Cand si de ce se face ecografia de sold la bebelusi?

Actualizat: 17 Mai 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Cora Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Ce este ecografia de sold?


O ecografie a soldului este un test sigur si nedureros care foloseste unde sonore pentru a obtine imagini ale soldului. In timpul examinarii, un aparat cu ultrasunete trimite unde sonore in zona soldului, iar imaginile sunt inregistrate pe un computer.

Imaginile alb-negru prezinta structurile interne ale soldului, inclusiv partea superioara in forma de bila a coapsei (capul femural) si „mufa” sa (acetabulul) in osul pelvian. Poate fi efectuat la copii cu varsta de pana la aproximativ 6 luni.

De ce se face acest tip de ecografie?

Medicii recomanda o ecografie a soldului atunci cand suspecteaza o problema numita displazie de dezvoltare a soldului (DDH). DDH este o deformare a soldului care se poate intampla inainte, in timpul sau saptamani pana la luni dupa nastere, iar frecventa sa este de 1:1000.

Intr-un sold care functioneaza normal, capul femural se sprijina confortabil in orificiul sau. La bebelusii cu DDH, capul femural se misca inainte si inapoi, iar in cazuri mai grave, se poate misca din priza, dar poate fi repus in pozitie cu presiune - aceasta se numeste dislocare. In cele mai severe cazuri, este posibil sa nu fie deloc posibila introducerea capului femural in priza.

Fara tratament, DDH poate duce la probleme mai tarziu in viata, inclusiv mersul schiopatat, dureri de sold - in special in anii adolescentei sau articulatii dureroase si rigide (osteoartrita). Cu diagnosticul si tratamentul precoce, majoritatea copiilor pot dezvolta o gama completa de miscari ale soldului.

Factori de risc pentru displazia de dezvoltare a soldului

Soldurile bebelusului dumneavoastra vor fi verificate ca parte a examinarii fizice a nou - nascutului in termen de 72 de ore de la nastere. Examinarea implica deplasarea usoara a articulatiilor soldului bebelusului pentru a verifica daca exista probleme. Nu ar trebui sa le provoace niciun disconfort.

Bebelusul dvs. ar trebui sa faca o ecografie a soldului inainte de a implini 2 saptamani daca un medic, moasa sau asistenta medicala considera ca soldul se simte instabil.
Bebelusii ar trebui, de asemenea, sa faca o ecografie a soldului inainte de varsta de 6 saptamani daca face parte din categoria de risc: sarcini in care fatul este inghesuit in uter (oligohidramniosul), pozitia anormala a bebelusului in uter (prezentatie pelviana/traversa), antecedente familiale de DDH, precum si frecventa mai mare la fete decat la baieti, diverse anomalii congenitale.

In plus, un copil va fi trimis pentru ultrasunete daca medicul constata o anomalie a soldului in timpul unei examinari fizice, cum ar fi:
• la nastere, o incapacitate de a misca coapsa spre sold cat mai mult posibil in mod normal;
• un „clic” de sold auzit sau resimtit de medic atunci cand misca coapsa sugarului spre exterior in timpul unui control de rutina;
• diferente in lungimile sau aspectul picioarelor sugarului.

Daca ati avut gemeni sau multipli si 1 dintre copii are oricare dintre acesti factori de risc, fiecare copil ar trebui sa efectueze o ecografie a soldurilor pana la varsta de 6 saptamani.
Uneori, soldurile unui bebelus se stabilizeaza singur inainte de ecografie, dar ar trebui sa fie verificate pentru a se asigura.

Tratarea DDH

Bebelusii diagnosticati cu DDH la inceputul vietii sunt tratati de obicei cu o atela de tesatura numita ham Ham Pavlik. Acest lucru asigura ambele solduri ale bebelusului intr-o pozitie stabila si le permite sa se dezvolte normal.

Hamul trebuie purtat constant timp de cateva saptamani si nu trebuie indepartat de nimeni, cu exceptia unui profesionist din domeniul sanatatii. Hamul poate fi ajustat in timpul programarilor ulterioare. Clinicianul dvs. va discuta cu dumneavoastra despre progresul bebelusului.

Poate fi necesara o interventie chirurgicala daca bebelusul dvs. este diagnosticat cu DDH dupa varsta de 6 luni sau daca hamul Pavlik nu a ajutat. Cea mai frecventa interventie chirurgicala se numeste reducere. Aceasta implica plasarea capului femural inapoi in mufa soldului.

