Cum recunoastem atacul de panica ?

Anxietate

Postata de Psihoterapeut Florentina Bocai cu 10 ani in urma.

Astăzi, în plin miez al toamnei, cand ploaia si frigul ne tin in casa, mulți dintre noi trec printr-un gen de stări greu de gestionat, care se instalează din ”te miri ce”: atacurile de panică.
Dureri in piept sau de cap, dificultati respiratorii, senzatii de pierdere a controlului, teama inexplicabila, panică, accelerarea pulsului, greață, tremurat, leșin etc. sunt simptome care pot indica acest diagnostic.

Factori de genul, îngrijorare la cote maxime, nevoia de siguranta, factori de mediu, moartea cuiva drag, felul in care mintea se raporteaza la numite evenimente neplacute, pot avea contribuții semnificative la apariția unor asemenea crize.

Într-adevăr, se tot vorbește în ultima vreme despre atacul de panică, dar trebuie să știți că nu orice stare de frică reprezintă un atac de panica. Putem spune că această stare poate persista si se poate agrava datorita rușinii celor stăpâniți de teamă sau frică, de a-și recunoaște aceste stări și, implicit și, mai ales, refuzul unui ajutor specializat.

Ce putem face? Tehnicile de relaxare si respiratie dar mai ales adoptarea unei gandiri pozitive si adaptative in acest caz sunt esentiale. Iata un exercițiu simplu care v-ar putea fi de folos: desenați-vă frica pe o coală de hârtie, ca si cum ar lua forma unui chip. Apoi, anihilați-o facand din ea un chip haios, un clown de exemplu, constientizand ca sta in puterea voastra sa preluati controlul. Daca o activitate sau anumite lucruri marunte va provoca teama, nu va feriti de acea experienta, ci faceti exact contrariul: expuneti-vă si observati felul in care gandirea negativa creeaza emotia negativa! Doar așa puteti privi in fata frica si depasi starea ce v-a acaparat.

In cazul in care starile de panica persista, nu va izolati in casa! Aceasta nu este o solutie. Rugati pe cineva in care aveti incredere si alaturi de care va simtiti in siguranta, sa va insoteasca la un cabinet de psihoterapie, unde veti invata cum anume sa gestionati astfel de situatii pe viitor .
Nu vă lăsați pradă stărilor de stres extrem!
Apelati la un cabinet sau la un psihoterapeut specializat in atacuri de panica, pentru a va recastiga puterea și încrederea de sine!

Psiholog Florentina Bocai www. florentinabocai.ro

Adauga raspuns

Informatii utile

Scapa de panica si anxietate Insomnia poate indica probleme de anxietate Top 20 moduri de a rezolva tulburarile de anxietate si stresul Tratament naturist pentru anxietate Anxietatea si atacurile de panica

Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare

sau adauga o intrebare noua

Adauga o intrebare noua
Cere sfatul medicului ×