Totul despre ulcerul duodenal. Cauze si tratament

Actualizat: 14 Octombrie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Ulcerul duodenal este o leziune care apare in urma distrugerii mucoasei gastrice sau duodenale de catre sucurile digestive.

Ulcerul duodenal se produce, dupa cum ii spune si numele, la nivelul duodenului, in primii centimetri ai intestinului subtire.

Orice persoana secreta acid in stomac, insa unele pot secreta mai mult suc gastric, de aceea ele prezinta un risc mai mare de a face ulcer.

De asemenea, nu numai secretia de acid gastric contribuie la aparitia ulcerului, ci si alti factori.

In plus, ulcerele sunt mai frecvente la persoanele batrane, chiar daca odata cu avansarea in varsta secretia acida se reduce.

Cauze si simptome

Ulcerul duodenal apare in general in urma infectiei cu Helicobacter pylori, dar si din cauza administrarii pe termen lung a unor medicamente care irita mucoasa gastrica.

Fumatorii sunt de asemenea predispusi la aparitia ulcerului gastric, deoarece ulceratiile se vindeca mai greu in cazul lor.

In general, la copii si la persoanele in varsta nu apar simptome neobisnuite. Doar 50% din persoanele cu ulcer duodenal prezinta simptome clare si tipice, precum dureri, arsuri sau senzatie de stomac gol.

Durerea este constanta si uneori foarte severa. Ea se localizeaza inferior sternului. De multe ori, durerea este absenta dimineata si apare in cursul diminetii, insa in cele mai multe cazuri, durerea este foarte puternica si apare in timpul noptii.

Ulcerele gastrice produc uneori tumefactia tesuturilor de la nivelul orificiului de comunicare intre stomac si intestinul subtire, alimentele nemaiputand fi evacuate din stomac. Aceasta obstructie poate duce la balonare, greata sau voma dupa masa.

Cu toate acestea, ulcerele se vindeca, insa trebuie tinute sub control si urmarite, deoarece pot aparea complicatii fatale, precum penetrarea, perforarea, hemoragia si obstructia.

Diagnosticare si tratament

Ulcerele se diagnosticheaza prin efectuarea unei endoscopii sau al unei radiografii cu bariu.

Cu ajutorul endoscopului se poate efectua o biopsie (prelevarea unei mostre tisulare in vederea examinarii la microscop) pentru a stabili daca este vorba despre un ulcer gastric benign sau malign, precum si pentru a identifica bacteria Helicobacter pylori.

Helicobacter pylori este o cauza principala a ulcerelor, de aceea persoanele afectate primesc tratament pe baza de antibiotic.

Simptomele ulcerelor mai pot fi ameliorate prin utilizarea de antiacide care neutralizeaza aciditatea gastrica. De asemenea, pentru vindecarea ulcerului se poate recurge si la anumite interventii chirurgicale.


Citeste si despre:

Cauze si tratament in durerea abdominala Diferenta dintre ulcer si gastrita Cauze frecvente care duc la aparitia durerilor abdominale si tratamentul acestora Sase simptome medicale serioase Cancerul pancreatic, cea mai agresiva forma de cancer Imunitatea organismului la inceputul primaverii Ulcerul gastroduodenal Fenomenul “fluturi in stomac”. De la creier la intestin. Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Ulcerul - o boala agravata de stres si de stilul de viata nesanatos Factorii declansatori ai ulcerului si gastritei Sindromul dispeptic ulceros Ulcerul gastroduodenal, rezultatul lezarii mucoasei gastrice Ulcerul peptic, o afectiune de cele mai multe ori ignorata Obiceiuri ce duc la aparitia ulcerului Stresul si stilul de viata nesanatos pot provoca ulcer?
Cere sfatul medicului ×