Indicatii
Anexate este indicat pentru inversarea partiala sau completa a efectelor sedative centrale ale benzodiazepinelor. De aceea, este utilizat in anestezie sau in cadrul terapiei intensive avand urmatoarele indicatii terapeutice:
In anestezie
Terminarea anesteziei generale indusa si mentinuta cu benzodiazepine la pacientii spitalizati.
Inversarea sedarii determinate de benzodiazepine in cadrul procedurilor rapide diagnostice si terapeutice atat la pacientii spitalizati cat si la cei in ambulatoriu.
In cadrul terapiei intensive si al abordarii terapeutice a lipsei de constienta de etiologie necunoscuta
Anexate asigura diagnosticare intoxicatiei cu benzodiazepine sau excluderea acestui diagnostic.
Anexate poate fi utilizat, de asemenea, pentru inversarea specifica a efectelor centrale ale benzodiazepinelor in cazul supradozajului medicamentos (restabilirea respiratiei spontane si a starii de constienta pentru a nu mai fi necesara intubarea sau pentru a permite extubarea).
Doze standard
Anexate este recomandat pentru administrare intravenoasa si trebuie administrat doar de catre un anestezist sau de catre un medic experimentat. Acesta este compatibil cu solutia apoasa de glucoza 5%, solutia Ringer lactat si solutiile saline izotone. Daca Anexate este extras intr-o seringa sau este amestecat cu oricare dintre aceste solutii, trebuie aruncat dupa 24 ore. Doza trebuie crescuta treptat pentru obtinerea efectului dorit. Deoarece durata de actiune a unor benzodiazepine poate sa o depaseasca pe cea a Anexate, poate fi necesara repetarea administrarii dozei daca sedarea reapare dupa trezire.
In anestezie: Doza initiala recomandata de Anexate este de 0,2 mg administrata i.v. in decurs de 15 secunde. Daca, in decurs de 60 secunde, nu se obtine gradul de constienta dorit se poate injecta o a doua doza de 0,1 mg; aceasta se poate repeta la intervale de 60 secunde, daca este necesar, pana la administrarea unei doze totale de 1 mg. Doza uzuala este de 0,3-0,6 mg, dar necesarul individual poate varia considerabil, in functie de doza si durata efectului benzodiazepinelor administrate si caracteristicilor pacientului.
In cadrul terapiei intensive si al abordarii terapeutice a lipsei de constienta de etiologie necunoscuta: Doza initiala recomandata de Anexate este de 0,3 mg administrata i.v. Daca, in decurs de 60 secunde, nu se obtine gradul de constienta dorit se poate injecta Anexate in mod repetat pana cand pacientul se trezeste sau pana la administrarea unei doze totale de 2 mg. Daca reapare somnolenta, se poate administra Anexate ca una sau mai multe doze i.v. in bolus asa cum a fost prezentat mai sus, sau ca perfuzie i.v. cu viteza de 0,1-0,4 mg pe ora. Viteza perfuziei trebuie ajustata individual in functie de nivelul trezire dorit.
Daca nu se obtine o ameliorare semnificativa a starii de constienta sau a functiei respiratorii dupa administrarea dozelor repetate de Anexate, trebuie avuta in vedere o etiologie nonbenzodiazepinica a starii patologice.
In unitatile de terapie intensiva, administrarea injectabila lenta a dozelor crescute treptat de Anexate nu determina aparitia simptomelor sindromului de intrerupere la pacientii tratati cu benzodiazepine in doze mari si/sau o perioada indelungata de timp. Daca apar simptome neobisnuite, trebuie administrate intravenos doze adaptate de diazepam sau midazolam doze in functie de raspunsul pacientului.
Copii cu varsta >1 an: Pentru inversarea sedarii constiente indusa cu benzodiazepine la copii cu varsta >1an, doza initiala recomandata este de 0,01 mg/kg (pana la 0,2 mg) administrata i.v. in decurs de 15 secunde. Daca, in decurs de 45 secunde, nu se obtine gradul de constienta dorit se poate administra injectabil doze ulterioara de 0,01 mg/kg (pana la 0,2 mg) care pot fi repetate la intervale de 60 secunde atunci cand este necesar (de pana la maximum 4 administrari suplimentare) pana la o doza totala maxima de 0,05 mg/kg sau 1 mg, oricare dintre acestea e mai mica. Doza trebuie individualizata in functie de raspunsul pacientului.
Supradozaj
Chiar in cazul administrarii dozelor mai mari decat cele recomandate, nu s-au observat simptome ale supradozajului.
Contraindicatii
Administrarea Anexate este contraindicata la pacientii cu hipersensibilitate cunoscuta la medicament. Administrarea Anexate este contraindicata la pacientii carora li s-a administrat benzodiazepine pentru controlul terapeutic al unor afectiuni care pot pune viata in pericol (de exemplu controlul terapeutic al hipertensiunii intracraniene sau al status epilepticus).
