ASPIRIN, comprimate efervescente

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Aspirin, comprimate efervescente si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Dureri usoare sau medii (cefalee, dureri de dinti, dureri in timpul ciclului), febra (asociata racelilor, guturaiului, gripelor).
Sugestie: Aspirin Instant 500 mg nu trebuie administrata pe timp lung in doze mari, fara consultarea medicului. Aspirin Instant 500 mg trebuie administrata copiilor si tinerilor cu afectiuni febrile numai la recomandarea medicului, datorita riscului aparitiei sindromului reye, si numai atunci cand alte masuri nu au avut efecte binefacatoare.

Mod de administrare

Daca nu exista alte indicatii medicale:
adulti, copii intre 5-9 ani- doza unica: 1-2 comprimate efervescente; doza zilnica: max. 6 comprimate efervescente. Doza unica poate fi administrata, daca este necesar, de 3 ori pe zi, la intervale de 4-8 ore.
Atentie: Inainte de administrare, comprimatele efervescente se dizolva complet intr-un pahar cu apa. A nu se lua pe stomacul gol.

Atentionari si precautii
Contraindicatii

In cazul unei hipersensibilitati cunoscute la salicilati; in cazul ulcerelor gastrice sau duodenale; cand exista un risc crescut de aparitie a unei hemoragii; se interzic dozele mari in ultimele 3 luni de sarcina si dupa cea de-a 36-a saptamana de sarcina; se interzic dozele mari in timpul alaptarii. Aspirin Instant 500 mg comprimate efervescente nu trebuie administrata sau nu poate fi administrata decat sub supraveghere medicala in urmatoarele cazuri: in cazul hipersensibilitatii la antiinflamatoare/antireumatice sau alte substante alergizante; in cazul terapiei simultane cu anticoagulante (derivati ai cumarinei, heparina); in astmul bronsic; afectiuni gastro-duodenale cronice si recurente; afectiuni renale; functie hepatica; in primele 6 luni de sarcina; in doze mici in timpul alaptarii. Este necesara monitorizarea atenta a tratamentului in cazul pacientilor care au suferit in trecut de ulcer gastric si duodenal, pacientii cu afectiuni gastrointestinale, pacientilor cu functie hepatica diminuata sau cu afectiuni cardiace.
Sugestii: Pacientii care sufera de astm, alergie la polen, polipi nazali sau infectii cronice ale aparatului respirator, atunci cand sunt insotite de tulburari asemanatoare cu alergia la polen, cat si pacientii care au o hipersensibilitate la analgezice si antireumatice pot reactiona la administrarea Aspirin Instant 500 mg comprimate efervescente prin crize de astm. Acestor bolnavi li se administreaza Aspirin Instant 500 mg numai cu precautii si numai la indicatiile medicului. Pacientii cu astm, polipi sau care sunt alergici reactioneaza mult mai frecvent decat ceilalti pacienti la antireumaticele nesteroidiene, prin manifestari de tipul atacurilor astmatice si inflamatiilor locale cutanate sau ale mucoasei nazale. Medicamentele continand acid acetilsalicilic se administreaza la copii si adolescenti cu afectiuni febrile numai la sfatul medicului si numai atunci cand alte masuri nu au avut efectul scontat. Daca la simptomatologia initiala se adauga ulterior voma prelungita, aceasta ar putea fi unul din semnele sindromului Reye, un sindrom extrem de rar, care pericliteaza viata, necesitand de urgenta o ingrijire medicala.

Interactiuni medicamentoase

Creste: efectul anticoagulantelor (de ex. derivati ai cumarinei, heparina), riscul microhemoragiilor gastro-intestinale la administrarea simultana a cortizonului, actiunea efectelor secundare a tuturor medicamentelor antireumatice nesteroidiene, efectul medicamentelor care scad glicemia (sulfonilureice), reactiile adverse ale metotrexatului, concentratiile plasmatice ale digoxinului, barbituricelor, litiului, efectelor sulfonamidelor chemoterapeutice, inclusiv co-trimoxazolul, actiunea triiodotironinei.
Scade: efectul antagonistilor aldosteronici (spironolactona si canrenoatul), al furosemidului si a altor diuretice de ansa, a antihipertensivelor, a medicamentelor care favorizeaza eliminarea acidului uric in guta (uricozurice, de ex. probenecid, sulfinpirazona). Nu se recomanda asocierea Aspirin Instant 500 mg comprimate efervescente cu medicamentele de mai sus, fara sfatul medicului.

Sarcina si alaptarea

Tratamentul in timpul sarcinii cu Aspirin Instant 500 mg se face numai la indicatia medicului. Cantitati mici de acid acetilsalicilic si metaboliti ai acestuia trec in laptele matern. Pentru ca pana acum n-au fost descoperite efecte adverse asupra sugarilor, intreruperea alaptarii nu este de obicei necesara. In cazul administrarii de catre mama a unor doze mari, trebuie sa se ia in consideratie intreruperea alaptarii.

Reactii adverse posibile

Rar: reactii de hipersensibilitate (bronhospasm, eruptii cutanate), in special la astmatici. Foarte rar: tulburari gastrice, microhemoragii gastro-intestinale, o scadere a numarului trombocitelor (trombocitopenie), hipoglicemie. Sugestii: in foarte rare cazuri, poate aparea anemie dupa un tratament prelungit cu medicamente continand acid acetilsalicilic, datorita microhemoragiilor gastro-intestinale acute. Vertijul si tinitusul pot fi, mai ales la copii si varstnici, simptome ale supradozarii. Chiar si dozele mici de acid acetilsalicilic reduc excretia acidului uric si in anumite circumstante acest fapt poate contribui la instalarea gutei la pacientii care au deja o excretie scazuta a acidului uric. In general, administrarea pe termen lung a analgezicelor (in special, combinatii) poate cauza risc de nefropatie de tip analgezic.

Informatii suplimentare

Compozitie

1 comprimat efervescent contine: componente active: acid acetilsalicilic 500 mg; Excipienti: citrat de sodiu 1068 mg, hidrogen carbonat de sodiu 1166 mg, acid citric anhidru 212 mg, carbonat de sodiu anhidru 254 mg.

Citeste si despre:

Prim ajutor in caz de inec cu alimente Consecintele unei supradoze de aspirina Aspirina: 6 proprietati terapeutice uimitoare Aspirina si prevenirea maladiilor cardiovasculare Indicatiile aspirinei in afectiunile cardiovasculare De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Durerea in cancer Sindromul Piriformis Delirium Influenta aspirinei asupra fertilitatii feminine Metronidazolul si sarcina