Septicemie

Stare infectioasa generalizata, cauzata de diseminarea unui germene patogen (adica a unui germene care poate provoca o boala) in intreg organismul, prin intermediul sangelui.

Cauze - Germenii piogeni (care provoaca formarea de puroi), ca streptococii si stafilococii, se dezvolta plecand de la un focar infectios primitiv si se raspandesc pe cale venoasa. Un focar infectios persistent (dentar, de exemplu) poate antrena o septicemie.
Atunci cand focarul infectios initial este o endocardita stanga, adica o infectie a inimii stangi, difuzarea microbilor se face pe cale arteriala.

Simptome si semne - Acestea sunt: febra ridicata, in clopot (cu picuri corespunzand descarcarilor infectioase) sau in platou (fara variatii) in caz de difuzare prin sistemul limfatic, frisoane si o stare generala de indispozitie.

Diagnostic si tratament
-
Diagnosticul consta in punerea in evidenta, prin hemocultura, a prezentei microbului in sange. Antibioticele sunt administrate timp de minimum cincisprezece zile.

Citeste si despre:

Septicemia Septicemia o amenintare mortala pe care putini o cunosc Infectiile care conduc cel mai frecvent la septicemie Pasi de urmat in tratamentul unei rani cronice Simptome de meningita Ciuma bubonica, o boala din trecut? Modalitati de prevenire a meningitei Banii: purtatori de bacterii si boli Escara – o complicatie de temut la pacientii cu Alzheimer Toxice de razboi letale