Rhodiola pentru combaterea stresului si alte beneficii surprinzatoare

Actualizat: 01 Martie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Asa cum anumite persoane se remarca printr-o rezistenta ridicata la efort fizic sau la conditii climatice extreme, la fel se prezinta si anumite plante. Interesant este faptul ca in cazul plantelor, caracteristicile care le fac rezistente in fata mamei natura pot avea si beneficii de ordin medical pentru sanatatea noastra!

Rhodiola rosea este o astfel de planta care creste in conditii meteo frigide, dar care este cultivata de secole pentru beneficiile asupra sanatatii, in special cand vine vorba de rezistenta la stres si nivelul de energie.

Componentele active din Rhodiola

Ce anume face ca Rhodiola sa fie atat de buna pentru sanatate? Majoritatea beneficiilor pe care le ofera Rhodiola, se atribuie celor doi compusi activi: rozavinele si salidrozidele.

Salidrozidele sunt compusi polifenolici care au efect antioxidant, regleaza metabolismul si reduc inflamatia. Rozavinele protejeaza organismul si celulele sale de efectele expunerii prelungite la stres. Pentru ca beneficiile Rhodiolei sa fie la adevaratul potential, ambele substante active trebuie sa fie prezente.

Rhodiola are efect adaptogen, reduce nivelul de cortizol, „hormonul stresului”

Efectul adaptogen al Rhodiolei, este dat de capacitatea sa de a creste rezistenta organismului la stres. Acest lucru se intampla pentru ca Rhodiola echilibreaza nivelul de cortizol, hormonul stresului. Valorile sale sunt ridicate dimineata, pentru a stimula organismul sa se trezeasca si scade treptat de-a lungul zilei, pentru ca seara sa ne putem odihni. Pentru persoanele care traiesc un stil de viata foarte activ, nivelul de cortizol, are o fluctuatie anormala de-a lungul zilei. Cand nivelul de cortizol este ridicat pe o perioada lunga de timp, apar simptome de ordin emotional, dar si fizic:
- Glicemie scazuta
- Grasime abdominala
- Probleme tiroidiene
- Dezechilibre hormonale
- Probleme de memorare
- Un sistem imunitar slabit

Prin actiunea adaptogena, Rhodiola mentine organismul intr-o stare de rezistenta, astfel acesta nu cedeaza la factorii de stres si nu intervine oboseala. Totodata, Rhodiola moduleaza si raspunsul corpului la stres, fara a mai genera secretii excesive de cortizol.

Creste nivelul de energie si performanta fizica

Rhodiola se foloseste tot mai des si de catre persoanele care sunt foarte active fizic. Rhodiola poate creste nivelul de energie, stamina si rezistenta.

Anumite studii au demonstrat ca Rhodiola creste rezistenta fizica prin a spori numarul de globule rosii si prin a reduce efectele stresului oxidativ. Globulele rosii livreaza oxigen la tesutul muscular, ceea ce inseamna ca un aport mai mare de globule rosii si de oxigen, va creste performanta atletica, intarziind oboseala.

Rhodiola mai intervine si in sinteza moleculelor ATP (adenozina trifosfat) care stocheaza energia la nivel celular.

Combate oboseala cronica fizica si psihica

Nu trebuie sa fii atlet ca sa ai nevoie de beneficiile Rhodiolei. Acest adaptogen nu sustine organismul doar in perioadele de efort fizic, ci si atunci cand este solicitat psihic. Senzatia de „ceata mentala” este foarte frecventa in randul persoanelor foarte obosite si a celor care trebuie sa se concentreze multe ore pe zi. Fie ca lucrezi de acasa, ai un post de conducere sau eti in anii studentiei, Rhodiola poate oferi „boost-ul” de care sistemul tau are nevoie pentru a combate oboseala, lipsa de concentrare si lipsa de somn.
Prin substantele active pe care le are in mod natural, Rhodiola protejeaza celulele neuronale de efectele stresului oxidativ, stocheaza energie la nivel celular pentru a combate oboseala si regleaza secretiile hormonale in vederea calmarii sistemului nervos. Testele clinice efectuate asupra administrarii de Rhodiola, au aratat ca dupa 4 saptamani de administrare pacientilor le-a crescut nivelul de atentie, de reactie si rapiditatea cu care au realizat anumite actiuni. Dupa 12 saptamani de administrare s-a imbunatatit semnificativ capacitatea de concentrare, memoria si au scazut starile de iritabilitate.

Ajuta la arderea grasimilor

Un efect advers al excesului de cortizol se vede prin aspectul fizic. Oboseala, nivelul glicemie scazut si poftele declansate de un exces de Rhodiola, favorizeaza acumularea de tesut adipos, in special in zona abdominala.

Rhodiola are o caracteristica incredibila pentru faptul ca ajuta organismul sa arda grasimile, generand si energie. Rozavinele sunt substantele responsabile pentru declansarea actiunii de adere a grasimilor. Datorita lor, se activeaza lipaza sensibila la hormoni (HSL), enzima care declanseaza metabolizarea tesutului adipos stocat in zona abdominala. Unele studii sugereaza ca exerciiul fizic usor, combinat cu administrarea de Rhodiola, va accelera eliminarea grasimii abdominale.  

Daca doresti sa introduci Rhodiola in dieta ta tine cont de urmatoarele aspecte:
- Cauta extractul care contine rozavine si salidrozide in aceeasi proportie ca in natura: 3/1
- Ia Rhodiola pana in ora 15:00 pentru ca efectul adaptogen sa actioneze pe parcursul zilei
- Dozajul recomandat este intre 250–500 mg/zi
- Vitamina C creste biodisponibilitatea Rhodiolei 

Rhodiola 3/1

Rhodiola are o actiune benefica pe 4 planuri majore:
- Gestioneza nivelul de cortizol, „hormonul stresului”
- Combate depresia si creste capacitatea cognitiva
- Sustine metabolismul si arderea grasimilor
- Sustine nivelul de energie si performanta atletica

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Testul de stres la efort Semnale discrete ale stresului Divortul si stresul la copii 9 probleme de sanatate influentate de stres Stresul si personalitatea Berberina, un ajutor natural pentru echilibru metabolic si sanatate Stresul legat de locul de munca Top 20 moduri de a rezolva tulburarile de anxietate si stresul Stresul extrem - o problema ce afecteaza 1 din 3 adulti Sindromul de stres posttraumatic Managementul stresului provocat de locul de munca