Vaccinul impotriva tuberculozei reduce efectele devastatoare produse de scleroza multipla

Actualizat: 12 Decembrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Vaccinul folosit pentru prevenirea tuberculozei s-a dovedit a fi eficient si pentru pacientii care prezentau semne timpurii de scleroza multipla, astfel ca ar putea fi folosit in viitorul apropiat nu doar pentru a scadea incidenta bolii infectioase, ci si pentru a scadea riscul de afectiuni neurologice cronice.

O echipa de experti de la Center for Experimental Neurological Therapies at Sant'Andrea Hospital din Roma, Italia, a realizat un studiu pe 82 de subiecti umani, toti cu semne precoce de scleroza multipla.

Varsta medie a pacientilor a fost de 32 de ani. Acestia au avut cel putin un episod care tradeaza un stadiu timpuriu de scleroza multipla tulburari de vedere, dificultate in mentinerea echilibrului fizic sau ameteala.

O parte din pacienti a primit vaccinul antituberculoza, in timp ce cealalta parte a primit placebo, pentru ameliorarea simptomelor.

Dupa 6 luni de la administrarea vaccinului BCG si a placebo, medicii au descoperit ca pacientii vaccinati au prezentat mai putine leziuni cerebrale decat cei tratati in alt mod.

In urmatorul an, pacientilor li s-a administrat interferon, iar apoi li s-a recomandat un tratament specific pentru ameliorarea simptomelor de scleroza multipla.

Dupa 5 ani de la debutul studiului, 58% dintre persoanele care au primit vaccinul BCG nu mai mai experimentat episoade specifice bolnavilor de scleroza multipla, in comparatie cu 30% dintre cei care au primit placebo. In timpul studiului, nu s-au raportat efecte adverse.

Oamenii de stiinta inca nu au putut stabili care este relatia dintre vaccinul impotriva tuberculozei si scleroza multipla, insa cercetarea este un punct de plecare pentru viitoarele studii in acest sens.

Scleroza multipla este o afectiune neurologica cronica, care afecteaza sistemul nervos central. Nu se cunoaste cauza care declanseaza aceasta afectiune, insa este posibil ca printre factorii favorizanti sa se numere bolile infectioase suferite in copilarie.


Citeste si despre:

Legea pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun Vaccinul impotriva papiloma virusului uman a depasit asteptarile Vaccinul anti HPV - cui ii este recomandat, cand trebuie facut, cat timp esti protejat Vaccinul anti-HPV si cum poate salva el viata viitorilor adulti din Romania Vaccinarea in prevenirea hepatitei virale B De ce este importanta vaccinarea imediat dupa nastere Rabia - turbarea Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist Cum poti profita de ultima tehnologie in materie de analize medicale Cum se transmite infectia cu rotavirus? Varicela - varsat de vant (infectie contagioasa) Cremele BB si rolul lor in ritualul de infrumusetare Jocurile de noroc Semnele dependentei de heroina Manifestari cutanate de tipul eczemelor Vaccinul antituberculoza (BCG)
Cere sfatul medicului ×