Importanta fluorului in dieta

Actualizat: 16 Iulie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Fluorul reprezinta un microelement mineral ce in organismul uman se localizeaza aproape exclusiv in tendoane, oase si dinti (sub forma de florurat de calciu sau de fluoroapatita). Studiile nu au stabilit daca fluorul are un rol indispensabil vietii, deoarece nu s-a putut realiza o dieta lipsita complet de el.

Rolurile sale sunt:
- protectie impotriva cariei dentare (aceasta actiune se manifesta chiar si la concentratii reduse);
- participa la mentinerea structurii oaselor (fara a influenta insa procesul de crestere in sine);
- in vederea prevenirii aparitiei cariilor dentare si pentru promovarea unei dentitii sanatoase, este recomandata fluorizarea� apei (proces cunoscut si sub numele de fluorurare si care consta in suplimentarea cu fluor a apei potabile, daca acesta este in concentratii de sub 0,5 mg/litru). Expertii sunt de parere ca acest risc este redus cu 50-60% in conditiile unui aport corespunzator.

Surse alimentare de fluor

Alimentele contin in general cantitati mici de fluor (0,02-0,07mg/kg), cu exceptia pestelui de apa sarata (pestele oceanic) si altor produse marine, dar si a frunzelor si mugurilor arborelui de ceai. Sursa cea mai importanta de fier o reprezinta totusi, apa plata potabila. Maximul acceptat de fluor este in acest caz de 1mg/litru. Apa ofera aproximativ 2/3 din necesarul de fluor, restul provenind din alimente.

Excesul si deficitul de fluor

Deficitul de fluor se poate manifesta clinic prin cresterea frecventei de aparitie a cariilor si scaderea rezistentei oaselor. Fluorul nu are efect cariogen in sine, ci efect cariopreventiv prin cresterea rezistentei dintilor la agresiuni externe (previne astfel actiunea nociva a altor factori asupra smaltului). Efectul carioprotector se datoreaza fluoroapatitei dar si actiunii sale bactericide (fluorul distruge bacteriile ce se formeaza in cavitatea bucala ca rezultat al degradarii enzimatice si fermentarii resturilor alimentare). Pentru asigurarea acestor efecte benefice, se recomanda fluorizarea apei (cand concentratia fluorului nu este buna). Cercetatorii au stabilit ca doza de fluor trebuie se fie de 1mg/dm3 pentru a avea efecte preventive asupra cariei.

Excesul de fluor apare destul de rar, insa are manifestari importante. Afectiunea de numeste fluoroza si se datoreaza in principal unui exces de fluor in apa potabila, sau consumului exagerat de suplimente nutritive cu un bogat continut in fluor.
Primele manifestari sunt la nivelul dintilor, care vor capata un aspect patat (prin aparitia unor pete alb-galbui pe suprafata smaltului) si vor deveni friabili. La concentratii exagerate, dintii pot deveni chiar maronii si apar si complicatii osoase de tipul osteosclerozei si osteoporozei, apar excrescente osoase (exostoze), calcificari ligamentare (cu afectarea functiei si mobilitatii), dar si cresterea friabilitatii osoase.
Printre alte efecte nocive se numara si afectarea metabolismului glucidic si lipidic sau acumularea sa in rinichi, cord, vase, glande endocrine si sistem nervos, ducand la aparitia unor leziuni grave.

Recomandarile specialistilor

Pentru a nu fi afectat echilibrul fluorului din organism, expertii recomanda urmatoarele doze zilnice:
Sugarii 0-6 luni: 0,1 mg/zi
7- 12 luni: 0,5 mg/zi
Copiii si adolescentii:
1-3 ani: 0,7mg/zi
4-8 ani: 1mg/zi
9-11 ani: 2mg/zi
14-18 ani: 3 mg/zi
Adulti: femei peste 19 ani: 3mg/zi
barbati peste 19 ani: 4 mg/zi.


Citeste si despre:

Prevenirea osteoporozei prin dieta Igiena corecta a dintilor Tratati naturist vergeturile Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007 Cum alegem o pasta buna de dinti? Terapia Mayr sau tehnica de intinerire a corpului, mintii si spiritului Alimentatia corecta a copiilor Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Caria dentara Profilaxie - cum sa avem o dantura sanatoasa 10 modalitati de detoxifiere a organismului Adevar si mit despre apa Se pot vindeca cariile dentare de la sine? 52 de beneficii incredibile ale ceaiului verde Rolul fluorului in reducerea cariilor