Beri Beri (boala)

Boala Beri Beri este cauzata de o carenta in vitamina B1 (tiamina). Beri-Beri se intalneste la unele populatii subalimentate din tarile in curs de dezvoltare. Boala rara in tarile industrializate, ea nu se intalneste decat la persoanele care au o alimentatie foarte dezechilibrata, ca alcoolicii sau unele persoane in varsta.

Cauze - vitamina B1, care se gaseste mai ales in cerealele complete, in ficat, in carnea de porc si in drojdia de bere, joaca un rol important in metabolismul glucidelor. Fara ea, creierul, nervii si muschii nu pot functiona corect.

Simptome si semne - Beri-Beri se manifesta mai intai printr-o oboseala si o pierdere in greutate. Boala poate evolua in continuare sub doua forme:
- Beri-bBeri uscat, care afecteaza, in principal, nervii si muschii, are ca simptome principale o amortire, o senzatie de arsura a gambelor si o atrofie musculara. In cazurile mai grave, bolnavul nu mai poate merge, nici chiar sa se mai ridice in picioare.
- Beri-Beri umed, se traduce in principal printr-o insuficienta cardiaca: inima nemaiajungand sa-si joace corect rolul de pompa, venele se congestioneaza si apar edeme pe gambe si uneori pe trunchi si pe fata. In absenta tratamentului, tulburarile de ritm cardiac si o evolutie rapida a insuficientei cardiace pot avea un deznodamant fatal.

Tratament
- Acesta consta in administrarea de vitamina B1 bolnavului. Vindecarea, rapida, este, in majoritatea cazurilor, totala.

Citeste si despre:

Boala celiaca - sfaturi nutritionale generale Boala Crohn: regim alimentar Dieta pentru boala polichistica renala sau rinichii polichistici Beneficii si contraindicatii ale drojdiei de bere Guta, boala asociata cu un consum excesiv de carne Sindromul de fermentatie intestinala. Sau atunci cand intestinul produce propria bere Guta – factori de risc, simptome si tratament Bauturile dietetice sunt periculoase pentru rinichi Alimente de protectie Infectia cu Escherichia coli