Vegetarism

regim alimentar care exclude orice carne animala (carne, peste), dar care admite in general consumul de alimente de origine animala ca ouale, laptele si produsele lactate (branzeturi si iaurturi). echilibrul alimentar poate fi obtinut variind alimentatia si mai ales asigurand aporturi de proteine satisfacatoare din punct de vedere cantitativ si calitativ. In fapt, proteinelor vegetale le lipsesc, intotdeauna unul sau mai multi acizi aminati indispensabili (pe care organismul nu stie sa-i sintetizeze si caruia ii trebuie furnizati prin alimentatie); totusi, un echilibru poate fi obtinut prin aplicarea principiului complementaritatii proteice, care consta in asocierea proteinelor vegetale ale caror acizi aminati lipsa sunt diferiti (asociere cereale-leguminoase, in special); proteina "mixta" care rezulta din aceasta asociere are o valoare nutritionala ce tinde sa se apropie de cea a proteinelor animale. Adaugarea, chiar in cantitate mica, de proteine animale permite, de asemenea, ameliorarea valorii nutritionale a acestor proteine vegetale (asocierea lapte-cereale, de exemplu). Principalul risc al carentei legata de vegetarism priveste fierul, mai ales la adolescenti si la femeile gravide, ale caror necesitati sunt deosebit de ridicate.

Citeste si despre:

Rejuvenarea pielii cu laser CO2 Modificari ale pielii in sindromul ovarelor polichistice Abordarea acneei in sarcina Ai menstruatii neregulate si par in exces? Afla care este afectiunea de care suferi Miocardita, inflamatia muschiului inimii Tumorile cardiace - canceroase si necanceroase Tumorile oculare din perspectiva oncologului Cordul atletului, o forma de hipertrofie a ventriculului stang 25 de ani de DENT ESTET in Romania Gest de speranta! Beatrice Caslaru, multipla campioana la inot, si-a donat prima medalie europeana in cadrul programului MedLife de testare genetica gratuita pentru copiii cu cancer
Cere sfatul medicului ×