AFRIN - spray nazal

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Afrin spray nazal si pentru ce se utilizeaza

Indicatii
Se foloseste in ameliorarea rapida a congestiei nazale, asociata cu raceli, sinuzite, polinoza si alte alergii de cai superioare.
Afrin este un spray nazal cu formula de lunga durata. Actiunea sa efectiva consta in ameliorarea prompta a congestiei nazale din raceli, sinuzite, polinoza si alte alergii respiratorii. Folosirea in mod obisnuit de doua ori pe zi a sprayului nazal Afrin este suficienta pentru a imbunatati respiratia de-a lungul unui interval de 24 ore.

Mod de administrare

Adulti si copii de la 6 ani in sus: 2 sau 3 pufuri in fiecare nara, dimineata si seara.
Nu depasiti doza recomandata. Nu folositi Afrin mai mult de 3 zile.

Cu capul in pozitie verticala, plasati orificiul sprayului in nara, fara sa obturati insa in totalitate. Presati sticla ferm si rapid, administrand numarul de pufuri recomandat, in fiecare nara. Curatati orificiul dispozitivului dupa fiecare folosire

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati Afrin

- daca sunteti alergic (hipersensibil) la substanta activa clorhidrat de oximetazolina sau la oricare dintre celelalte componente ale Afrin;
- daca luati inhibitori de monoaminooxidaza (inhibitori de MAO, utilizati in tratamentul bolii Parkinson si al depresiei). Inhibitorii de MAO pot accentua efectul de crestere a tensiunii arteriale al oximetazolinei;
- daca aveti glaucom cu unghi inchis;
- daca vi s-a efectuat hipofizectomie transfenoidala;
- daca aveti inflamatie a pielii si a mucoasei vestibulului nazal si cruste (rinita sicca);
- daca aveti boli coronariene acute sau respiratie suieratoare asociata cu insuficienta cardiaca congestiva.

Nu utilizati Afrin la copii cu varsta sub 6 ani.

Precautii

A nu se depasi doza recomandata pentru ca pot aparea simptome ca arsuri, intepaturi, stranut sau cresterea secretiei nazale. Daca simptomele persista mai mult de 3 zile, consultati medicul.
Folosirea acestui pulverizator de catre mai multe persoane favorizeaza raspandirea infectiei. In caz de ingestie accidentala, solicitati imediat asistenta medicala.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv medicamente eliberate fara prescriptie medicala.

Efectele de crestere a tensiunii arteriale ale oximetazolinei se pot accentua atunci cand este utilizata impreuna cu:

- anumite tipuri de antidepresive: antidepresive triciclice, maprotilina, inhibitori de monoaminooxidaza (inhibitori de MAO).

Sarcina si alaptarea

Daca sunteti gravida, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicamente.

Sarcina

Oximetazolina nu a fost asociata cu efecte adverse asupra fatului. Afrin poate fi utilizat la femei gravide daca este administrat conform recomandarilor. Se recomanda prudenta la pacientele cu tensiune arteriala mare sau semne de scadere a circulatiei sangelui la nivelul placentei. Utilizarea frecventa sau prelungita de doze mari poate scadea circulatia sangelui la nivelul placentei.

Alaptarea

Nu se cunoaste daca oximetazolina se elimina in laptele matern. In absenta datelor privind utilizarea oximetazolinei in timpul alaptarii, Afrin nu trebuie utilizat in timpul alaptarii.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu au fost observate efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Afrin poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Reactiile adverse posibile sunt:

Mai putin frecvente (apar la mai putin de 1 din 100 persoane): stranut, senzatie de uscaciune sau iritare la nivelul nasului, gurii si gatului.

Rare (apar la mai putin de 1 din 1000 persoane): anxietate, oboseala, iritabilitate, tulburari de somn la copii, batai rapide ale inimii, palpitatii, tensiune arteriala crescuta, senzatie de nas infundat, umflarea mucoasei de la nivelul nasului, durere de cap, greata, inro?ire tranzitorie a fetei, eruptii trecatoare pe piele si tulburari de vedere.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Afrin spray nazal

A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius. A nu se pastra la frigider sau congela.

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Nu utilizati Afrin dupa data de expirare inscrisa pe flacon dupa EXP.. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. Utilizati medicamentul in decurs de 30 de zile de la prima deschidere.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

1 ml de spray nazal Afrin contine 0,5 mg de hidroclorura de oximetazolina, 0,02 mg acetat fenilmercuric si 0,2 mg clorura de benzalconiu ca substante conservante.

Ambalaj
Sticle de 20 ml.

Compozitie
1 ml de spray nazal Afrin contine 0,5 mg de hidroclorura de oximetazolina, 0,02 mg acetat fenilmercuric si 0,2 mg clorura de benzalconiu ca substante conservante.

Fabricant

Schering-Plough Labo NV Industriepark 30,

Heist-op-den-Berg, Antwerpen B-2220, Belgia

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

MERCK SHARP & DOHME ROMANIA S.R.L.

Bucharest Business Park

Sos. Bucuresti-Ploiesti Nr. 1A, Cladirea C1, Etaj 3, Sector 1, Bucuresti, Romania

Acest prospect a fost revizuit in Septembrie 2016.

Citeste si despre:

Atentie la sprayurile si picaturile nazale: pot da dependenta! Iata cu ce le poti inlocui Spray-urile nazale dau sau nu dependenta? Rinita alergica si dependenta de spray-ul nazal Tratarea congestiei nazale si a presiunii sinusurilor Primul ajutor in cazul epistaxisului (sangerarea nazala) Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Epistaxisul - sangerarea nazala 10 solutii eficiente pentru combaterea congestiei nazale Rinita non-alergica Remedii surprinzatoare pentru diverse probleme de sanatate Deviatia de sept - cauze, simptome, tratament
Cere sfatul medicului ×