Sold

Radacina a membrului inferior, corespunzand jonctiunii sale cu trunchiul. articulatia soldului, concomitent foarte solida si foarte mobila, permite miscari variate: flexie si extensie, adductie si abductie, circumductie si rotatie.

Patologie
- Luxatia congenitala a soldului este o malformatie caracterizata prin iesirea capului femural din cavitatea cotiloida a osului iliac. Depistarea sa este obligatorie la nastere. O tehnica speciala de infasat este atunci suficienta pentru a pune soldul la loc definitiv. Aceasta afectiune poate fi diagnosticata mai tarziu, la varsta mersului, cand ea se semnaleaza prin aparitia unei claudicatii. Reducerea, mai dificil de obtinut, necesita atunci o punere sub tractiune treptata a membrului, apoi o imobilizare gipsata. Cu cat tratamentul este mai tardiv, cu atat recuperarea este mai dificila si cu atat este mai mare riscul de suferinta a capului femural, implicand deformari ale acestuia si deci o artroza ulterioara.
- Luxatia traumatica a soldului, deplasarea brutala a capului femural in afara cavitatii sale, este intotdeauna provocata de un soc foarte violent (accident de circulatie, de exemplu). Aceasta luxatie trebuie sa fie redusa de urgenta pentru a limita riscul necrozei capului femural. Soldul este apoi pus in tractiune, de cele mai multe ori timp de 3 saptamani, chiar o luna.

Citeste si despre:

Fractura de sold Anatomia soldului Luxatia congenitala de sold Artroza soldului (coxartroza) Valoarea ecografica in depistarea precoce a displaziei luxante de sold Cauze comune ale durerii de sold la femei Cauzele principale care influenteaza durerile de sold Simptomele si tratamentul luxatiei congenitale de sold Cand si de ce se face ecografia de sold la bebelusi? Artroplastia de sold