Cum tii dieta daca suferi de gastrita sau ulcer

Actualizat: 25 Ianuarie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Se impaca dietele pentru slabit cu bolile digestive? Cu putina atentie, e posibil sa tii o cura in urma careia sa dai jos cateva kilograme chiar daca suferi de gastrita sau de ulcer.

Gastrita este o inflamatie a mucoasei gastrice, printre factorii declansatori numarandu-se infectia mucoasei stomacului cu o specie de bacterii numite Helicobacter pylori, dar si consumul de alcool, de cafea sau fumatul. In cazul in care este ignorata, gastrita poate degenera in ulcer, sucurile gastrice foarte acide erodand peretele stomacului.

Arsurile si crampele la stomac, balonarea, durerile de cap, slabiciunea, greata si lipsa poftei de mancare sunt simptome care avertizeaza asupra aparitiei unei boli digestive. Principala problema a persoanelor care sufera de gastrita sau de ulcer o reprezinta alimentatia, intrucat unele produse declanseaza arsurile la stomac extrem de neplacute.

In acest context, multi pacienti au convingerea ca nu vor putea niciodata urma o cura de slabire, intrucat vor avea probleme cu alimentatia. E drept, in cazul celor care sufera de gastrita sau de ulcer, dietele trebuie adaptate, personalizate cu sprijinul unui medic gastroenterolog si a unui nutritionist.

Alimente interzise

Exista o serie de alimente care determina o aciditate gastrica crescuta, aceasta ducand la arsuri si la dureri de stomac. De aceea, e important ca din regimul pe care il tin atunci cand vor sa slabeasca, dar si din dieta obisnuita, de zi cu zi, pacientii sa elimine urmatoarele alimente:

- Carne grasa, sarata, afumata, carnati.
- Peste gras, sarat, afumat, conserve de peste.
- Lactate: branzeturi fermentate, sarate, afumate, lapte batut, iaurt, kefir.
- Grasimi: untura, slanina, maioneza.
- Fainoase: paine moale, paine prajita, paine neagra, galuste de faina sau gris, taitei.
- Dulciuri concentrate, miere, ciocolata, cacao.
- Zarzavaturi crude, zarzavaturi fibroase precum castraveti, ridichi, gulii, sfecla, varza alba, varza rosie, fasole uscata, mazare uscata, linte, ciuperci, vinete, rosii, ceapa, usturoi, ardei iute.
- Fructe crude sau acre, precum lamaile, fructe cu samburi (nuci, alune, migdale, mac).
- Condimente iuti: piper, boia, ardei iute, hrean, mustar, dafin, otet, muraturi.
- Bauturi: in special alcool.

Alimente recomandate

Pentru ca regimul alimentar urmat de pacientii cu gastrita sau ulcer sa aiba ca rezultat si o diminuare a masei corporale este indicat sa se consume cu precadere urmatoarele alimente:

- Carne slaba de vaca, vitel sau pasare
- Peste alb slab
- Lactate: lapte dulce simplu sau cu fainoase, branza proaspata de vaci, urda
- Oua fierte moi
- Fainoase: gris, orez, fulgi de ovaz
- Dulciuri: budinci de gris sau de orez, prajituri de casa cu aluat uscat, pandispan, fara zahar
- Legume si zarzavaturi fragede: morcovi, dovlecei, spanac, fasole verde tanara, mazare verde, salata verde, cartofi (exclus cartofi prajiti).

E bine ca pe durata dietei sa se evite alimentele foarte reci sau foarte fierbinti. Mesele trebuie sa fie cat mai regulate cu putinta si nu trebuie consumate alimente in cantitati mari, ci moderate. Consumul de cafea trebuie limitat la o ceasca pe zi.


Citeste si despre:

Gastrita cronica la copii. Cauze, simptome si tratament Gastrita. Regim alimentar Ce trebuie sa stim despre gastrita! Esentialul despre gastrita Gastrita acuta Gastrita Gastrita cronica Fenomenul “fluturi in stomac”. De la creier la intestin. Spirulina, o comoara pentru sanatate! Gastrita, ulcer sau doar o senzatie de arsura? De ce apare gastrita si cum o putem preveni? Tot ce trebuie sa stiti despre gastrita Gastrita: tipuri, cauze si tratament Ulcerul si gastrita – cauze nedrepte pentru invinuirea sefilor Diferenta dintre ulcer si gastrita Ulcerele venoase
Cere sfatul medicului ×