Handicap senzorial

Afecteaza vederea si auzul la aproximativ 70 milioane de indivizi din intreaga lume.
- Deficientele vizuale cuprind indeosebi atingerile de acuitate vizuala (cecitate sau scaderea acuitatii vizuale), ingustarile campului vizual si atingerile pleoapelor si ale muschilor oculomotori.
- Deficientele auditive se caracterizeaza printr-o acuitate auditiva insuficienta.

Cauze - Cauzele handicapurilor senzoriale sunt variate: accidente, infectii, atingeri congenitale sau foarte precoce etc. Factori specifici pot, de asemenea, sa intervina in geneza unor astfel de deficiente. Astfel, foamea, lipsa de oxigen si epidemiile proprii tarilor in curs de dezvoltare cauzeaza handicapuri vizuale grave: tarile in curs de dezvoltare totalizeaza 80% dintre orbi. In ce priveste surditatea si hipoacuzia, acestea pot fi legate de toxicitatea unor medicamente, de expunerea la zgomot, de un barotraumatism (de exemplu de plonjare submarina prost controlata); de imbatranire.

Tratament - Este de fiecare data cel al cauzei. In plus, se cauta compensarea deficientei: proteze auditive si vizuale (ochelari si lupe), implanturi cohleare, ajutoare tehnice (utilizarea microordinatoarelor capabile sa transpuna scrisul obisnuit in scrisul Braille sau sa sintetizeze vocea, subtitrarea emisiunilor televizate).

Citeste si despre:

Malformatiile congenitale Legea invatamantului Terapia ocupationala in cazul copiilor Paralizia cerebrala Tumorile maduvei spinarii Autismul Distrofia facio-scapulo-humerala: o afectiune genetica complexa si progresiva Cum diagnosticam distrofia musculara facio-scapulo-humerala