Operatia de reducere se face sub anestezie generala si se poate fi: reducere inchisa (capul femural este plasat in mufa soldului fara a face taieturi mari), reducere deschisa (se face o taietura in zona inghinala pentru a permite chirurgului sa plaseze capul femural in mufa soldului).

Soldul va fi verificat din nou sub anestezie generala dupa 6 saptamani, pentru a se asigura ca este stabil si se vindeca bine.

Unii copii pot necesita, de asemenea, o interventie chirurgicala osoasa (osteotomie) in timpul unei reduceri deschise sau la o data ulterioara, pentru a corecta orice deformare osoasa.

Semne in stadiul tardiv ale DDH

Examenul fizic al nou-nascutului si verificarea obisnuita la 6 pana la 8 saptamani vizeaza diagnosticarea precoce a DDH, dar uneori pot aparea probleme de sold dupa aceste verificari. Este important sa contactati un medic de familie cat mai curand posibil daca observati ca copilul dumneavoastra a dezvoltat oricare dintre urmatoarele simptome: miscari limitate ale unui picior cand ii schimbati scutecul, un picior care pare mai lung decat celalalt, un picior care se taraste in urma celuilalt, schiopatat sau mers pe varful degetelor de la picioare.

Copilul dumneavoastra va fi indrumat catre un specialist ortoped din spital pentru o ecografie sau o radiografie daca medicul dumneavoastra crede ca exista o problema cu soldul.

Pregatirea pentru ecografia de sold

De obicei, nu trebuie sa faceti nimic special pentru a va pregati bebelusul pentru o ecografie de sold. Ar trebui sa spuneti tehnicianului despre orice medicamente pe care le ia bebelusul dumneavoastra inainte de inceperea testului.

Procedura

Ecografia de sold se va face de obicei in sectia de radiologie a unui spital sau intr-un centru de radiologie. Parintii isi pot insoti de obicei copilul pentru a le oferi liniste si sprijin.

Vi se va cere sa va dezbracati partial bebelusul si sa scoateti scutecul pentru test. Bebelusul tau va fi asezat pe o masa pe spate sau lateral. Camera este de obicei intunecata, astfel incat imaginile pot fi vazute clar pe ecranul computerului.

Un tehnician (sonograf) instruit in imagistica cu ultrasunete va raspandi un gel transparent pe pielea soldului. Acest gel ajuta la transmiterea undelor sonore. Tehnicianul va muta apoi o bagheta mica (transductor) peste gel. Transductorul emite unde sonore de inalta frecventa si un computer masoara modul in care undele sonore ricoseaza din corp. Calculatorul transforma acele unde sonore in imagini pentru a fi analizate.

Procedura dureaza de obicei aproximativ 20 de minute. Ambele solduri sunt de obicei examinate pentru comparatie.

Obtinerea rezultatelor

Un radiolog (un medic special instruit in citirea si interpretarea imaginilor cu raze X si cu ultrasunete) va interpreta rezultatele ultrasunetelor si apoi le va oferi informatiile medicului dumneavoastra, care va analiza rezultatele cu dvs.

Rezultatele sunt de obicei gata in 1-2 zile. In majoritatea cazurilor, rezultatele nu pot fi date direct familiei in momentul testului.

Riscuri asociate

Nu exista riscuri asociate cu o ecografie de sold. Spre deosebire de razele X, radiatiile nu sunt implicate in aceasta procedura medicala.

Concluzii

Examinarea clinica a soldurilor la toti sugarii, imediat dupa nastere si la fiecare vizita la doctor a copilului pana la varsta de 1 an, este recomandata in ghidurile actuale. Astfel, prin efectuarea unei ecografii de sold la bebelus, se poate stabili un diagnostic precoce, esential pentru o vindecare cat mai rapida si eficienta, fara a iradia copilul.

Bibliografie:
https://kidshealth.org/en/parents/ultrasound-hip.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5494873/
https://hipdysplasia.org/wp-content/uploads/2020/05/What-is-Hip-Dysplasia.pdf

https://www.nhs.uk/conditions/developmental-dysplasia-of-the-hip/


Citeste si despre:

Valoarea ecografica in depistarea precoce a displaziei luxante de sold 5 probleme importante dupa 40 de ani! Tipuri majore de distrofie musculara Depistarea precoce a bolilor Tromboza venoasa profunda Evolutia aparaturii stomatologice: De la instrumente traditionale la tehnologii de ultima ora Sanatatea femeii dupa 40 de ani Arterita cu celule gigante Eliberarea scutirilor medicale de la orele de educatie fizica si sport pentru elevi si studenti Biopsia Care este varsta optima pentru a avea un copil?