Indicatii
Carbepsil se utilizeaza in tratamentul:
- anumitor tipuri de epilepsie;
- durerilor nervoase de tipul nevralgiei de trigemen si de glosofaringian (dureri la nivelul fetei, maxilarelor, limbii, gatului), durerilor din neuropatia diabetica;
- tratamentul unor tulburari grave ale dispozitiei de tipul tulburarilor bipolare (crize maniacale) si in prevenirea tulburarilor maniaco-depresive, cand alte medicamente nu dau rezultate;
- prevenirea convulsiilor din sindromul de sevraj la alcool etilic.
Se poate administra ca tratament unic sau in asociere cu alte anticonvulsivante.
Utilizati intotdeauna Carbepsil exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Medicul dumneavoastra va va spune ce doza de Carbepsil sa luati, incepand cu o doza mica si crescand treptat, in functie de raspunsul dumneavoastra la tratament.
Doza necesara poate varia de la un individ la altul. Puteti lua comprimatele de Carbepsil in timpul mesei, cu o cantitate suficienta de lichid. Daca este necesar puteti rupe comprimatul la nivelul liniei mediane pentru a-l inghiti mai usor.
Daca medicul nu prescrie altfel, doza uzuala este:
Adulti si copii cu varsta peste 15 ani
Se recomanda inceperea tratamentului cu 200 mg carbamazepina de 2 ori pe zi. Ulterior, doza se creste treptat, la intervale de o saptamana, cu pana la 200 mg carbamazepina pe zi, pana la obtinerea raspunsului optim, care in general se observa la doza de 400 mg carbamazepina, de 2-3 ori pe zi (800 - 1200 mg).
La unii pacienti, doza eficace poate ajunge la 1600 mg sau chiar 2000 mg carbamazepina pe zi. Doza de intretinere eficace este 800 - 1200 mg carbamazepina pe zi.
Pacientii varstnici
Datorita posibilei interactiuni cu alte medicamente, dozele de carbamazepina trebuie stabilite cu mare atentie la aceasta grupa de varsta.
Copii cu varsta cuprinsa intre 11-15 ani
Se recomanda inceperea tratamentului cu 200 mg carbamazepina de 2 ori pe zi; doza se creste treptat, la intervale de o saptamana, cu pana la 200 mg carbamazepina pe zi, pana la obtinerea raspunsului optim.
Doza zilnica maxima poate ajunge la 1000 mg carbamazepina. Doza de intretinere eficace este 400-1000 mg carbamazepina pe zi.
Copii cu varsta cuprinsa intre 6-10 ani
Doza initiala este de 100 mg carbamazepina de 2 ori pe zi; doza se creste treptat, la intervale de o saptamana, cu pana la 100 mg pe zi, pana la obtinerea raspunsului optim.
Doza zilnica maxima poate ajunge la 600 mg carbamazepina pe zi.
Doza de intretinere este de 400-600 mg carbamazepina pe zi.
Copii cu varsta sub 6 ani
Administrarea Carbepsil nu este recomandata la copii cu varsta sub 6 ani, deoarece comprimatele nu sunt formulari adecvate pentru aceasta grupa de varsta.
Nevralgia de trigemen, nevralgia de glosofaringian
Doza initiala este de 200-400 mg carbamazepina pe zi (la pacientii varstnici 100 mg carbamazepina de 2 ori pe zi), administrata in 2 prize. Doza zilnica se creste treptat, pana la ameliorarea durerii, care, de regula, se produce la 200 mg carbamazepina de 3-4 ori pe zi. In unele cazuri, pot fi necesare 1600 mg carbamazepina pe zi.
Tratamentul crizelor maniacale si profilaxia tulburarilor bipolare in cazul pacientilor care nu raspund la tratamentul cu litiu.
Doza initiala este de 200 - 400 mg carbamazepina pe zi, impartita in mai multe prize; doza se creste treptat pana la controlul adecvat al simptomelor sau pana la atingerea unei doze totale de 1600 mg pe zi, administrata in 1-2 prize. Doza de intretinere este de 400-600 mg carbamazepina pe zi, administrata in 2-3 prize.
