Hormonul uman de crestere (HGH): vinovat de procesul imbatranirii?

Actualizat: 23 Septembrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Spitalul judetean Arad

Generalitati


Hormonul de crestere (HGH) este considerat de unii specialisti ca fiind cheia incetinirii procesului de imbatranire. Hormonul de crestere este produs de glanda pituitara (care are forma unui bob de mazare, situata la baza creierului) si are rolul de a stimula dezvoltarea normala (cresterea) unui om inca din timpul copilariei si de a sustine activitatea tesuturilor si a organelor pe tot parcursul vietii (activitatile metabolice).

Secretia sa in cirulatie urmeaza un model pulsatil care are ca rezultat fluctuatii la nivelului sanguin, care sunt influentate de mai multi factori, cum ar fi sexul, varsta, somnul, activitatea fizica, dieta, stresul, febra, steroizii si mediul inconjurator.

Hormonul de crestere (hGH) stimuleaza multa procese metabolice in celule. HGH afecteaza metabolismul proteinelor, grasimilor, carbohidratilor si mineralelor.

Rolul principal al hGH este acela de a stimula ficatul sa secrete factorul de crestere asemanator insulinei (IGF-I). IGF-I stimuleaza productia de celule de cartilaj, rezultand cresterea oasoasa si joaca, de asemenea un rol cheie in sinteza proteinelor musculare si in cresterea organelor.

Cine ar trebui sa utilizeze hormoni de crestere?

Hormonul sintetic uman de crestere, care se administreaza prin injectare este disponibil doar cu prescriptie medicala si este recomandat pentru tratamentul adultilor care au cu adevarat deficit de hormon de crestere - in mod normal valorile hormonului de crestere nu scad o data cu inaintarea in varsta.

Nivelul diminuat al hormonului de crestere poate fi cauzat de adenomului hipofizar - o tumoare a glandei pituitare sau a tratamentului chirurgical al adenomului ori radioterapiei.

In cazul adultilor care manifesta deficit de hormon de crestere, tratamentul pentru echilibrarea nivelului acestuia ar putea:
- creste densitatea osoasa
- creste masa musculara
- scadea grasimea corporala
- stimula capacitatea de efort.

Utilizarea hormonului uman de crestere pentru tratarea problemelor musculare determinate de HIV/SIDA a fost aprobata. In plus, se pare ca desi tratamentul injectabil cu hormoni de crestere poate creste masa musculara si poate reduce cantitatea de grasime corporala la adultii sanatosi, acesta nu ar fi un avantaj deoarece inca nu se poate stabili cu certitudine daca ar exista si alte beneficii oferite de hormonul de crestere adultilor sanatosi.

Unele dintre efectele atribuite hGH, care poate explica atractia pentru utilizarea sa ca agent dopant, in special in sporturile de forta si rezistenta, includ reducerea grasimii corporale (lipoliza), cresterea masei musculare si a fortei (efect anabolic), precum si efectele sale de recuperare a tesuturilor.

Actiunile anabolice ale GH sunt mediate in cea mai mare parte prin IGF-I si includ cresteri ale rotirii totale a proteinelor corporale si a sintezei musculare. De asemenea, hGH pare sa fie utilizat sinergic cu alte medicamente care imbunatatesc performanta, avand astfel un efect, desi indirect, asupra anabolismului muscular si a performantei atletice.

Care sunt riscurile utilizarii inadecvate a hormonului de crestere?

Administrarea hormonului de crestere la persoanele care nu au nevoie de suplimentarea valorilor ar putea avea o serie de efecte secundare precum:
- sindrom de tunel carpian
- tumefieri la nivelul bratelor si picioarelor
- dureri articulare
- dureri musculare
- la barbati, extinderea tesutului mamar (ginecomastie).

Utilizarea pe termen lung a HGH poate duce la acromegalie (cresterea hormonului somatotrop/homon de crestere). Acest lucru poate duce la o serie de complicatii, cum ar fii:

- Intoleranta la glucoza si diabet tip II

- dureri articulare, artrita si edem

- hipertensiune

- apnee de somn

- insuficienta cardiaca

- risc mare de cancer

- risc de mortalitate mai mare;

Hormonul de crestere ar putea contribui si la aparitia diabetului si a bolilor de inima. Unele studii sugereaza ca efectele secundare ale tratamentelor cu hormoni de crestere pot fi mai des intalnite la adultii mai in varsta deoarece studiile care au avut ca subiecti adultii sanatosi sunt limitate, au fost pe termen scurt si nu este clar daca afectele secundare ar putea fi tratate sau s-ar agrava.

Exista hormon uman de crestere sub forma de pastile?

Exista diverse prezentari comerciale ale hormonului uman de crestere sub forma de pastile care sustin ca acesta ar avea rezultate similare ca forma sa injectabila. Totusi nu exista nici o dovada ca aceste afirmatii sunt adevarate. De asemenea, nu exista nici o certitudine privind actiunea pozitiva a remediilor homeopatice care se prespune ca ar contine hormoni de crestere.

Concluzii

Daca o persoana este ingrijorata de diverse aspecte legate de imbatranire, ar trebui sa se adreseze medicului in legatura cu modalitatile care ar putea imbunatati, la modul real, sanatatea sa. Un stil de viata sanatos - alimentatie sanatoasa si activitate fizica in mod constant, inclusiv rutina de zi cu zi - ar putea face o persoana sa se simta cel mai bine pe masura ce imbatraneste.

In prezent, nu exista suficiente dovezi pentru a recomanda HGH ca supliment anti-imbatranire. Aceste riscuri, pericole si costuri sunt prea mari pentru ca oricine sa experimenteze hormonul de crestre uman.


Citeste si despre:

Cum iti afecteaza kilogramele in plus sanatatea? Hipotiroidismul: cand este momentul sa consultati medicul endocrinolog De ce unii oameni imbatranesc mai repede? Ce este postul intermitent si cum functioneaza Boala Creutzfeldt-Jakob - afectiune degenerativa a creierului Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Alergatul: cum prelungeste speranta de viata cu 3 ani si alte beneficii pentru sanatate Tulburarile de crestere la copii: terapiile hormonale si provocarile etice Copilul tau nu creste? Cand te adresezi medicului? Dr. Magda Bajenaru, medic primar endocrinolog ne spune cum ne pot afecta bolile tiroidei sanatatea Hormonii de crestere din carnea de pui - riscuri pentru sanatate