AMINOGLUTETIMID, comprimate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Aminoglutetimid si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Datorita capacitatii sale de a bloca o serie de reactii de hidroxilare din lantul sintezei hormonilorsteroizi, prin legarea competitiva cu citocromul P-450, aminoglutetimida blocheaza steroidogeneza din corticosuprarenale si estrogeneza din tesuturile extraglandulare. De asemenea, aminoglutetimida produce multiple actiunimetabolice: inhibitia sintezei de tiroxina, accelerarea metabolismului glucocorticoizilor de sinteza si modificarea metabolismului degradativ al steroizilor.
cancerul de sanmetastazat inoperabil, la femeipost-menopauza sau ovariectomizate. hipercorticism: sindromul cushing, datorat tumorilor corticosuprarenalei, producerii ectopice de ACTH; unele cazuri de hiperaldosteronism.

Mod de administrare

Este recomandata spitalizarea pacientilor cateva zile pentru a se fixa posologia corecta. Produsul se administreaza progresiv, la inceput in doze mici (250 mg/zi), favorizand astfel toleranta produsului. Ultima priza trebuie administrata seara, inainte de culcare. In carcinomul de san metastazat, se administreaza 250 mg de 4 ori pe zi asociat cu 20 mg cortizon sau 25 mg acetat de cortizon. In caz de intoleranta, doza se reduce temporar. In adenomul corticosuprarenalei (sindrom Cushing), se administreaza cate 250 mg de 2-4 ori pe zi. Aceasta doza este suficienta pentru a normaliza cortizonul plasmatic. In carcinomul sau hiperplazia suprarenalei (sindrom Cushing) sunt necesare doze mai mari (pana la 500 mg, de 4 ori pe zi). Doza standard in hiperaldosteronism este de 250 mg in 3-6 prize pe zi.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

In pre-menopauza, intrucat blocheaza productia de estrogeni a ovarului; porfirie; hipersensibilitate la aminoglutetimida.

Reactii adverse posibile

Tolerabilitatea aminoglutetimidei variaza mult de la un individ la altul. Prin afectarea preponderenta a sistemului nervos central, pot sa apara: obnubilare, letargie si, la doze mari, ataxie. In primele doua saptamani, indiferent de doza administrata apare un exantem insotit uneori de febra, care poate sa dispara dupa 7-10 zile; persistenta acestuia impune intreruperea tratamentului. In unele cazuri, izolate, apar diminuari ale functiei tiroidiene si modificari ale formulei sanguine. Fara a fi dependente de doza administrata, pot sa apara unele tulburari gastrointestinale (greata,diaree).

Informatii suplimentare

Compozitie

1 comprimat contine aminoglutetimida [3-(4-aminofenil) -3 etil-2, 6-piperidindiona 250] mg si excipienti q.s.

Ambalaj

Flacon a 40 comprimate.

Citeste si despre:

Sindromul Piriformis Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie menoTEST, evaluarea personala pentru menopauza dm sprijina femeile din Romania Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii Compresia nervoasa