Beneficiile vaccinarii impotriva infectiilor cu rotavirus

Actualizat: 07 Octombrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Infectiile cu rotavirus pot fi devastatoare in randul copiilor. Ele provoaca gastroenterite acute in special la copiii cu varste sub 5 ani, iar anual pot provoca moartea a peste 600.000 de copii din intreaga lume.

Din dorinta de a preveni efectele acestei infectii, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda tuturor parintilor sa isi vaccineze copiii.

In foarte multe tari, vaccinul impotriva infectiilor cu rotavirus a fost inclus in Programele Nationale de Imunizari si a devenit astfel gratuit, insa in Romania el este in continuare optional. Cu toate acestea, parintii care vor sa aiba grija de sanatatea copiilor lor au suficient de multe motive pentru a alege administrarea acestui vaccin.

1. Vaccinul previne spitalizarea copilului

Infectiile cu rotavirus cauzeaza diareea acuta, o afectiune care nu are un tratament specific, mai ales ca majoritatea parintilor amana sa mearga la doctor, in speranta ca afectiunea va trece de la sine.


Prin urmare, copilul nu poate fi vindecat la domiciliu, ci este nevoie de spitalizare, pentru ca medicii sa-l poata rehidrata corespunzator. Vaccinul impotriva infectiei cu rotavirus ii scapa pe parinti atat de grija imbolnavirii, cat si de grija spitalizarii si a cheltuirii unor sume importante de bani.

2. Efectele adverse sunt minime

In ultimii ani, oamenii de stiinta au realizat mai multe studii, pentru a vedea cat de eficient si de sigur este vaccinul impotriva infectiilor cu rotavirus. Toate testele au aratat ca eficienta vaccinului este de 99%, iar efectele adverse sunt minime. Belgia, Finlanda, Austria si Canada sunt doar cateva dintre tarile care au realizat teste pe vaccinul impotriva infectiilor rotavirus, iar aici nu s-au descoperit motive de ingrijorare cu privire la siguranta administrarii lui la copii.

Mai multe informatii gasiti pe Stop Gripa


Citeste si despre:

Lista cu vaccinurile obligatorii si optionale Imunoterapia oncologica moderna in tratarea cancerelor solide la pacientii adulti Boli care pot fi contactate din apa contaminata Ce cauzeaza bolile infectioase si cum se transmit? Imunizarea – Prevenirea imbolnavirilor prin vaccinare Gastroenterita cu rotavirus, metode de preventie si tratament Cum se transmite infectia cu rotavirus? Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Infectia cu Rotavirus Infectii virale suprainfectate Bolile copilariei Bolile copilariei despre care orice parinte ar trebui sa stie Inundatiile: afectiuni provocate Diferenta dintre gastroenterita virala si toxiinfectia alimentara Durerile de stomac: cauze si afectiuni posibile