APONIL, comprimate

Prospect

Publicat: 20 Februarie 2010 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Aponil si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Aponil este un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS) cu proprietati analgezice (de calmare a durerii). Este utilizat pentru tratamentul durerii acute si al durerilor menstruale. Inainte de a va prescrie Aponil, medicul va evalua beneficiile pe care le poate avea acest medicament pentru dumneavoastra, in comparatie cu riscul aparitiei reactiilor adverse.

Substanta activa din comprimatele dumneavoastra este nimesulida. Nimesulida apartine unui grup de medicamente denumite medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Aceasta actioneaza prin inhibarea sintezei prostaglandinei (inhiband enzima ciclooxigenaza-2).

Mod de administrare

Medicul dumneavoastra va va spune cat Aponil trebuie sa luati si cand. Numarul dozelor pe care le luati in fiecare zi, perioada de timp dintre doze si durata tratamentului depind de afectiunile medicale pentru care sunteti tratati.
Rugati-l pe medicul dumneavoastra sa va explice mai multe. Luati intotdeauna Aponil exact asa cum v-a recomandat medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Doza recomandata este de un comprimat Aponil (100 mg nimesulida) de doua ori pe zi, administrat oral si inghitit intreg cu un lichid, preferabil dupa mese.
Este posibil ca medicul sa doreasca sa faca teste ale sangelui sau teste pentru evidentierea functiei ficatului si rinichilor, in special daca aveti boli ale ficatului si rinichiului. Acest lucru este normal si nu trebuie sa va ingrijoreze.

Daca luati mai mult decat trebuie din Aponil:
Daca luati mai mult decat trebuie din Aponil, adresati-va imediat medicul dumneavoastra sau farmacistului sau mergeti la cel mai apropiat spital. Luati intotdeauna cu dumneavoastra cutia medicamentului, astfel ca personalul specializat sa stie ce ati luat.

Daca uitati sa luati Aponil:
Nu va ingrijorati. Daca uitati sa luati o doza, nu mai luati doza pe care ati uitat-o si luati doza urmatoare la timp. Nu luati o doza dubla pentru a compensa dozele uitate.

Substanta activa din comprimatele dumneavoastra este nimesulida. Nimesulida apartine unui grup de medicamente denumite medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Aceasta actioneaza prin inhibarea sintezei prostaglandinei (inhiband enzima ciclooxigenaza-2).

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu luati Aponil daca:

- sunteti hipersensibil (alergic) la nimesulida sau la oricare dintre celelalte componente ale Aponil;
- ati prezentat reactii alergice, eruptii cutanate sau dificultati in respiratie, inclusiv astm bronsic dupa ce ati luat acid acetilsalicilic, alt antiinflamator nesteroidian sau oricare alt analgezic (medicament pentru tratamentul durerii);
- in trecut, ati suferit de afectiuni (diagnosticate) ale ficatului dupa administrarea de nimesulida;
- aveti sau ati avut ulcer la nivelul stomacului sau duodenului (ulcer gastric sau duodenal); ati prezentat dureri/arsuri la nivelul stomacului dupa ce ati luat un analgezic;
- ati prezentat sau prezentati tulburari de coagulare a sangelui sau sangerari la nivelul stomacului sau intestinului;
- aveti sau ati avut boli de inima (insuficienta cardiaca), rinichi sau ficat;
- aveti varsta sub 12 ani,
- sunteti o femeie in al treilea trimestru de sarcina,
- daca sunteti o femeie in perioada de alaptare.

Precautii

Aveti grija deosebita cand utilizati Aponil daca:

- aveti afectiuni gastro-intestinale, inclusiv antecedente de ulcer gastro-intestinal, hemoragii gastro-intestinale, colita ulcerativa sau boala Crohn, deoarece aceste afectiuni se pot agrava;
- sunteti pacient in varsta;
- in timpul tratamentului cu nimesulida, apar simptome sugestive pentru afectarea hepatica (precum anorexie, greata, varsaturi, dureri abdominale, oboseala, urini inchise la culoare) sau apare modificarea testelor functionale hepatice; in aceste cazuri, tratamentul trebuie intrerupt;
- utilizati concomitent anumite medicamente care pot creste riscul de ulceratii sau sangerari la nivel gastro-intestinal cum sunt corticosteroizii orali, anticoagulantele precum warfarina, inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei sau medicamentele antiplachetare precum acidul acetilsalicilic;
- doriti sa ramaneti gravida, deoarece nimesulida poate reduce fertilitatea la femei.

