Reflex osteotendinos

Acesta se caracterizeaza printr-o scurta reactie motorie care este cercetata lovind un tendon cu un ciocan de cauciuc (ciocan pentru reflexe).
Aceasta stimulare provoaca o extensie a tendonului, stimulare senzitiva transmisa mai intai de catre receptorii tendinosi la maduva spinarii (sensibilitate proprioceptiva), care raspunde acesteia in mod automat prin contractie musculara.

Patologie - O areflexie (abolirea reflexelor) sau o diminuare a reflexelor poate traduce o leziune a sistemului nervos periferic (leziune a unui nerv sau a radacinii sale); acestea sunt simptome care se intalnesc mai ales in cursul sciaticii sau al nevritelor, mult mai rar in caz de leziune centrala (leziune a maduvei spinarii de aparitie brutala prin sectionare sau compresie). Manifestarea opusa, exagerarea reflexelor se asociaza cu un sindrom piramidal (paralizie prin atingere a sistemului nervos central) si se intalneste in caz de tumora, de accident vascular cerebral etc.

Citeste si despre:

Sindromul Reye - posibila complicatie cauzata de administrarea aspirinei Primul ajutor in intoxicatii Hipoglicemia (nivelul scazut al concentratiei zaharului in sange) Paresteziile, amortelile si pierderea sensibilitatii Antidepresive triciclice - Imipramina, Amitriptilina, etc. Patologia chirurgicala a tiroidei Tremorul esential – cauze, simptome, tratament Cum se manifesta poliomielita si cat de grave sunt complicatiile? Slabiciune musculara si instabilitatea articulatiilor Polineuropatiile demielinizante acute: etiologie, simptome si tratament