Consumul moderat de alcool creste eficacitatea vaccinurilor

Actualizat: 18 Decembrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Consumul moderat de alcool poate avea un efect benefic asupra vaccinurilor impotriva gripei si nu numai. Cercetatorii de la Scoala de Medicina a Universitatii din California, SUA, au descoperit ca alcoolul, consumat in cantitati moderate, poate creste eficacitatea imunizarilor.

Consumul moderat de alcool poate fi de ajutor in intarirea imunitatii si combaterea anumitor boli. Unele tipuri de bauturi alcoolice, cum este vinul, furnizeaza organismului substante nutritive esentiale - proteine, antioxidanti etc. -, care lupta importiva bolilor, insa este prima oara cand se speculeaza ca ar fi benefic pentru cresterea eficacitatii vaccinurior.

Oamenii de stiinta au explicat cum reuseste alcoolul sa imbunatateasca actiunea imunizarilor. Alcoolul stimuleaza sistemul imunitar sa raspunda pozitiv la substantele din vaccinuri si sa ii creasca astfel, eficacitatea.

Cercetatorii sustin ca descoperirea este importanta, intrucat ajuta in special categoriile de persoane vulnerabile, precum batranii, care nu raspund foarte bine imunizarilor.

De exemplu, vaccinl antigripal nu este la fel de eficient in cazul batranilor, precum in cazul copiilor sau tinerilor. Aici ar putea interveni consumul de alcool care ar putea stimula sistemul imunitar sa eficientizeze actiunea vaccinului si protectia impotriva gripei.

Consum moderat de alcool, inseamna, in opinia cercetatorilor, aproximativ patru pahare de bautura pe saptamana.


Citeste si despre:

Program de interes national de prevenire a consumului de tutun, alcool si droguri - 2009-2012 Legatura dintre consumul moderat de vin rosu si sanatatea intestinala Cat de sanatoase sunt cocktailurile? Cum putem mentine colesterolul in limite normale? Consumul de alcool si diabetul zaharat Ce cantitate de alcool este „sigura si buna” pentru sanatate? Cat alcool este „prea mult”? Impactul pozitiv si negativ al alcoolului asupra sanatatii Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist Cum poti profita de ultima tehnologie in materie de analize medicale Alcoolul poate provoca deficiente nutritionale? Cum influenteaza alcoolul eficacitatea metodelor anticonceptionale Efectele consumului de alcool asupra organismului Strategii de prevenire a consumului de drogurilor si alcool la adolescenti Sindromul Wernicke-Korsakoff - boala cauzata de consumul de alcool Hepatita alcoolica Care sunt beneficiile renuntarii la consumul de cafea?
Cere sfatul medicului ×