Aktiprol este un medicament utilizat pentru tulburari mentale (antipsihotice). Acesta reduce activitatii unei anumite regiuni a creierului care este importanta pentru simptomele produse de tulburari psihice.
Aktiprol se foloseste pentru tratamentul unei boli numita schizofrenie.
Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Discutati cu medical dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Doza recomandata este:
Adulti
Doza uzuala este intre 50 mg si 800 mg in fiecare zi.
Medicul dumneavoastra va poate recomanda pentru inceput o doza mai mica.
Daca este necesar, medicul dumneavoastra va poate prescrie pana la 1200 mg in fiecare zi.
Daca suferiti de probleme ale rinichilor, medicul va va recomanda doza corecta pe care sa o luati. Aceasta se poate scadea la o jumatate sau la o treime din doza uzuala. Daca suferiti de probleme ale ficatului, nu sunt necesare modificari ale dozei uzuale.
Utilizarea la copii si adolescenti
Administrarea Aktiprol nu este recomandata copiilor cu varsta cuprinsa intre pubertate si 18 ani.
La copiii care nu au ajuns la varsta pubertatii, acest medicament nu trebuie utilizat deoarece siguranta administrarii la aceasta categorie de varsta nu a fost stabilita.
Varstnici
Medicul dumneavoastra va poate reduce doza. Trebuie sa urmati instructiunile medicului dumneavoastra.
Insuficienta hepatica
Nu sunt necesare modificari ale dozei uzuale.
Persoane cu probleme de rinichi
Medicul dumneavoastra va poate reduce doza. Trebuie sa urmati instructiunile medicului dumneavoastra
Daca luati mai mult decat trebuie din Aktiprol
Daca luati mai multe comprimate decat trebuie, adresati-va imediat unui medic sau mergeti la cel mai apropiat departament de urgenta al unui spital. Luati ambalajul medicamentului cu dumneavoastra, pentru ca medicul sa stie ce ati luat. Pot sa apara urmatoarele efecte: sa va simtiti nelinistit sau sa tremurati, sa aveti muschi rigizi, sa va simtiti somnolent sau adormit, ceea ce poate duce la pierderea cunostintei. Administrarea a mai multe comprimate decat trebuie, concomitent cu alte medicamente psihotrope, poate duce la deces.
Daca uitati sa luati Aktiprol
Daca uitati sa luati o doza, luati-o imediat ce va amintiti. Cu toate acestea, daca este aproape timpul pentru urmatoarea doza, sariti peste doza uitata. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata. Luati doza urmatoare in mod normal.
Daca incetati sa luati Aktiprol
Medicul dumneavoastra va decide cat timp trebuie sa luati Aktiprol. Nu incetati sa luati comprimatele doar pentru ca va simtiti mai bine.
Daca incetati sa luati Aktiprol, boala dumneavastra se poate agrava sau poate reveni. Cu exceptia cazului in care medicul va recomanda sa procedati altfel, Aktiprol nu trebuie intrerupt brusc. Intreruperea brusca a tratamentului poate provoca reactii cum sunt senzatie sau stare generala de rau si somnolenta, transpiratie, rigiditate musculara sau miscari anormale ale corpului sau revenirea problemelor medicale de la inceput.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra farmacistul.
Nu luati Aktiprol:
Daca luati alte medicamente cum sunt bepridil, cisaprida, sultoprida, tioridazina, metadona, eritromicina administrata intravenos, vincamina administrata intravenos, halofantrina, pentamidina, sparfloxacina, antifungice care contin imidazol.
Copii pana la varsta pubertatii nu trebuie sa utilizeze Aktiprol.
Discutati cu medicul sau cu farmacistul inainte de a lua Aktiprol
Interactiuni medicamentoase
Spuneti medicului dumneavoastra daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente deoarece Aktiprol poate afecta modul in care anumite medicamente actioneaza. De asemenea, alte medicamente pot afecta modul in care actioneaza Aktiprol.
Nu trebuie sa luati Aktiprol in acelasi timp cu urmatoarele medicamente:
Aktiprol impreuna cu alimente si bauturi
Nu consumati alcool etilic in timp ce luati Aktiprol, deoarece poate afecta modul in care Aktiprol actioneaza.
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.
Nu a fost stabilita siguranta administrarii amisulpridei in timpul sarcinii. Nu trebuie sa luati Aktiprol decat la recomandarea medicului.
Urmatoarele simptome pot sa apara la nou-nascuti ai caror mame au folosit Aktiprol in ultimul trimestru de sarcina (ultimele trei luni ale sarcinii): tremuraturi, rigiditate musculara si / sau slabiciune, somnolenta, agitatie, probleme de respiratie si dificultati de hranire. In cazul in care copilul dumneavoastra dezvolta oricare dintre aceste simptome, trebuie sa-i spuneti medicului dumneavoastra.
Nu trebuie sa alaptati in timpul tratamentului cu Aktiprol
Aktiprol va poate face sa va simtiti mai putin alert, ametit sau somnolent; de aceea nu trebuie sa conduceti sau sa folositi utilaje in timp ce luati acest medicament, pana cand nu stiti sigur ca nu sunteti afectat.
Aktiprol contine lactoza
Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.
Ca toate medicamentele, Aktiprol poate avea reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Opriti administrarea si adresati-va unui medic sau mergeti imediat la spital, daca:
Spuneti medicului dumneavoastra cat mai repede posibil daca aveti oricare dintre urmatoarele reactii adverse:
Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane): tremuraturi, rigiditate musculara sau spasm, incetinirea miscarilor, secretie de saliva mai mare decat de obicei, senzatie de neliniste sau miscari pe care nu le puteti controla (simptome extrapiramidale).
Frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane):
Mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 de persoane): miscari pe care nu le puteti controla, mai ales ale fetei si limbii, in special dupa administrarea pe termen lung.
Alte reactii adverse:
Frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane)
Tulburari de somn (insomnie) sau senzatie de anxietate sau agitatie
Mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 de persoane)
Rare (pot afecta pana la 1 din 1000 de persoane):ritm cardiac anormal
Frecventa necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile):
Daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-l informati pe medical dumneavoastra sau pe farmacist.
A nu se lasa la vederea si indemana copiilor.
Nu utilizati Aktiprol dupa data de expirare inscrisa pe cutie si pe blister dupa EXP. Data expirarii se refera la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a rezidurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la
protejarea mediului.
Compozitie
Substanta activa: amisulprida. Fiecare comprimat contine amisulprida 200 sau 400mg.
Celelalte componente: lactoza monohidrat, amidonglicolat de sodiu tip A, hipromeloza E5, celuloza microcristalina PH-101, stearat de magneziu
Ambalaj
Aktiprol 200 mg comprimate:
Comprimate de culoare alba, rotunde, plate, cu o linie mediana pe una dintre fete si diametrul de 11,5 mm. Linia mediana are numai rolul de a usura ruperea comprimatului pentru a fi inghitit usor si nu de
divizare in doze egale.
Aktiprol 400 mg comprimate:
Comprimate de culoare alba, biconvexe, in forma de capsula, cu o linie mediana pe ambele fete si dimensiunile de 19 x10 mm.
Linia mediana are numai rolul de a usura ruperea comprimatului pentru a fi inghitit usor si nu de divizare in doze egale.
Comprimatele de Aktiprol sunt disponibile in cutii cu blistere din PVC/PE/PVDC-Al sau PVC/PVDCAl care contin 30, 60 sau 90 de comprimate.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
Fabricantul
Medochemie Ltd
1-10 Constantinoupoleos street, 3011, Limassol,
Cipru