitopenia), nefrotoxicitate, neurotoxicitate, ototoxicitate, mutagenitate si carcinogenitate. in cazul contactului accidental al pielii sau mucoasei cu solutia deja preparata, zona va fi spalata imediat cu apa si sapun. Atentie in cazul asocierii cu antibiotice aminoglicozidice sau alte medicamente nefrotoxice.

Reactii adverse
Mielosupresia (leucopenie, trombocitopenie si anemie). Nefrotoxicitatea (reducerea clearance-ului de creatinina, creatinina serica crescuta, uree serica si acid uric urinar crescute). Efecte gastrointestinale (greata, voma, diaree, constipatie). hepatotoxicitate (modificarea testelor hepatice). ototoxicitate (tinitus si pierderea auzului in banda de frecvente inalte). reactii alergice (rash eritematos, febra si prurit). Neurotoxicitate (parestezii si scaderea reflexelor osteotendinoase). Tulburari electrolitice (scaderi de calciu, magneziu si potasiu). Altele: alopecie, sindrom pseudogripal, reactii la locul injectarii.

Citeste si despre:

Remedii de ajutor pentru drenajul sinusurilor Diferenta dintre radioterapie si chimioterapie Peritonita bacteriana spontana Cerinte minime de securitate si sanatate referitoare la asistenta medicala la bordul navelor De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Peelingul chimic Primul ajutor in cazul febrei la copii Tratamentul febrei la copii Sangele in scaun - hemoragiile digestive