Examen citobacteriologic al urinei

Examinare a urinei la microscop permitand detectarea unei infectii urinare si determinarea numarului de germeni si de globule rosii si albe pe milimetrul de urina. Un examen citobacteriologic al urinei (E.C.B.U.) este prescris de indata ce se banuieste o infectie a aparatului urinar (infectie a prostatei, cistita bacteriana etc.). Pentru a obtine un rezultat sigur si interpretabil, este important sa se respecte anumite conditii de prelevare: urina trebuie sa fie emisa dimineata, pe nemancate, dupa dezinfectarea meatului uretral (orificiul exterior al uretrei) si recoltata intr-un flacon steril.

- Numarul de germeni prezenti in urina permite sa se afirme sau nu existenta unei infectii: daca el este mai mic de 1000/mililitru, nu e vorba de o infectie (in cursul prelevarii a intervenit probabil o contaminare); daca numarul de germeni este cuprins intre 1.000 si 100.000 pe mililitru, poate fi o infectie, fara certitudine absoluta; daca numarul de germeni pe mililitru este mai mare de 100.000, atunci este vorba sigur de o infectie. germenii reperati sunt pusi in cultura cu scopul de a fi identificati.

- Numarul de celule sangvine prezente in urina aduce alte informatii. In mod normal, numarul de globule rosii este mai mic sau egal cu 2000 pe mililitru, la fel ca si numarul de globule albe. In caz de infectie, numarul de globule albe creste si aspectul lor este modificat. O crestere a numarului de globule rosii, definita drept hematurie microscopica, pune in evidenta o infectie urinara, o tumora a vezicii, un calcul al rinichiului etc.

Citeste si despre:

Mictiunea frecventa - 6 cauze comune Analiza urinei (analiza caracterelor fizice si chimice ale urinei, analiza calculilor urinari, analiza microscopica a urinei) Piuria Disuria (urinarea dureroasa) Cervicita cronica (rana pe col) De ce recidiveaza infectiile urinare? Modul de recoltare, prelucrare, transport si stocare a probelor de urina Recoltarea produselor biologice pentru analize (recoltarea urinei, a sangelui, a materiilor fecale, a secretiilor) Pregatirea copiilor pentru examenele medicale Calendarul si Metodologia de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat - 2009
Cere sfatul medicului ×