Pielii (cancer al)

tumora maligna ce se dezvolta pe seama unei structuri constitutive a pielii.

Cauze - cancerele pielii sunt provocate in mare masura de expunerea solara, al carei rol nu este totusi exclusiv; mai sunt incriminati si alti factori, indeosebi arsenicul, prin intoxicare sau inhalare, si derivatii huilei si petrolului, precum gudronul (cancerul scrotului la cosari). In sfarsit, unele boli genetice ca xeroderma pigmentosum provoaca tulburari ale repararii adn-ului, antrenand cancere cutanate repetate.

tratament si prevenire - Orice leziune cutanata proeminenta persistenta, care sangereaza cu usurinta si reapare, sau al carei aspect se modifica (pata pigmentata care prezinta diferite culori, cu contur prost delimitat), chiar daca se afla pe o parte descoperita a corpului, trebuie sa conduca la o consultatie. Un cancer al pielii trebuie sa fie indepartat pe cale chirurgicala; in unele cazuri este asociata o chimioterapie (epiteliom spinocelular care a antrenat formarea de metastaze, melanom). Prevenirea consta in evitarea expunerii la soare si in protejarea pielii cu lapte si creme de tip ecran total, si aceasta incepand chiar de la varsta tineretii.

Citeste si despre:

Cancer Leziunile cutanate precanceroase si cancerul de piele 15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora Cancerul scuamos Atentie la razele UV! Cresc dramatic riscul de cancer de piele! Acanthosis nigricans, afectiunea din cauza careia pielea se ingroasa si devine inchisa la culoare Brahiterapia utilizata pentru a trata diverse tipuri de cancer Cancer cerebral - cauze, simptome, tratament Cancerul de piele - ce inseamna si cum ne putem feri de acesta Cele mai bune sfaturi pentru a evita imbatranirea pielii