Precautii
Anexate trebuie utilizat cu precautie in cazul supradozajului polimedicamentos deoarece efectele toxice (cum ar fi convulsiile si aritmiile cardiace) ale altor medicamente (mai ales ale antidepresivelor triciclice) pot sa apara odata cu inversarea efectelor benzodiazepinelor de catre Anexate. Utilizarea Anexate nu este recomandata la pacientii cu epilepsie carora li s-a administrat o perioada indelungata tratament cu benzodiazepine. Desi Anexate poseda un usor efect intrinsec anticonvulsivant, intreruperea brusca de catre acesta a efectului protector al agonistului benzodiazepinic poate determina aparitia convulsiilor la pacientii cu epilepsie.
Pacientii carora li s-a administrat Anexate pentru inversarea efectelor benzodiazepinei trebuie monitorizati pentru observarea semnelor de reaparitie a sedarii, deprimare a respiratiei sau a altor efecte reziduale ale benzodiazepinei, o perioada adecvata corespunzator dozei si duratei efectului benzodiazepinei utilizate.
Cand se utilizeaza Anexate in asociere cu medicamente blocante neuromusculare, acesta nu trebuie injectat pana la disparitia completa a efectelor blocarii neuromusculare.
Anexate trebuie utilizat cu precautie la pacientii cu traumatisme craniene deoarece poate sa precipite aparitia convulsiilor sau sa modifice fluxul sanguin cerebral la pacientii carora li s-a administrat benzodiazepine.
Trebuie evitata injectarea rapida a Anexate la pacientii carora li s-au administrat benzodiazepine in doze mari de si/sau cu expunere indelungata la benzodiazepine terminata in orice moment cuprins in intervalul de cateva saptamani inainte de administrarea Anexate deoarece poate determina aparitia simptomelor sindromului de intrerupere, inclusiv agitatie, anxietate, instabilitate emotionala precum si confuzie usoara si tulburari senzoriale.
Nu se recomanda administrarea Anexate nici ca tratament al dependentei de benzodiazepine si nici in cadrul abordarii terapeutice a sindromului de abstinenta prelungita la benzodiazepine.
Atentionari
Insuficienta respiratorie, insuficienta hepatica, insuficienta renala.
La pacientii cu insuficienta hepatica, timpul de injumatatire prin eliminare al flumazenilului este mai lung, iar clearance-ul total corporal este mai scazut decat la subiectii sanatosi. Parametrii farmacocinetici ai flumazenilului nu sunt afectati in mod semnificativ de sex, de efectuarea hemodializei sau in caz de insuficienta renala.
Varstnici
Parametrii farmacocinetici ai flumazenilului nu sunt afectati in mod semnificativ la varstnici.
Copii
Deoarece experienta clinica este limitata, Anexate trebuie utilizat cu precautie in cazul inversarii sedarii constiente la copiii cu varsta sub 1 an, in cazul abordarii terapeutice a supradozajului la copil, in cazul resuscitarii noului-nascut si in cazul inversarii efectelor sedative ale benzodiazepinelor utilizate pentru inductia anesteziei generale.
Interactiuni medicamentoase
Anexate blocheaza efectele centrale ale benzodiazepinelor prin interactiune competitiva la nivelul receptorilor. Efectele agonistilor nonbenzodiazepinici, cum ar fi zopliclona, triazolopiridazinele si altele, la nivelul receptorilor benzodiazepinici sunt, de asemenea, blocate de catre Anexate. Parametrii farmacocinetici ai agonistilor benzodiazepinici nu sunt modificati in prezenta Anexate si viceversa.
Nu exista nicio interactiune de ordin farmacocinetic intre etanol si flumazenil.
Desi studiile in vitro si cele efectuate la animale in care s-au utilizat doze mari de Anexate nu au evidentiat semne de mutagenicitate, teratogenitate sau afectare a fertilitatii, nu s-a stabilit siguranta administrarii Anexate in timpul sarcinii la om. De aceea, trebuie evaluate beneficiile administrarii medicamentului in timpul sarcinii fata de riscurile posibile fetale. Nu este contraindicata administrarea parenterala a Anexate in situatii de urgenta.
Pacientii trebuie avertizati sa nu se angajeze in activitati riscante, care necesita stare de veghe nealterata (cum ar fi folosirea utilajelor sau conducerea vehiculelor) in primele 24 ore dupa administrarea medicamentului deoarece pot sa reapara efectele (de exemplu sedare) medicamentelor inghitite sau ale benzodiazepinelor administrate anterior.
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 30 grade Celsius, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Ambalaj
Cutie cu 5 fiole din sticla incolora a cate 5 ml solutie injectabila.
Detinatorul Autorizatiei de punere pe piata
F. Hoffmann-La Roche AG Grenzacherstrasse 124, CH-4002 Basel, Elvetia
Fabricant
F. Hoffmann-La Roche AG Grenzacherstrasse 124, CH-4002 Basel, Elvetia
Data ultimei verificari a prospectului August 2006