Se recomanda precautie in cazul asocierii carbamazepinei cu litiu in tulburarile bipolare, deoarece aceasta asociere determina neurotoxicitate.
Prevenirea convulsiilor la pacientii cu sindrom de sevraj alcoolic
Doza medie este de 200 mg carbamazepina de 3 ori pe zi. in cazurile severe doza poate fi crescuta in primele zile (de exemplu, pana la 400 mg de 3 ori pe zi).
Neuropatia diabetica dureroasa
Doza initiala este de 200 - 400 mg carbamazepina pe zi, administrata in 2 prize. Ulterior, dozele se cresc treptat, pana la disparitia durerii, de regula, pana la 200 mg carbamazepina de 4 ori pe zi. Dupa obtinerea efectului optim, dozele se reduc gradat, pana la doza minima eficace terapeutic.
Daca utilizati mai mult decat trebuie din Carbepsil
Daca luati mai multe comprimate de Carbepsil decat cele recomandate, adresati-va imediat medicului sau farmacistului sau mergeti la camera de garda a celui mai apropiat spital.
Daca uitati sa luati Carbepsil
In cazul in care ati uitat sa luati o doza, luati-o imediat ce va amintiti, apoi reveniti la orarul obisnuit de utilizare recomandat de medic. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca incetati sa utilizati Carbepsil
Medicul dumneavoastra va va sfatui cand sa nu mai utilizati medicamentul.
Daca tratamentul cu carbamazepina trebuie intrerupt brusc, trecerea la un alt medicament antiepileptic trebuie facuta sub protectia unui medicament adecvat (de exemplu: diazepam intravenos, rectal sau fenitoina intravenos).
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Contraindicatii
Nu utilizati Carbepsil:
- daca sunteti alergic (hipersensibil) la carbamazepina, la medicamente asemanatoare cum este oxcarbazepina, la anumite medicamente numite antidepresive tricidice (de exemplu: amitriptilina, desipramina, imipramina, protriptilina, nortriptilina); Daca sunteti alergic la carbamazepina sunt sanse de aproximativ 1 la 4 (25%) sa aveti o reactie alergica la oxcarbazepina;
- daca sunteti alergic (hipersensibil) la oricare dintre celelalte componente ale Carbepsil; Semele unei reactii alergice poate include: eruptii trecatoare pe piele, mancarimi, umflarea fetei, buzelor, gatului (angioedem) sau dificultati in respiratie, secretii nazale, eruptii trecatoare pe piele, formare de vezicule (leziuni ale pielii pline cu lichid), descuamarea pielii;
- daca suferiti de tulburari ale batailor inimii (bloc atrioventricular);
- daca aveti/ati avut mielosupresie (deprimarea functiei maduvei osoase);
- daca aveti/ati avut porfirie (boala a sangelui);
- daca utilizati sau ati utilizati in acelasi timp antidepresive din grupa inhibitorilor de monoaminooxidaza (IMAO, medicamente pentru tratamentul depresiei); tratamentul cu IMAO trebuie intrerupt cu cel putin doua saptamani inaintea inceperii tratamentului cu Carbepsil;
- daca il utilizati impreuna cu saquinavir, voriconazol;
- daca il utilizati la copii cu varsta sub 6 ani (datorita formei farmaceutice).
Precautii
Aveti grija deosebita cand utilizati Carbepsil
- daca aveti boli ale sangelui;
- daca aveti boli de ficat;
- daca aveti boli de inima sau ale vaselor de sange;
- daca aveti boli de rinichi;
- daca aveti glaucom (presiune crescuta la nivelul globilor oculari) ;
- daca ati avut o boala psihica (carbamazepina poate determina activarea psihozelor latente);
- daca sunteti varstnic (carbamazepina poate determina confuzie si agitatie);
- daca sunteti gravida (in special in primul trimestru), doriti sa ramaneti gravida sau alaptati;
- daca luati medicamente contraceptive orale;
- daca aveti febra, dureri in gat, eruptii pe piele, ulceratii la nivelul gurii, vanatai, sangerari sau purpura, trebuie sa va adresati imediat medicului dumneavoastra;
- daca suferiti de o forma de epilepsie care include absente;
- daca sunteti alergic la fenitoina (medicament antiepileptic).
