Tifos

boala infectioasa si contagioasa cauzata de diverse rickettsii.
Exista doua varietati de tifos, si una si alta fiind prezente in lumea intreaga.
- Tifosul exantematic ori tifosul european de paduche, cauzat de rickettsia prowazecki, este transmis omului prin intepatura sau prin dejectiile paduchelui, animalul vector, plecand de la omul purtator de rickettsii. Masurile sanitare au redus in mod considerabil frecventa acestei afectiuni.
- Tifosul murin, provocat de Rickettsia typhi (sau Rickettsia mooseri), este o infectie de o gravitate mai mica, transmisa prin purecii sobolanului. El nu afecteaza omul decat accidental.

simptome si semne - incubatia tifosului poate dura trei saptamani. boala se declara brutal prin frisoane, dureri dorsale si musculare, cefalee violenta si o febra ridicata care poate atinge 40 grade celsius. O eruptie cutanata de pete rosii se intinde pe toata suprafata corpului, cu exceptia palmelor si plantelor picioarelor. Bolnavul este atins de confuzie mintala, de stare de prostratie, de delir, iar bataile sale cardiace slabesc in intensitate. Boala dureaza doua saptamani; complicatiile sunt, in principal, cardiace, arteriale si nervoase.

tratament - Acesta consta in administrarea pe cale orala de antibiotice din grupa ciclinelor.

Prevenire - In esenta se face prin combaterea paduchilor, utilizand insecticide. Exista un vaccin impotriva tifosului, care se administreaza anturajului celor bolnavi; aceasta vaccinare este, de altfel, obligatorie pentru persoanele care calatoresc in zone suspecte.

Citeste si despre:

Informatii esentiale despre tifos Raportarea si colectarea datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile Febra Raspunsuri la cele mai importante intrebari legate de insecte Prevenirea bolilor declansate de muscaturile de capuse Pediculoza - infestatia cu paduchi Monocite crescute Efectele uimitoare ale usturoiului consumat pe stomacul gol Pesticidele pot creste riscul de autism? Pediculoza: tipuri, tratament, preventie
Cere sfatul medicului ×