Hormonul uman de crestere (HGH): vinovat de procesul imbatranirii?

Publicat: 13 Octombrie 2011
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Hormonul de crestere (HGH) este considerat de unii specialisti ca fiind cheia incetinirii procesului de imbatranire. Hormonul de crestere este produs de glanda pituitara (care are forma unui bob de mazare, situata la baza creierului) si are rolul de a stimula dezvoltarea normala (cresterea) unui om inca din timpul copilariei si de a sustine activitatea tesuturilor si a organelor pe tot parcursul vietii (activitatile metabolice).

Cine ar trebui sa utilizeze hormoni de crestere?

Hormonul sintetic uman de crestere, care se administreaza prin injectare este disponibil doar cu prescriptie medicala si este recomandat pentru tratamentul adultilor care au cu adevarat deficit de hormon de crestere - in mod normal valorile hormonului de crestere nu scad o data cu inaintarea in varsta.

Nivelul diminuat al hormonului de crestere poate fi cauzat de adenomului hipofizar - o tumoare a glandei pituitare sau a tratamentului chirurgical al adenomului ori radioterapiei.

In cazul adultilor care manifesta deficit de hormon de crestere, tratamentul pentru echilibrarea nivelului acestuia ar putea:
- creste densitatea osoasa
- creste masa musculara
- scadea grasimea corporala
- stimula capacitatea de efort.

Utilizarea hormonului uman de crestere pentru tratarea problemelor musculare determinate de HIV/SIDA a fost aprobata. In plus, se pare ca desi tratamentul injectabil cu hormoni de crestere poate creste masa musculara si poate reduce cantitatea de grasime corporala la adultii sanatosi, acesta nu ar fi un avantaj deoarece inca nu se poate stabili cu certitudine daca ar exista si alte beneficii oferite de hormonul de crestere adultilor sanatosi.

Care sunt riscurile utilizarii inadecvate a hormonului de crestere?

Administrarea hormonului de crestere la persoanele care nu au nevoie de suplimentarea valorilor ar putea avea o serie de efecte secundare precum:
- sindrom de tunel carpian
- tumefieri la nivelul bratelor si picioarelor
- dureri articulare
- dureri musculare
- la barbati, extinderea tesutului mamar (ginecomastie).

Hormonul de crestere ar putea contribui si la aparitia diabetului si a bolilor de inima. Unele studii sugereaza ca efectele secundare ale tratamentelor cu hormoni de crestere pot fi mai des intalnite la adultii mai in varsta deoarece studiile care au avut ca subiecti adultii sanatosi sunt limitate, au fost pe termen scurt si nu este clar daca afectele secundare ar putea fi tratate sau s-ar agrava.

Exista hormon uman de crestere sub forma de pastile?

Exista diverse prezentari comerciale ale hormonului uman de crestere sub forma de pastile care sustin ca acesta ar avea rezultate similare ca forma sa injectabila. Totusi nu exista nici o dovada ca aceste afirmatii sunt adevarate. De asemenea, nu exista nici o certitudine privind actiunea pozitiva a remediilor homeopatice care se prespune ca ar contine hormoni de crestere.

Concluzii

Daca o persoana este ingrijorata de diverse aspecte legate de imbatranire, ar trebui sa se adreseze medicului in legatura cu modalitatile care ar putea imbunatati, la modul real, sanatatea sa. Un stil de viata sanatos - alimentatie sanatoasa si activitate fizica in mod constant, inclusiv rutina de zi cu zi - ar putea face o persoana sa se simta cel mai bine pe masura ce imbatraneste.


Citeste si despre:

Modificari ale organismului odata cu instalarea menopauzei Factori care pot modifica data de expirare a medicamentelor Ministerul Sanatatii si CNAS, la primul Forum PALMED privind medicina dentara din Romania, o voce unita in beneficiul pacientilor si medicilor stomatologi din Romania Insomnia si riscul aparitiei bolilor de inima Alimente care pot declansa alergii cutanate Decodifica acum ingredientele produselor de ingrijire a pielii Dr. Horia Rosianu, aritmolog: Tulburarile de ritm ventriculare, o complicatie la distanta a infarctului miocardic Ce ingrediente din detergenti de rufe pot provoca eczema ? MedLife: Valul 4 este mai aproape decat se estima, Romania avand riscuri mari din cauza ratei scazute de vaccinare Unde si cum se raspandeste cancerul mamar Studiu MedLife: Jumatate din populatia mediului urban mic si o treime din populatia mediului urban mare a trecut prin boala, de noua ori mai mult, respectiv de trei ori mai mai mult fata de statisticile oficiale Cum sa cresti un copil cu o inteligenta emotionala sanatoasa Dr. Magda Bajenaru, medic primar endocrinolog ne spune cum ne pot afecta bolile tiroidei sanatatea