Inaintea inceperii si in timpul tratamentului cu Carbepsil, medicul dumneavoastra va poate recomanda sa efectuati periodic o serie de analize de sange si teste ale functiei hepatice. Formula sanguina trebuie efectuata saptamanal in prima luna de tratament, apoi lunar.
La un numar mic de pacienti tratati cu medicamente antiepileptice precum carbamazepina s-a constatat aparitia unor ganduri de auto-vatamare sau de sinucidere. In cazul in care va apar astfel de ganduri, contactati-va imediat medicul, indiferent de moment.
Interactiuni medicamentoase
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala sau medicamente pe baza de plante.
Nu utilizati Carbepsil impreuna cu saquinavir (medicament utilizat in infectii cu virusul imunodeficientei umane dobandite, HIV) si voriconazol (medicament utilizat in infectii fungice).
Medicul dumneavoastra va decide daca este sigur sa luati Carbepsil cu urmatoarele medicamente:
- contraceptive orale: carbamazepina poate scadea siguranta acestora.
- medicamente pentru tratamentul depresiei sau anxietatii, in special: litiu, alprazolam, haloperidol, fluoxetina.
- anticoagulante (medicamente pentru fluidizarea sangelui).
- antibiotice, in special: eritromicina, troleandomicina, claritromicina, doxiciclina, rifampicina, izoniazida.
- antifungice, de exemplu: itraconazol, ketoconazol.
- medicamente care contin paracetamol.
- alte antiepileptice: fenitoina, primidona, clonazepam, etosuximida, valproat, fenobarbital etc.
- medicamente utilizate in tratamentul tensiunii arteriale mari sau afectiunilor cardiace, cum sunt: verapamil, diltialzem etc.
- cimetidina (utilizata in tratamentul ulcerului).
- antihistaminice (medicamente utilizate in tratamentul alergiilor): loratadina, terfenadina etc.
- aminofilina si teofilina (utilizate in tratamentul astmului bronsic).
- clozapina si alte medicamente utilizate in tratamentul schizofreniei.
- cisplatina, doxorubicina (utilizate in tratamentul cancerului).
- produse care contin nicotinamida, acid nicotinic.
- danazol (utilizat in tratamentul endometriozei - o afectiune ginecologica).
- propoxifen (utilizat in tratamentul durerilor).
- corticosteroizi (utilizati in astm bronsic, boli inflamatorii intestinale).
- diuretice (medicamente utilizate pentru eliminarea apei), cum sunt: hidroclorotiazida, furosemida.
- izotretinoin (medicament utilizat in tratamentul acneei).
- metoclopramida (utilizata in tratamentul starilor de greata)
- acetazolamida (medicament utilizat in tratamentul glaucomului - presiune mare la nivelul ochiului).
- ciclosporina (un medicament utilizat dupa operatiile de transplant, dar si in tratamentul poliartritei reumatoide sau psorizisului).
- ritonavir (medicament utilizat in tratamentul infectiei cu HIV).
- levotiroxina (utilizata pentru tratamentul hipotiroidismului).
- medicamente de relaxare musculara.
- medicamentele din plante medicinale care contin sunatoare (Hypericum perforatum) nu trebuie luate in timpul tratamentului cu Carbepsil. Daca luati deja preparate cu sunatoare, informati-l pe medicul dumneavoastra inainte de a inceta administrarea acestor preparate.
Utilizarea Carbepsil cu alimente si bauturi
Nu consumati alcool in timpul tratamentului cu Carbepsil.
Va rugam sa informati medicul daca dieta dumneavoastra contine suc de grapefruit. Consumul de suc de grapefruit in timpul tratamentului cu Carbepsil poate creste riscul de aparitie al reactiilor adverse.
