Pigmentul macular ocupa un loc central in mentinerea sanatatii oculare, actionand ca un scut biologic impotriva luminii daunatoare si a proceselor oxidative. Situat in macula, zona din retina responsabila cu acuitatea vizuala ridicata si perceptia culorilor, acest pigment joaca mai multe roluri fundamentale.
OftalmologieHipotiroidismul congenital este o forma de hipotiroidism prezenta inca de la nastere. Acesta se instaleaza atunci cand glanda tiroida a nou-nascutului nu se dezvolta corespunzator in timpul vietii intrauterine, rezultand deficienta hormonala si nivelul scazut de hormoni tiroidieni sintetizati.
EndocrinologieAnemia este o patologie a sangelui, in care nivelul de celule rosii si hemoglobina sunt prea mici pentru a-si indeplini functia de transport al oxigenului in organism. Atunci cand organismul nu primeste suficient oxigen, acesta nu poate functiona normal.
SarcinaColibactina este o toxina produsa de anumite tulpini de Escherichia coli (E. coli) care fac parte din microbiota intestinala. Aceasta substanta poate provoca leziuni ale ADN-ului celulelor gazdei, fiind asociata cu un risc crescut de cancer colorectal.
Medicina GeneralaColagenul reprezinta un element constitutiv principal al pielii, oaselor, tendoanelor, ligamentelor si muschilor, precum si al vaselor de sange si organelor. Este proteina cu cea mai mare pondere din intreg organismul, aproximativ 30%.
Medicina GeneralaHemodializa sau dializa reprezinta o forma de tratament folosita in randul pacientilor cu disfunctie renala semnificativa, deseori cu insuficienta renala cronica instalata. Rinichii, atunci cand nu mai functioneaza, nu isi pot indeplini rolul de filtrare si eliminare a resturilor celulare si a compusilor ce nu folosesc organismului.
Medicina GeneralaSemintele de chia sunt aceste seminte mici, negre, ce provin din planta numita Salvia hispanica. Acestea sunt cunoscute pentru nutrientii pe care ii contin, iar beneficiile acestor seminte pentru sanatate au devenit din ce in ce mai cunoscute in ultimii ani.
Diabet, nutritie, boli metaboliceSindromul Sheehan este o afectiune rara a glandei pituitare si apare la femeile insarcinate, dupa nastere. Nasterea pe cale vaginala sau prin operatie cezariana, care se complica cu hemoragie importanta, duce la deprivarea de oxigen a glandei pituitare si instalarea sindromului Sheehan.
EndocrinologieGranulomul laringean este astfel o formatiune tumorala benigna, cu originea pe una sau ambele corzi vocale laringiene. De cele mai multe ori granulomul este unilateral, insa poate surveni pe ambele corzi vocale simultan.
ORLFractura de stres reprezinta intreruperea continuitatii osului in urma unui stres acut sau repetitiv asupra membrului sau osului respectiv. O alta denumire pentru acest tip de fractura este fractura de suprasolicitare, acesta fiind mecanismul principal al leziunii.
OrtopedieLegatura profesionala dintre cei doi medici isi are originile in urma cu peste 20 de ani, la Universitatea Northwestern din Chicago, una dintre cele mai prestigioase institutii de invatamant superior din lume.
NeurologieIn medicina moderna, adoptarea tehnologiilor avansate contribuie la cresterea calitatii actului medical si la imbunatatirea rezultatelor pentru pacienti. La MedLife, cea mai mare retea de servicii medicale private din Romania, robotul Brainlab se remarca prin aplicatiile sale in diverse interventii chirurgicale minim invazive, printre care se numara
Chirurgie generalaGusa este o afectiune ce presupune cresterea in dimensiuni a glandei tiroide, care se poate mari uniform sau pe baza unuia sau mai multor noduli. Se poate asocia cu un nivel normal al hormonilor tiroidieni – eutiroidism sau cu niveluri anormale, respectiv hipertiroidism sau hipotiroidism.
EndocrinologieSindromul de oboseala postvirala defineste o afectiune caracterizata de o stare persistenta de epuizare fizica si mentala, al carei debut este consecinta unei infectii virale. Presupune persistenta simptomelor, care afecteaza capacitatea functionala si care nu dispar in perioada de recuperare ce urmeaza unei afectiuni virale.
Medicina GeneralaRecoltarea celulelor stem din cordonul ombilical la nastere reprezinta o optiune tot mai populara in randul parintilor, datorita potentialului terapeutic vast al acestor celule. O intrebare frecventa este daca aceste celule pot fi utilizate de mai multe ori.
SarcinaNasterea unui copil aduce cu sine nu doar emotii puternice, ci si decizii medicale importante. Una dintre cele mai discutate optiuni din ultimii ani este recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical – o procedura disponibila o singura data in viata, dar care poate avea implicatii pe termen lung asupra sanatatii copilului si, uneori, a altor membri ai familiei.
Sarcina