AK TRACIN- solutie injectabila

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021
Actiune terapeutica
antibiotic,nespecific.
Are efect bactericid, bacteriostatic.
Nu se absoarbe din tractul gastro-intestinal.
La administrarea parenterala medicamentul este bine distribuit in lichidul ascitic si pleural.
Nefrotoxicitate crescuta.
Nu se foloseste sistemic la copii.
Evaluati functia renala inainte de, si zilnic in timpul administrarii.
Nivelele plasmatice maxime: IM, 0,2-2 g/mL dupa 2 h.
10-40% este eliminat prin rinichi dupa administrarea IM.
Indicatii
Parenteral: exclusiv in tratamentul pneumoniei indusa de stafilococ sau in empiem la copii.
Unguent topic: pentru prevenirea infectiilor in cazul leziunilor minore.
Unguent oftalmic: infectii oculare superficiale ale conjunctivei, sau corneei care implica specii de Staphylococus, S aureus, Streptococus, S. pneumoniae, S pyogenes, Corynebacterium, Neisseria, n. gonorrhoeae, si streptococci beta hemolitici.
Nu se vor folosi antibiotice topice in infectii profunde ale ochilor, sau in cele cu risc de sistematizare.
Mod de administrare
Doar IM: Copii, de 2,5 kg sau mai mici: 900 unitati/kg/zi in 2-3 doze divizate; copii peste 2,5 kg: 1000 unitati/kg/zi in 2-3 doze divizate.
Unguent topic: Se va aplica o cantitate mica de marimea unui varf de deget, de 1-3 ori/zi dupa curatirea ariei afectate. Nu se va folosi mai mult de o saptamana.
Unguent oftalmic:
Infectii acute: 1 cm in partea inferioara a sacului conjunctival la fiecare 3-4 h pana apar imbunatatiri. La incetarea terapiei se va reduce doza treptat.
Infectii usoare spre medii: 1 cm de doua sau de trei ori pe zi.
Contraindicatii

Hipersensibilitate sau reactii toxice la bacitracina.
Sarcina.
Cheratita epiteliala herpetica simpla, reactie post-vaccinala, varicela, infectii oculare cu mycobacterii, infectii fungice ale ochiului.
Administrare concomitenta cu alti agenti nefrotoxici.

Precautii
Folosirea intramusculara poate cauza disfunctia renala datorita necrozei tubulare si glomerulare. De aceea, folositi doar la copii cu pneumonie stafilococica si empiem datorat organismului susceptibil. Investigati functia renala inainte de, si zilnic in timpul terapiei. Asigurati aportul necesar de fluide si mentineti fluxul renal la nivele normale. Opriti administrarea daca apare toxicitate renala. Evitati administrarea de alte medicamente nefrotoxice, in special streptomicina, canamicina, polimixina B, colistin, si neomicina. Unguentele oftalmice pot intarzia reepitelizarea corneana. Administrarea prelungita sau repetata va avea ca rezultat multiplicarea bacteriilor si fungilor rezistenti, producand infectii secundare. Unguentul topic se va folosi cu precautie in timpul sarcinii.
Administrati IM la nivelul cadranului exterior al feselor. Alternati locul injectarii si evitati injectarea repetata in aceeasi regiune, datorita aparitiei tranzitorii a durerii. Pentru utilizarea IM, dizolvati in solutie NaCl ce contine 2% procain HCl. Asigurati-va ca concentratia de bacitracina nu este < 5000 UI/mL si nici > 10000 UI/mL. In urma reconstituirii fiolei de 50000 UI cu 9,8 mL de solvent, rezulta o concentratie de 5.000 UI/mL.
Pastrati medicamentul nereconstituit la 2-8C. In aceleasi conditii, solutiile sunt stabile timp de o saptamana. Nu amestecati bacitracina cu glicerina sau alti polialcooli care pot determina deteriorarea medicamentului. Cand este folosit topic, suprafata afectata poate fi acoperita cu un pansament steril.
OBSERVATII PENTRU PACIENT - FAMILIE
Respectati indicatiile de administrare. Curatati zona inaintea administrarii bacitracinei sub forma de pansamente umede sau unguent.
Nu aplicati unguentul topic in apropierea ochilor, nasului, gurii sau altor mucoase.
Anuntati orice lipsa de raspuns, sau aparitia rash-ului, sau simptomelor anormale.
Interactiuni medicamentoase
Aminoglicozide. nefrotoxicitate si blocare a activitatii neuromusculare.
Anestezice. creste blocarea neuromusculara posibila paralizie.
Agenti blocanti neuromusculari.
Blocare neuromusculara accentuata posibila paralizie.

Reactii adverse
Parenteral: nefrotoxicitate datorita necrozei glomerulare si tubulare, si a insuficientei renale, reactii toxice, greturi, varsaturi.
Topic: dermatite alergice de contact, suprainfectari.
Oftalmic: arsuri tranzitorii, iritatie, inflamatie, edem angioneurotic, urticarie, dermatite veziculare si maculo-papulare.

Citeste si despre:

Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic Neurodermatita Fentanil Ergotamina - aliatul impotriva migrenelor Morfina Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Totul despre contraceptie – ce metoda ti se potriveste Afla care sunt cele mai sigure metode contraceptive Care sunt afectiunile pentru care se recomanda tratament homeopat 6 solutii anti-imbatranire recomandate de dermatologi De ce apar pungile de sub ochi. Afla cele mai bune solutii pentru a le combate