Akynzeo, capsule

Prospect

Publicat: 17 Octombrie 2016 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Akynzeo si pentru ce se utilizeaza

Akynzeo contine doua medicamente (substante active) denumite:

Akynzeo este utilizat la adulti pentru prevenirea senzatiei de rau (greata) sau starii de rau (varsaturi), in timp ce li se administreaza un tratament anticancer numit chimioterapie.

Medicamentele chimioterapice pot determina organismul sa elibereze substante numite serotonina si substanta P. Acest proces stimuleaza centrul asociat cu varsaturile din creier, dandu-va o senzatie sau o stare de rau. Medicamentele din compozitia Akynzeo se ataseaza la receptorii din sistemul nervos prin intermediul carora actioneaza serotonina si substanta P: netupitantul (un antagonist al receptorului NK1) blocheaza receptorii substantei P, iar palonosetronul (un antagonist al receptorului 5-HT3) blocheaza anumiti receptori ai serotoninei. Prin blocarea actiunii substantei P si serotoninei in acest mod, medicamentul ajuta la prevenirea stimularii centrului asociat cu varsaturile si a starii de rau care rezulta in urma acestei stimulari.

Mod de administrare

Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Discutati cu medicul dumneavoastra, farmacistul sau asistenta medicala daca nu sunteti sigur.

Doze
Doza recomandata este de o capsula (fiecare capsula contine 300 mg de netupitant si 0,5 mg de palonosetron). Luati capsula cu aproximativ 1 ora inainte de inceperea ciclului de chimioterapie.

Puteti lua Akynzeo cu sau fara alimente. Akynzeo se administreaza inainte de chimioterapie pentru a preveni aparitia senzatiei de greata si varsaturilor. Nu luati Akynzeo in zilele de dupa administrarea chimioterapiei decat daca urmeaza sa efectuati un alt ciclu de chimioterapie.

Daca luati mai mult Akynzeo decat trebuie
Doza uzuala este de 1 capsula. in cazul in care credeti ca ati luat mai mult decat trebuie, adresati-va imediat medicului dumneavoastra.

Daca uitati sa luati Akynzeo
in cazul in care credeti ca ati uitat sa luati doza, adresati-va imediat medicului dumneavoastra.

Daca incetati sa luati Akynzeo
Akynzeo este administrat pentru prevenirea senzatiei de greata si varsaturilor atunci cand vi se administreaza chimioterapie. Daca nu doriti sa luati Akynzeo, discutati acest lucru cu medicul dumneavoastra. Daca decideti sa nu luati Akynzeo (sau alt medicament similar), este posibil ca administrarea chimioterapiei sa va cauzeze greata si varsaturi.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale.

Atentionari si precautii

Nu luati Akynzeo:

Inainte sa luati Akynzeo, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale, daca:

Daca vreuna dintre situatiile de mai sus este valabila in cazul dumneavoastra (sau nu sunteti sigur), discutati cu medicul dumneavoastra, farmacistul sau asistenta medicala inainte de a lua Akynzeo.

Copii si adolescenti
Akynzeo nu trebuie administrat copiilor si adolescentilor cu varsta sub 18 ani.

Interactiuni medicamentoase
Spuneti medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.
in special, spuneti medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale daca luati vreunul dintre urmatoarele medicamente:

Daca vreuna dintre situatiile de mai sus este valabila in cazul dumneavoastra (sau nu sunteti sigur), discutati cu medicul dumneavoastra, farmacistul sau asistenta medicala inainte de a lua Akynzeo.

De asemenea, spuneti medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale daca luati vreunul dintre urmatoarele medicamente, intrucat este posibil sa fie necesar ca medicul dumneavoastra sa va modifice doza acestor medicamente:

Daca vreuna dintre situatiile de mai sus este valabila in cazul dumneavoastra (sau nu sunteti sigur), discutati cu medicul dumneavoastra, farmacistul sau asistenta medicala inainte de a lua Akynzeo.

Sarcina si alaptarea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului dumneavoastra pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Nu luati Akynzeo daca sunteti gravida sau daca sunteti o femeie aflata la varsta fertila care nu utilizeaza masuri contraceptive.

Nu alaptati daca luati Akynzeo. Aceasta restrictie se impune deoarece nu se cunoaste daca medicamentul se elimina in laptele matern.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Dupa ce luati Akynzeo, va puteti simti ametit sau obosit. Daca se intampla acest lucru, nu conduceti vehicule si nu folositi unelte sau utilaje.

Akynzeo contine sucroza, sorbitol si poate contine urme de soia. Acest medicament contine sucroza si sorbitol (tipuri de zahar). Daca medicul dumneavoastra v-a spus ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, adresati-va medicului dumneavoastra inainte de a lua acest medicament.

Acest medicament poate contine urme de lecitina, care provine din soia. Daca sunteti alergic la arahide sau soia, adresati-va imediat medicului dumneavoastra in cazul in care observati orice semne ale unei reactii alergice. Semnele pot include papule, eruptie pe piele, mancarime, dificultati la respiratie sau inghitire, umflare a gurii, fetei, buzelor, limbii sau gatului si, uneori, o scadere a tensiunii arteriale.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Reactii adverse grave
Incetati sa luati Akynzeo si spuneti imediat medicului dumneavoastra daca observati urmatoarele reactii adverse grave - este posibil sa aveti nevoie de tratament medical de urgenta:

Foarte rare (pot afecta pana la 1 din 10000 de persoane)
reactie alergica severa semnele pot include papule, eruptie pe piele, mancarime, dificultati la respiratie sau inghitire, umflare a gurii, fetei, buzelor, limbii sau gatului si, uneori, o scadere a tensiunii arteriale.

Alte reactii adverse
Spuneti medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale daca observati oricare dintre urmatoarele reactii adverse:

Frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane)

Mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 de persoane)

Rare (pot afecta pana la 1 din 1000 de persoane)

Cum se pastreaza Akynzeo

Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie si blister, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie
Substantele active sunt palonosetron si netupitant. Fiecare capsula contine trei comprimate (netupitant 300 mg) si o capsula moale (hidroclorura de palonosetron, echivalent cu palonosetron 0,5 miligrame).

Celelalte componente sunt celuloza microcristalina (E460), esteri ai sucrozei cu acid lauric, povidona K-30, croscarmeloza sodica, siliciu coloidal hidratat, stearil fumarat de sodiu, stearat de magneziu, glicerol monocaprilocaproat (tipul I), glicerol, oleat de poligliceril, apa purificata, butilhidroxianisol (E320), gelatina, sorbitol, sorbitan 1,4, dioxid de titan (E171), shellac (partial esterificat), oxizi galben, rosu si negru de fer (E172), propilen glicol (E1520).

Acest medicament contine sucroza, sorbitol si poate contine soia - vezi pct. 2 pentru informatii suplimentare.

Forma de prezentare
Capsulele sunt opace, cu corp de culoare alba si cap de culoare brun-roscata, cu inscriptia HE1 pe corp. Ambalaj cu 1 capsula, in blister din aluminiu.

Fabricantul
Helsinn Birex Pharmaceuticals Ltd.
Damastown
Mulhuddart
Dublin 15
Irlanda

Citeste si despre:

Opiu Otoscleroza Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007 Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Toxina Botulinica – mai mult decat estetica: utilizari medicale in migrene, transpiratie excesiva si contracturi musculare Abcesul periamigdalian Condromalacia patelara (rotuliana) – o afectiune a cartilajului genunchiului Discopatia lombara - lumbago si lombosciatica Lipomul