ASCOVIT, comprimate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Ascovit si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Vitamina hidrosolubila ce intervine in procesele metabolice, in reactiile de oxidoreducere, in biogeneza substantei celulare si a colagenului, a carnitinei si a catecolaminelor. Prin proprietatile reducatoare si capacitatea sa de a forma chelati, vitamina C intervine in metabolismulmineral, avand o deosebita importanta in procesul absorbtiei, circulatiei si distributiei ionilor metalici la nivel tisular (ex.favorizeaza absorbtia, distributia si stocarea fierului). Acidul ascorbic joaca un rol important in metabolismulhistaminei si are rol de modulator in biosinteza prostaglandinelor.Vitamina C este implicata in functiile imunologice si antibacteriene ale leucocitelor, prin cresterea mobilitatii lor si protejarea membranei leucocitare fata de agenti antioxidanti. Vitamina C intervine in metabolismul glucidelor, lipidelor si proteinelor, favorizeaza depunerea calciului in oase si vindecarea fracturilor, creste rezistenta capilarelor si grabeste vindecarea plagilor. Mareste rezistenta la infectii a organismului si corecteaza deficitul de acid ascorbic in stari carentiale specifice. Simptomele carentei in vitamina C sunt: petesia, echimozele, sangerarea gingiilor, hiperkeratoza acompaniata de obturarea foliculilor pilosi, manifestari ale sindromului Sjrogen (xerostomie, keratoconjunctivita, inflamarea glandelor salivare).
Acidul ascorbic face parte din clasa vitaminelor hidrosolubile. Se absoarbe bine din tubul digestiv la persoane sanatoase. Absorbtia este diminuata la cei cu hipoaciditate sau cu tranzit intestinal accelerat. Absorbtia la nivel intestinal a vitaminei C se realizeaza impotriva gradientului concentratiei sale prin intermediul unui sistem de transport specific (transport activ). In cazul administrarii unor doze mari de vitamina C, absorbtia intestinala se realizeaza prin transport pasiv (difuzie). Capacitatea de absorbtie intestinala este de 1200 mg/24 h, la o doza de 3 g/zi. Concentratia sanguina fiziologica este de 0,7-1 mg/100 ml; legarea de proteinele plasmatice este de 25 %. Nu este depozitata in organism, fiind necesar un aport exogen continuu. Acidul ascorbic se intalneste in majoritatea tesuturilor si organelor dar mai ales in leucocite, in glandele endocrine si in hepatocite. S-a demonstrat ca vitamina C traverseaza bariera placentara. Principalii metaboliti ai vitaminei C se elimina din organismul uman pe cale renala. Prin urina se elimina atat acidul ascorbic nemodificat, cat si acidul L-dehidroascorbic, acidul 2,3-dioxo-L-gulonic si acidul oxalic in proportii variabile. La un aport zilnic fiziologic normal de vitamina C (60-100 mg), principalul metabolit ce se regaseste in urina adultului sanatos este acidul oxalic (30-50 mg). Prin administrare de doze mari, creste concentratia sanguina pana la pragul renal (1,4-2 mg %), cantitatile suplimentare eliminandu-se prin urina sub forma netransformata.
Profilaxia si tratamentul scorbutului si al altor forme de avitaminoza sau de hipovitaminoza C (maladia Barlow); boli grave, stari febrile prelungite, infectii, interventii chirurgicale, plagi atone, parodontoza, gingivite, stomatite, osteoporoza, fracturi, hemoragii prin fragilitate capilara, anumite forme de anemie (in asociatie cu fierul sau acidul folic), methemoglobinemie, surmenaj, efort fizic prelungit, astenie de primavara, profilaxia racelii comune si a gripei. OMS recomanda un aport zilnic de 50-60 mg acid ascorbic la femeile insarcinate sau in timpul alaptarii.

Mod de administrare

Necesarul cotidian de vitamina C a fost estimat de catre OMS la 30 mg. In carenta vitaminica sau in stari cu necesitati crescute de acid ascorbic, o posologie de 60-200 mg pe zi s-a dovedit a fi suficienta. In tulburari de absorbtie se recomanda 500-1000 mg/zi. Comprimatele se sfarma sau se lasa sa se topeasca in gura.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Litiaza renala (tratament indelungat cu doze mari); stari de supraincarcare cu fier - la bolnavii cu hemocromatoza, talasemie, deficit de acid folic sau la cei care primesc frecvent transfuzii de sange. Acidul ascorbic poate favoriza precipitarea sulfamidelor in urina.

Interactiuni medicamentoase

Doze mari pot diminua excretia urinara a medicamentelor slab acide (barbiturice, sulfamide, salicilati). Poate interfera dozarile colorimetrice bazate pe o reactie redox: dozarea glucozei, a acidului uric si a creatininei din urina.

Reactii adverse posibile

Rareori diaree, precipitarea oxalatilor si uratilor in urina acida.

Informatii suplimentare

Compozitie

Acid ascorbic (vitamina c) 60 mg, 100 mg sau 200 mg.

Citeste si despre:

Sindromul Piriformis Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii Compresia nervoasa