Deschidere accidentala sau terapeutica (paracenteza) a peretelui timpanului.
O perforatie accidentala a timpanului este provocata, in general, de o otita acuta sau cronica, sau de introducerea in ureche a unui betisor invelit in vata sau a unui ac de par. Mai rar, ea rezulta dintr-un barotraumatism, exces de presiune pe fata externa a timpanului survenind de cele mai multe ori in cursul unei scufundari submarine sau a unei coborari prea rapide cu avionul. In tratamentul unor otite acute, medicul este nevoit sa practice paracenteza, perforatie a timpanului care iasa sa curga puroiul.
Simptome si semne - O perforatie mica se poate sa nu se traduca prin nici un simptom. In alte cazuri, ea antreneaza o durere, chiar o surditate mai mult sau mai putin importanta. Daca urechea medie este iritata sau infectata, se produce o otoree (scurgere de lichid limpede sau purulent), uneori cu multe intermitente, spre exteriorul urechii.
Baile in piscina sunt total contraindicate in caz de perforatie a timpanului, precum si orice picaturi auriculare care nu sunt prescrise de medic.
tratament - O perforatie mica sau medie se inchide spontan in cateva saptamani. In schimb, o perforatie mai mare trebuie sa fie reparata pe cale chirurgicala.