ABAKTAL, comprimate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Abaktal si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Infectii cauzate de bacterii sensibile la pefloxacina: ale aparatului urinar; ale cailor respiratorii; ale nasului, gatului si urechilor; ale aparatului genital; ale stomacului si cailor hepatobiliare; ale oaselor si articulatiilor; ale pielii; septicemii si endocardite; ale meningelor.

Abaktal monodoza are urmatoarele indicatii:
-infectii urinare inferioare necomplicate la femei;
-infectii gonococice necomplicate;
-"diareea calatorului".

Mod de administrare

Doza medie de pefloxacina pentru adulti si copii peste 15 ani este de 800 de mg pe zi, indiferent daca medicamentul se administreaza oral sau parenteral. In cazul administrarii orale se vor lua cate 2 tablete pe zi: una dimineata, dupa micul dejun si a doua seara, dupa cina. Administrararea parenterala a

Abaktalului se va face intravenos, sub forma de perfuzie sau intraperitoneal, intr-un interval de o ora, si anume de doua ori pe zi, dimineata si seara.

Continutul unei ampule (400 de mg) se va dilua in 250 de ml de solutie continand 5 % glucoza. Nu este permisa diluarea Abaktalului intr-o solutie de clorura de sodiu sau in orice alt tip de solutie care contine ioni de clor. In cazul infectiilor grave se poate incepe cu doze de 800 mg de Abaktal.

Pacientilor prezentand boli ale ficatului li se vor administra, intr-un interval de o ora, 8 mg/kg corp sub forma de perfuzie, dupa cum urmeaza:
- o data pe zi (icter galben);
- la 36 de ore (ascita);
- la 48 de ore (icter galben si ascita).

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Pefloxacina este contraindicata in cazul pacientilor hipersensibili la chinolone, al copiilor sub 15 ani, al gravidelor si al mamelor care alapteaza, precum si in acela al celor care prezinta carente de glucoza-6-fosfat-dehidrogenaza.

Atentionari

Intrucat exista riscul producerii unei reactii fotosensibile, este de dorit ca in timpul terapiei cu Abaktal sa fie total evitata expunerea la ultraviolete.
In cazul bolnavilor care prezinta tulburari grave ale functiei hepatice trebuie adaptata doza.

Actiune terapeutica

Pefloxacina este un preparat antimicrobian semisintetic apartinand grupei chinolonelor. Are o actiune bactericida de inhibare a reproducerii bacteriene a ADN, influentand, totodata, ARN-ul si sinteza albuminelor bacteriene.

Administrat oral, se resoarbe repede, atingand concentratia maxima dupa 90 de minute. Timpul de injumatatire biologica al pefloxacinei este de aproximativ 8 ore. Gratie volumului de distribuire mare, patrunde usor in tesuturi, organe si in fluidele corporale.

De aceea, concentratia sa la nivelul valvei aortei si al celei mitrale, al muschiului inimii, al oaselor, al peritoneului si al lichidului peritoneal, al vezicii urinare, prostatei, al salivei si al sputei o depaseste pe cea din ser.

Circa 60 % din pefloxacina este eliminata prin urina, aproximativ 30 % prin vezica biliara (in general nemodificata), partial si sub forma de substante derivate, cum ar fi dimetil pefloxacina, oxidul inactiv de pefloxacina si glucuronidul de pefloxacina.

Pefloxacina are un spectru larg de actiune. Actioneaza asupra unui mare numar de microorganisme rezistente la alte antibiotice.

Germenii sensibili la pefloxacina sunt: Escherichia Coli, Klebsiella spp., Enterobacter spp., Serratia spp. Proteus mirabilis, speciile indol-pozitive de Proteus, Citrobacter spp. Salmonella spp., Shigella spp., Haemophilus spp., Staphylococcus spp. si Neisseria Gonorrhoeae.

O sensibilitate medie a fost semnalata la Streptococcus spp., Pseudomonas spp., Acinetobacter spp., Clostridium Perfringens, Micoplasma spp. si Chlamydia spp. Rezistente s-au dovedit a fi microorganismele anaerobe gram negative de tipul Spirochaeta spp. si Mycobacterium Tuberculosis.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament. Spuneti medicului dumneavoastra daca sunteti gravida, incercati sa ramaneti gravida sau alaptati.

Sarcina

Administrarea medicamentelor ce conin pefloxacina nu este recomandata la femeile insarcinate.

Alaptarea

Pefloxacina se excreta in laptele matern in cantitate considerabila. Datorita riscului potential de leziuni ale articulatiilor, alaptarea trebuie intrerupta in timpul tratamentului cu Abaktal.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Deoarece pefloxacina poate provoca reactiii adverse la nivelul sistemului nervos central acestea pot influenta negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Pot aparea tulburari digestive, mialgii sau artralgii, hipersensibilitate la lumina, tulburari neurologice (dureri de cap, ameteala), trombocitopenie (la doze mai mari de 1 600 de mg pe zi).

Cum se pastreaza Abaktal

Abaktal se pastreaza la loc uscat, ferit de lumina la temperaturi sub 25 grade Celsius.
Nu lasati acest medicament la indemana si vederea copiilor.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere.

Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

O tableta contine 400 de mg de pefloxacina sub forma de dihidrat de mesilat. O fiola (5 ml) contine 400 de mg de pefloxacina, sub forma de mesilat.

Substanta activa: pefloxacina

Fabricantul

Lek Pharmaceuticals d.d.,
Verovkova 57,1526 Ljubljana, Slovenia

Citeste si despre:

Sindromul Piriformis Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii Compresia nervoasa