Perforatie

Deschidere patologica a peretului unui organ cavitar.
Perforatiile privesc indeosebi tubul digestiv: stomac, duoden, mai rar colonul sau rectul.

Simptome si semne - Acestea sunt caracteristice: durere abdominala brusca si intensa, insotita de oprirea emisiei de materii fecale si de gaze, de varsaturi si de o alterare a starii generale (febra, stare de soc). palparea abdomenului pune in evidenta o contractie dureroasa (abdomen de lemn).
Perforatia antreneaza iruperea in cavitatea abdominala a gazelor si lichidelor digestive, precum si o peritonita (inflamatia peritoneului).

tratament - Acesta constituie o urgenta, un tratament intarziat expune la suprainfectie peritoneala si septicemie. El este in esenta chirurgical: curatarea cavitatii etc.), drenajul. Spitalizarea este, in general, destul de indelungata, dar urmarile operatorii sunt bune, atunci cand interventia este facuta fara intarziere.

Citeste si despre:

Perforatia esofagiana Peritonita bacteriana spontana Cauzele si tratamentul perforatiilor gastrointestinale Abcesul intra-abdominal: semne si simptome Corpii straini gastrointestinali Cocaina Cum functioneaza apendicele? Prim ajutor in ingestia accidentala de baterii Colectomia Screeningul cancerului endometrial