Interactiuni medicamentoase

Inainte sa incepeti tratamentul cu Aponil, spuneti medicului dumneavoastra daca luati oricare dintre urmatoarele medicamente:

- warfarina sau alte medicamente anticoagulante;
- comprimate continand corticosteroizi;
- oricare alte analgezice sau AINS;
- furosemida;
- litiu;
- metotrexat;
- inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei.

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Utilizarea Aponil cu alimente si bauturi:
Aponil trebuie administrat dupa mese.
Trebuie evitat abuzul de alcool etilic in timpul tratamentului cu Aponil, deoarece poate creste riscul de toxicitate hepatica.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Utilizarea nimesulidei este contraindicata in timpul ultimului trimestru de sarcina.
Ca si alte antiinflamatoare nesteroidiene, nimesulida nu este recomandata femeilor care doresc sa devina gravide.
Nu se recomanda administrarea medicamentului in primele doua trimestre de sarcina.

Alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Daca prezentati ameteli, vertij sau somnolenta dupa ce ati luat Aponil nu trebuie sa conduceti vehicule sau sa folositi utilaje.

Aponil contine lactoza monohidrat. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Aponil poate avea efecte nedorite care se numesc reactii adverse.
Spuneti medicului dumneavoastra daca unele dintre aceste simptome sunt severe sau nu dispar:

- arsuri sau dureri la nivelul stomacului;
- sangerari la nivelul stomacului sau duodenului, ulcer gastro-duodenal;
- constipatie, diaree;
- meteorism sau flatulenta;
- dureri de cap;
- ameteli;
- vedere incetosata, tulburari de vedere;
- cresterea frecventei batailor inimii;
- cresterea valorilor enzimelor hepatice.

Unele reactii adverse pot fi grave. Urmatoarele simptome s-au raporat mai putin frecvent, dar daca prezentati unul dintre ele, spuneti imediat medicului dumneavoastra:

- scaune de culoare neagra sau ca pacura, scaune cu sange;
- varsaturi cu sange, varsaturi care arata precum zatul de cafea;
- umflaturi la nivelul mainilor, picioarelor, gleznelor sau la nivelul gambelor;
- cresteri in greutate inexplicabile;
- mancarimi, urticarie, eruptii buloase la nivelul pielii;
- colorarea in galben a pielii sau a ochilor;
- simptome asemanatoare gripei;
- dificultati in respiratie sau in inghitire;
- febra;
- anxietate, nervozitate, cosmar, vertij;
- somnolenta;
- scaderea numarului celulelor sanguine (a trombocitelor, leucocitelor si eritrocitelor).

Nu va ingrijorati in legatura cu aceasta lista de posibile reactii adverse. Puteti sa nu prezentati nici una dintre ele.
Daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-l informati pe medicul dumneavoastra sau pe farmacist.

Cum se pastreaza Aponil

Comprimatele trebuie pastrate la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.
Nu lasati Aponil la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati Aponil dupa data de expirare inscrisa pe cutie sau pe blister. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Daca medicul dumneavoastra v-a spus sa nu mai luati Aponil sau daca v-au mai ramas comprimate, returnati comprimatele ramase farmacistului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substanta activa este nimesulida.

Celelalte componente sunt docusat de sodiu, hidroxipropilceluloza, lactoza monohidrat, amidon glicolat de sodiu, celuloza microcristalina, ulei vegetal hidrogenat, stearat de magneziu.
Ambalaj

Se prezinta sub forma de comprimate rotunde, plate, de culoare galben deschis, cu diametrul de 10,5 mm, prevazute cu un sant median pe una dintre fete. Un comprimat contine nimesulida 100 mg. Aponil este ambalat in cutie cu un blister din Al/PVC a 10 comprimate sau in cutie cu 2 blistere din Al/PVC a cate 10 comprimate.

Fabricantul

Medochemie Ltd, Central Factory, 1-10 Constantinoupoleos str., 3011, Limassol, Cipru

Acest prospect a fost aprobat in Iulie 2012

Citeste si despre:

Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie Galactoreea – secretia lactata patologica De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Delfino Romania – manifest pentru sanatatea ta Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii Compresia nervoasa