Spondilartropatie

Afectiune inflamatorie cronica ce se caracterizeaza printr-o atingere articulara vertebrala.

Termenul de spondilartropatie grupeaza patru afectiuni inflamatorii:
- spondilartrita anchilozanta sau pelvispondilita reumatismala
- sindromul oculo-uretro-sinovial, denumit, de asemenea si sindromul fiessinger-leroy-reiter (F.L.R)
- unele forme de reumatism psoriazic sau artrita psoriazica
- reumatisme care insotesc bolile inflamatorii cronice ale intestinului (indeosebi rectocolita hemoragica si boala lui crohn).

Frecventa -
spondilartropatiile afecteaza mai mult barbatii decat femeile.

tratament -
Acesta se bazeaza pe utilizarea antiinflamatoarelor nesteroidiene, luate de preferinta seara, inainte de culcare. Spondilartropatiile care sunt insotite de semne biologice ale inflamatiei (viteza de sedimentare ridicata) sau de semne, chiar minore, ale inflamatiei intestinale cronice beneficiaza adesea de un tratament de fond cu salazopirina. Atunci cand soldul este grav afectat, o sinoviorteza (distrugerea sinovialei, tesutul care tapeteaza peretii cavitatilor articulare), realizata cu acid osmic, poate stopa evolutia artritei - permitand astfel sa se evite punerea unei proteze.

Citeste si despre:

MedLife continua sa sustina comunitatile vulnerabile: peste 300 de locuitori din satele din Brasov si Alba au beneficiat de analize si consultatii medicale gratuite in doar 6 zile, prin proiectul Caravana cu Sanatate Sarcoamele - dificultati de diagnostic si tratament Inovatie in medicina de laborator: MedLife introduce in premiera in Romania testul EarlyCDT®, un test de sange pentru depistarea timpurie a cancerului pulmonar Celulele stem si bolile rare: o sansa reala de tratament Recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical: o decizie care nu suporta amanare Sindromul premenstrual – normalitate sau motiv de ingrijorare? Greata fara cauza aparenta – ce afectiuni poate ascunde Rolul vaccinurilor in prevenirea bolilor grave la copii Importanta vitaminei D in dezvoltarea osoasa a copiilor Tot ce trebuie sa stii despre chisturile arahnoidiene