ANTIGRIPAL, comprimate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Antigripal si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Analgezic si antipiretic prin acid acetilsalicilic si paracetamol; analgezic prin codeina, stimulent psihomotor si antimigrenos prin cafeina.

Stari gripale. Tratamentul simptomatic al durerilor de intensitate usoara-medie cu diferite localizari: mialgii, artralgii, alte dureri reumatice, nevralgii, dureri dentare, dureri postoperatorii, dureri intercostale, sciatica, cefalee, migrene, dismenoree. Stari febrile.

Mod de administrare

Adulti: 1-2 comprimate de 2-3 ori/zi.
Copii: 1/4-1/2 comprimat de 1-3 ori/zi, dupa varsta.
Se va evita administrarea la copii sub 3 ani si tratamente indelungate.
Se elibereaza cu prescriptie medicala.

Atentionari si precautii
Contraindicatii

Aceleasi ca pentru acid acetilsalicilic: afectiuni gastrointestinale active (gastrita, ulcer gastric sau duodenal), afectiuni grave hepatice si renale, deficit de G-6-PD, diateza hemoragica (hemofilie hipoprotrombinemie), copii mai mici de un an. Atentie la asocierea cu anticoagulante cumarinice (risc de hemoragii) si sulfamide hipoglicemiante (risc de hipoglicemie). Fosfatul de codeina continut figureaza pe lista substantelor dopante (interzise la sportivi).

Interactiuni medicamentoase

Corticosteroizi. Potenteaza efectul ulcerigen al corticosteroizilor. Antiinflamatoare nesteroidiene. Creste riscul nefrotoxic si hemoragic al antiinflamatoarelor nesteroidiene. Asocierea cu antiinflamatoarele nesteroidiene se va face la doze adaptate si se va evita administrarea pe termen lung. Medicamente inductoare enzimatice (de exemplu fenobarbital, rifampicina). Risc hepatotoxic crescut pentru paracetamol. Bauturi alcoolice. Cresc riscul hepatotoxicitatii si frecventa reactiilor adverse digestive (inclusiv hemoragii). Metoclopramida. Potenteaza efectele paracetamolului. Colestiramina. Scade absobtia paracetamolului. Antidiabetice orale. Este potentat efectul lor hipoglicemiant. Alte interactini. Antigripal, prin continutul sau in paracetamol, poate modifica rezultatele dozarii acidului uric si a glucozei in sange, iar prin continutul sau in codeina, poate pozitiva testele de control antidoping. Daca luati oricare dintre aceste medicamente, cereti sfatul medicului.

Precautii

Se impun precautii in cazul existentei urmatoarelor situatii: antecedente de gastrita (risc de hemoragii digestive), leziuni cerebrale, epilepsie, hipertensiune intracraniana (risc de agravare a hipertensiunii intracraniene), abdomen acut chirurgical (poate masca simptomatologia clinica), angina pectorala, hipotiroidism (deprimare nervos centrala), hipertrofie de prostata sau stricturi uretrale (retentie de urina). Din prudenta, produsul nu se va administra femeilor gravide si in timpul alaptarii. Daca aveti oricare dintre aceste afectiuni, cereti sfatul medicului.

Atentionari

La pacientii cu hipersensibilitate la analgezice si antireumatice pot fi declansate crize de dispnee si alte reactii alergice de tip anafilactic.
Se impun precautii in caz de alcoolism cronic si afectiuni hepatice, inclusiv hepatita virala (creste riscul hepatotoxicitatii) si in caz de insuficienta renala grava (numai in tratamentul de lunga durata cu doze mari; administrarea ocazionala nu necesita precautii). Este necesara monitorizarea functiilor hepatice in cazul tratamentului de lunga durata si cu doze mari la pacientii cu leziuni hepatice preexistente.

Copii
Studiile efectuate nu au evidentiat probleme specifice privind administrarea la copii.
Trebuie utilizate formele farmaceutice si dozele adaptate fiecarei varste.

Sarcina si alaptarea

Antigripal este contraindicat in primul trimestru de sarcina, inaintea nasterii precum si in perioada alaptarii. In trimestrele II si III de sarcina produsul se poate administra cu prudenta si numai la recomandarea medicului.
Paracetamolul traverseaza placenta. Substanta se excreta in laptele matern, realizand concentratii maxime la 1-2 ore de la administrare.
Inaintea administrarii oricarui medicament in perioada de sarcina si alaptare, adresati-va medicului.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Antigripal nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Fenomene de iritatie a mucoasei digestive si microhemoragii (prin acidul acetilsalicilic); dozele mari pot produce palpitatii, insomnie si tremor (prin cafeina), constipatie, rareori dependenta (prin codeina).

Cum se pastreaza Antigripal

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. A se pastra la temperaturi sub 25 grade C , in ambalajul original. Nu utilizati produsul dupa data de expirare inscrisa pe cutie. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Comprimate care contin acid acetilsalicilic 200 mg, paracetamol 200 mg, cafeina 25 mg, fosfat de codeina 10 mg; flacon cu 20 comprimate.

Ambalaj

Cutie cu 2 blistere a 10 comprimate.

Fabricant

S.C. FARMEX COMPANY S.R.L.
Judetul Ilfov, Romania

Detinatorul autorizatiei de punere de piata

S.C. FARMEX COMPANY S.R.L.
Str. Drumul Potcoavei, nr. 30, Comuna Voluntari
Judetul Ilfov, Romania

Data ultimei verificari a prospectului - Octombrie, 2001

Citeste si despre:

Raspunsuri la intrebarile legate de vaccinul antigripal Vaccinul antigripal: mituri Vaccinarea antigripala (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari) Vaccinul antigripal. Afla cum te protejezi de gripa sezoniera Riscurile si beneficiile vaccinului antigripal Cum evitam infectiile urinare vara? Vacante sanatoase – unde sa mergi? Cand trebuie facut vaccinul antigripal? De ce poti raci chiar daca te vaccinezi antigripal? Vaccinarea antigripala Concentrat de sanatate intr-un singur comprimat Sindromul Piriformis