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Luati Carbepsil numai la recomandarea medicului, deoarece carbamazepina poate afecta negativ fatul. Deoarece Carbepsil se excreta in lapte, puteti utiliza Carbepsil daca alaptati, dar trebuie sa supravegheati sugarul pentru a observa posibilele reactii adverse (cum sunt somnolenta excesiva sau reactii la nivelul pielii).
Carbepsil va poate produce ameteli si somnolenta, in special la inceputul tratamentului sau la modificarea dozelor. Daca prezentati aceste manifestari sau va este afectata vederea, nu trebuie sa conduceti vehicule si sa folositi utilaje.
Ca toate medicamentele, Carbepsil poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Reactiile adverse sunt clasificate in functie de frecventa, dupa cum urmeaza:
Foarte frecvente (afecteaza mai mult de 1 din 10 pacienti),
Frecvente (afecteaza mai putin de 1 din 10 pacienti),
Mai putin frecvente (afecteaza mai putin de 1 din 100 pacienti),
Rare (afecteaza mai putin de 1 din 1000 pacienti),
Foarte rare (afecteaza mai putin de 1 din 10000 pacienti),
Frecventa necunoscuta (nu poate fi estimata din datele disponibile).
Unele reactii adverse pot fi grave.
Intrerupeti tratamentul cu Carbepsil si adresati-va medicului dumneavoastra daca observati:
reactii grave la nivelul pielii: eruptii trecatoare pe piele, inrosirea pielii, formarea de vezicule la nivelul buzelor, ochilor sau gurii, descuamarea pielii si febra. Aceste reactii pot fi mai frecvente la pacientii de origine chineza sau Thai.
- ulcere la nivelul gurii, invinetiri inexplicabile sau sangerari;
- dureri in gat, febra sau ambele;
- ingalbenirea pielii sau a albului ochilor;
- umflarea gleznelor, a talpilor sau a gambelor;
- orice semn de boala nervoasa sau confuzie;
- durere la nivelul articulatiilor sau muschilor, eruptii trecatoare pe pielea arcadei nasului si obrajilor si probleme cu respiratia (acestea pot fi semnele unei reactii rare numita lupus eritematos);
- febra, eruptii trecatoare pe piele, dureri articulare, rezultate anormale la testele sanguine si ale functiei ficatului (acestea pot fi semne unei tulburari de hipersensibilitate multisistemica);
- bronhospasm cu respiratie suieratoare si tuse, dificultate in respiratie, senzatie de lesin, mancarimi sau umflare fetei (acestea pot fi semnele unei reactii alergice severe);
- durere la nivelul stomacului.
Au mai fost raportate urmatoarele reactii adverse:
Reactii adverse foarte frecvente
Leucopenie (un numar redus de celule albe ale sangelui, ceea ce creste posibilitatea infectiilor), ameteli si oboseala, nesiguranta sau dificultate in controlul miscarilor, greata, varsaturi, modificari ale valorilor din sange ale gamaglobulinei (de regula in lipsa altor simptome), reactii la nivelul pielii, care pot fi severe.
Reactii adverse frecvente
Modificari ale testelor sanguine, incluzand o tendinta crescuta la sangerare sau invinetire, acumulare de lichide in tesuturi si umflare, crestere in greutate, valori mici ale sodiului in sange (care poate determina confuzie), dureri de cap, vedere dubla sau incetosata; uscaciunea gurii, cresterea valorilor din sange ale fosfatazei alcaline.
Reactii adverse mai putin frecvente
Miscari involuntare anormale, incluzand tremuraturi sau ticuri, miscari anormale ale ochilor, diaree, constipatie, dermatita exfoliativa (inrosirea si descuamarea pielii) si eritrodermie (inrosirea generalizata la nivelul pielii asociata cu alterarea starii generale a organismului), cresterea valorii din sange ale transaminazelor.
