Care sunt efectele uleiurilor de peste asupra organismului?

Actualizat: 19 Septembrie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Prezentare generala


Dupa cum ii spune si numele, uleiul de peste este un supliment produs din peste. Acest produs este utilizat pe scara larga, deoarece poate avea multiple efecte benefice asupra organismului.

Spre exemplu, anumiti pesti si uleiurile din acestia contin grasimi sanatoase, precum acizii grasi omega-3. Acestia din urma pot avea rol in:
• Reducerea riscului de afectiuni cardiace;
• Ameliorarea simptomelor produse de unele forme de artrita;
• Scaderea riscului de a dezvolta dementa.

In urma tuturor acestor beneficii, se recomanda un consum regulat de ulei de peste. Chiar daca cercetarile arata anumite legaturi intre consumul de peste si sanatate, studiile efectuate asupra uleiurilor de peste nu reusesc intotdeauna sa gaseasca beneficii clare.

De asemenea, consumul de suplimente pe baza de uleiuri de peste ar putea duce si la anumite efecte secundare neasteptate.

Efecte secundare

Efectele secundare asociate consumului de uleiuri de peste difera de la persoana la persoana si depind de mai multi factori. De exemplu, un factor important de care trebuie sa se tina cont este starea generala de sanatate a persoanei ce foloseste suplimentele din ulei de peste. Totusi, majoritatea persoanelor care iau acest tip de suplimente nu sufera efecte secundare grave.

In ciuda faptului ca efectele secundare sunt de foarte putine ori grave, specialistii recomanda consultul medical inainte de a lua suplimente din ulei de peste. Medicul poate verifica daca exista anumite afectiuni sau tratamente in curs ce ar putea interfera cu uleiurile de peste.

Gust sau miros neplacut

Pestele are un miros distinctiv, uneori chiar neplacut. Acest lucru este valabil si pentru uleiul de peste, iar unii oameni raporteaza ca acesta are un gust rau sau ca lasa un gust neplacut in gura. De asemenea, alte persoane afirma ca uleiul de peste produce o respiratie urat mirositoare. Exista si unele cazuri in care s-a afirmat ca unul dintre efectele secundare ale acestor uleiuri a constat in modificarea mirosului de transpiratie.

Aceste efecte secundare sunt cele mai frecvente ce se asociaza cu uleiul de peste, dar trebuie stiut ca nu sunt de durata. Efectele de acest tip dispar, de obicei, odata ce tratamentul cu ulei de peste este intrerupt.

Sangerari

Uleiul de peste este un anticoagulant natural, ceea ce inseamna ca poate preveni coagularea sangelui. Aceasta proprietate poate ajuta la explicarea unor beneficii cu privire la sanatatea inimii, deoarece subtierea sangelui poate imbunatati sanatatea cardiovasculara.

Acizii grasi Omega-3 pot creste riscul de sangerare atunci cand o persoana urmeaza in paralel tratamente cu anticoagulante sau medicamente specifice.

Cu toate acestea, o analiza a unor studii anterioare a constatat ca uleiurile de peste reduc gradul de coagulare a sangelui, dar nu cresc riscul de sangerare la persoanele sanatoase. Asadar, persoanele care urmeaza tratamente cu medicamente anticoagulante, nu ar trebui sa ia suplimente din ulei de peste sau suplimente ce contin acizi grasi Omega-3, deoarece exista un risc ridicat de sangerari.

Efecte gastro-intestinale

La fel ca in cazul multor alte suplimente si medicamente, unele persoane se confrunta cu probleme gastro-intestinale dupa ce au urmat tratamente cu uleiuri de peste.

Simptomele cel mai frecvent intalnite sunt reprezentate de:
• Greata;
• Diaree;
• Constipatie;
• Varsaturi.

Uneori, reducerea dozei sau administrarea acesteia in timpul mesei ar putea ajuta. Totusi, in multe dintre cazurile de complicatii gastro-intestinale oprirea administrarii suplimentului ramane sigura modalitate eficienta.

Mai putin frecvent, uleiul de peste poate provoca sangerari gastrice sau intestinale si poate provoca sau agrava ulcerele. Acest lucru are drept motiv tot capacitatea anticoagulanta a acestui supliment. Reactiile de acest tip sunt mai grave, dar sunt rare si se asociaza cu un consum ridicat de ulei de peste. De asemenea, sangerarile de acest tip pot sa apara cand uleiul de peste este asociat cu diferite alte medicamente.

Pentru ca riscul de complicatii sa fie redus, inainte de a lua suplimente pe baza de ulei de peste se recomanda vizita la medic. Acesta poate sa ofere cele mai bune sfaturi si sa constate daca uleiul de peste poate interfera cu alte medicamente administrate.

Reactii alergice

O persoana poate dezvolta alergie la orice aliment sau supliment, inclusiv uleiul de peste. Persoanele cu alergii la peste sau crustacee pot fi mai vulnerabile la reactiile alergice la uleiul de peste. Astfel, aceste persoane trebuie sa solicite parerea medicului inainte de a lua suplimente din ulei de peste, dar si sa opreasca tratamentul si sa anunte medicul atunci cand apar manifestari neplacute.