Reactii adverse rare
Cresterea numarului globulelor albe, marirea ganglionilor limfatici, deficit de acid folic, o reactie alergica generalizata incluzand eruptii trecatoare pe piele, dureri articulare, febra, inflamatia ganglionilor limfatici (limfoadenopatie), tulburari asemanatoare limfomului, artralgie, leucopenie, eozinofilie, cresterea in dimensiuni a ficatului si splinei si modificari ale testelor functiei ficatului, inflamatia vaselor sanguine (vasculite), afectarea rinichilor, plamanilor, pancreasului, inimii, colonului; halucinatii, depresie, pierderea apetitului; neliniste, agresivitate, agitatie, confuzie, tulburari de vorbire, amorteli sau furnicaturi la nivelul palmelor si talpilor, slabiciune musculara, tensiune mare (care poate determina ameteli, inrosirea fetei, dureri de cap, oboseala si nervozitate), tensiune mica (care poate determina senzatie de lesin, confuzie, ameteli, vedere incetosata), modificari ale batailor inimii, dureri abdominale, probleme la nivelul ficatului incluzand icter, simptome asemanatoare lupusului eritematos, mancarimi.
Reactii adverse foarte rare
Modificari ale compozitiei sangelui, incluzand anemie, porfirie, meningita, cresterea prolactinei (hormon ce declanseaza si mentine secretia lactata) cu sau fara: galactoreea (scurgere laptoasa prin mamelon in afara momentelor alaptarii), cresterea in dimensiuni a sanilor la barbati, rezultate anormale ale testelor functiei tiroidei, osteomalacie (decalcifiere osoasa manifestata cu dureri la mers si deformari ale oaselor lungi ale picioarelor), osteoporoza, cresterea valorilor grasimilor din sange; tulburari ale gustului, activarea psihozelor, conjunctivita, tensiune intraoculara crescuta, opacifierea cristalinului, tulburari de auz, modificari in perceptia pozitiei, probleme la nivelul inimii si vaselor, incluzand infamatia peretelui venos, blocarea unei artere pulmonare printr-un tromb, dificultati in respiratie, reactii severe la nivelul pielii, incluzand sindrom Stevens-Johnson (aceste reactii adverse pot fi mai frecvente la pacientii de origine chineza sau Thai), leziuni ale pielii sub forma de cocarda (eritem polimorf si nodular), inflamatia limbii si a mucoasei gurii, inflamatia pancreasului, inflamatia ficatului, insuficienta hepatica, sensibilitate crescuta a pielii la lumina solara, modificari ale pigmentarii normale a pielii, acnee; transpiratii, caderea parului sau crestere in exces a parului pe fata, trunchi, membre, dureri sau crampe musculare, dureri la nivelul articulatiilor, tulburari sexuale (care pot include: scaderea potentialului fertil la barbati, impotenta, pierderea apetitului sexual), inflamatia rinichilor, eliminarea de proteine in urina, insuficienta renala, sange in urina, dorinta crescuta sau scazuta de a urina sau dificultatea de a urina.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati Carbepsil, dupa data de expirare inscrisa pe cutie, dupa EXP.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Compozitie
Substanta activa este carbamazepina. Un comprimat contine carbamazepina 200 mg.
Celelalte componente sunt: celuloza microcristalina, croscarmeloza sodica, dioxid de siliciu coloidal, stearat de magneziu.
Ambalaj
Carbepsil se prezinta sub forma de comprimate de culoare alba sau aproape alba, cu diametrul de 10 mm, avand gravate pe una dintre fete C 200", iar pe cealalta fata o linie mediana. Este ambalat in cutii cu 2 blistere a cate 10 comprimate, cutii cu 100 blistere a cate 10 comprimate, respectiv in cutii cu 5 blistere a cate 10 comprimate.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
AC. HELCOR PHARMA SRL
Str. Dr. Victor Babes, nr 50, Baia Mare
Jud. Maramures, Romania.
Fabricant
AC. HELCOR SRL.
Str. Victor Babes nr. 62, Baia Mare
Jud. Maramures, Romania.
Acest prospect a fost aprobat in Februarie 2012