Cancer de prostata

Exista dovezi diferite cu privire la legatura dintre uleiul de peste si cancerul de prostata. Unele studii sugereaza ca suplimentele din ulei de peste ar putea ridica riscul de cancer de prostata, in timp ce altele afirma exact contrariul.

Un studiu realizat in 2013 pe 2268 de barbati de varste inaintate a descoperit ca uleiul de peste ar putea incetini evolutia cancerului de prostata. Pe de alta parte, barbatii care au mancat cantitati semnificative de peste sarat sau afumat au fost predispusi la acest tip de cancer.

In general, cercetatorii nu au gasit corelatii intre consumul de peste la varste tinere si riscul de cancer de prostata. Cu toate acestea, specialistii considera ca mai sunt necesare studii suplimentare pentru a putea oferi un raspuns cert cu privire legatura dintre cele doua elemente.

Care este limita?

Trebuie stiut ca nu exista recomandari specifice si exacte cu privire la cantitatea de acizi grasi Omega-3 pe care o persoana ar trebui sa o ia zilnic. Doza depinde de o varietate de factori individuali, precum varsta si starea generala de sanatate.

Majoritatea studiilor cu privire la uleiul de peste au analizat doze mici de cateva grame pe zi. Dozele mari, cum ar fi cele de peste 20 de grame pe zi, pot provoca mai multe reactii adverse. Astfel, persoanele care doresc sa ia aceste suplimente pot incepe cu cantitati mici zilnice, iar ulterior sa discute cu medicul inainte de a creste doza.

Persoanele care observa anumite efecte secundare minore pot incerca sa reduca doza pentru a vedea daca acest lucru ajuta la remedierea problemelor. In schimb, persoanele care dezvolta complicatii mai grave, precum reactiile alergice, ar trebui sa inceteze imediat sa mai consume uleiuri de peste. De asemenea, in cazul in care reactiile alergice sunt severe, persoana in cauza trebuie sa solicite ajutor medical de urgenta.

Concluzii

Studiile au demonstrat faptul ca un numar ridicat de oameni folosesc suplimente din ulei de peste. Cei mai multi dintre acestia nu experimenteaza efecte secundare, mai ales grave. De asemenea, unii oameni pot observa chiar imbunatatiri semnificative ale sanatatii.

Desi datele care indica avantajele uleiurilor de peste pot sa para pozitive, trebuie stiut ca acestea pot fi insotite si de efecte secundare. Pentru a evita aceste efecte nedorite, inainte de a urma tratamente cu suplimente din ulei de peste, specialistii recomanda vizita la medic.

Acesta poate evalua starea de sanatate a unei persoane si poate afirma daca suplimentele de acest tip sunt potrivite. De asemenea, specialistii recomanda consumul de peste proaspat, acesta avand mai multe efecte benefice decat suplimentele.


Bibliografie:
7 things to know about omega-3 fatty acids. (2015).https://nccih.nih.gov/health/tips/omega
Begtrup, K. M.,et al.(2017). No impact of fish oil supplements on bleeding risk: A systematic review [Abstract].https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28552094
Detopoulou, P., & Papamikos, V. (2014). Gastrointestinal bleeding after high intake of omega-3 fatty acids, cortisone and antibiotic therapy: A case study [Abstract].https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24281788
Garcia-Larsen, V.,et al.(2018). Diet during pregnancy and infancy and risk of allergic or autoimmune disease: A systematic review and meta-analysis.https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1002507
Gross, B. W.,et al.2017). Omega-3 fatty acid supplementation and warfarin: A lethal combination in traumatic brain injury [Abstract].https://journals.lww.com/journaloftraumanursing/Abstract/2017/01000/Omega_3_Fatty_Acid_Supplementation_and_Warfarin__.4.aspx
Key elements of healthy eating patterns. (n.d.).https://health.gov/dietaryguidelines/2015/guidelines/chapter-1/a-closer-look-inside-healthy-eating-patterns/#callout-seafood
Omega-3 and dementia. (n.d.).https://www.alzheimers.org.uk/omega-3-and-dementia
Omega-3 fatty acids. Fact sheet for professionals. (2019).https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-HealthProfessional/


Citeste si despre:

Care sunt efectele secundare ale antibioticelor? Cat timp sta alcoolul in sange si care sunt efectele excesului de alcool Care sunt efectele expunerii la mucegaiul negru? Ce efecte are uleiul de peste asupra sanatatii mintale? Sanatatea si stilul de viata: care sunt obiceiurile la care ar trebui sa renunti? Delfino Romania – manifest pentru sanatatea ta Efectele uimitoare ale sexului asupra sanatatii Ce efect are o cafea asupra organismului tau Ulei de peste Pestele ca aliment: beneficii si riscuri Alergiile la peste