Reducerea dioptriilor (chirurgia refractiva)

Actualizat: 06 Noiembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Baican Iuliana
Consultant medical:

Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident

Ce este chirurgia refractiva?


Defectele de vedere necesita metode de corectie care implica fie purtarea de ochelari de diferite dioptrii in functie de patologia in cauza, fie inlocuirea acestora cu lentile de contact care functioneaza in mod similar, dar au in schimb un avantaj in ceea ce priveste factorul estetic.

Lentilele de contact necesita insa o mai buna ingrijire, atentie la metodele de intretinere, iar unele persoane pot prezenta un anumit nivel de sensibilitate la acestea.

Globii oculari pot percepe lentilele de contact ca pe niste corpi straini cu potential de lezare, motiv pentru care vor dezvolta o reactie inflamatorie in timpul purtarii lor.

Astfel, ochii pot prezenta eritem, lacrimare si chemosis.

Corectia defectelor de vedere

In acest sens, progresele in domeniul oftalmologiei au dus la implementarea unei noi modalitati de tratament pentru corectia defectelor de vedere care presupune chirurgia refractiva cu laser.

Utilizand un instrument numit laser cu excimer, pot fi corectate atat defectele de tip miopie (defecte de acomodare vizuala la distanta), cat si hipermetropie (afectarea vederii de aproape), defecte de vedere in care este implicata afectarea cristalinului.

Posibilitatea de remodelare a corneei prin aceasta metoda permite, de asemenea, si corectarea astigmatismului.

Metodele chirurgiei refractive presupun corectarea viciului de vedere cornean, implantarea unor dispozitive medicale, implante fakice la nivelul camerei anterioare a ochiului sau inlocuirea cristalinului.

Tehnica utilizata este sigura, eficienta, permite eliminarea unor portiuni microscopice de la nivelul corneei pentru remodelarea curburii acesteia, astfel incat dioptriile sa fie aduse la valori optime pentru sanatatea vizuala a pacientului.

Laserul excimer corecteaza viciile de vedere prin vaporizarea tesutului cornean la rece dupa pregatirea in prealabil a ariilor care vor beneficia de ablatie.

Pregatirea consta in proceduri mecanice sau care utilizeaza solutii alcoolice pentru indepartarea stratului epitelial sub care se va efectua ablatia respectiva.

Indicatii

Interventia chirurgicala este adresata persoanelor cu varsta peste 18 ani care prezinta defecte de vedere si care poarta ochelari sau lentile de contact.

Aceasta modalitate de tratament permite corectia miopiei pana la -9D, a hipermetropiei pana la +6D si a astigmatismului pana la 4D.

La polul opus, contraindicatiile implica patologiile comorbide cronice (diabet zaharat, boli de colangen, afectiuni de natura autoimuna), infectii cu agenti patogeni precum herpes simplex sau herpes zoster cu afectare oftalmica in istoricul antecedentelor medicale ale pacientului, keratoconus, tensiune oculara si prezenta alergiilor cu potential de degenerare spre soc anafilactic.

De asemenea, graviditatea si lauzia reprezinta contraindicatii, iar in cazul in care nu se asociaza alte comorbiditati, metoda terapeutica se poate temporiza pana la finalizarea perioadei de graviditate si alaptare.

Metode de corectie laser

In urma unui consult oftalmologic de specialitate, medicul la care va adresati va determina metoda optima pentru a corecta defectele de vedere respective.

Exista mai multe modalitati de corectie refractiva, LASIK, LASEK sau PRK, SMILE in functie de modul in care este corectata suprafata corneei raportat la dioptrii, grosimea acesteia si viciul de refractie implicat.

Laserul excimer va crea o forma de energie care va determina o evaporare a tesutului tinta fara deteriorarea ariilor de vecinatate.

Tehnica LASIK (Laser Assisted In Situ Keratomileusis) este printre cele mai avansate tehnici de chirurgie refractiva si permite corectarea unor dioptrii cu valori foarte mari.

Aceasta reprezinta efectuarea unui flap/capacel cornean mecanic cu ajutorul unui microcheratom. La nivel stromal va fi efectuata ablatia zonei necesare corectiei folosind un laser, apoi repozitionarea flapului respectiv.

Recuperarea post-operatorie este rapida. Post-operator, pacientul va purta o lentila de contact timp de1-2 zile, regenerarea tesutului ocular va avea loc inca din ziua interventiei, motiv pentru care acesta isi va putea continua activitatile obisnuite imediat dupa externare.

LASEK (Laser Assisted Sub-Epithelial Keratomileus) necesita indepartarea epiteliului cornean cu o solutie alcoolica, ablatia cu laser a sectiunii corneene necesare, repozitionarea epiteliului si atasarea lentilei de contact.

Metoda PRK (Photo Refractive Keratotomy) permite corectarea viciilor de refractie pentru dioptrii mici si medii, este cea mai des folosita in aceste situatii. Tehnica presupune dezepitelizarea mecanica a corneei, urmata de ablatia corneana. |

Aceasta va reduce numarul de dioptrii prin modificarea curvaturii corneei peste care se va pozitiona o lentila de contact care trebuie mentinuta aproximativ 3-5 zile dupa operatie.

Ulterior, pentru a stimula procesul de vindecare tisulara la nivel oftalmic, pacientul va purta timp de 3-4 zile lentile de contact. Recuperarea post-operatorie poate fi dureroasa si pe o durata mai mare de timp de la o luna la trei luni.

Operatia de tip SMILE este utilizata doar in cazul miopiei, iar pacientul trebuie sa intruneasca anumite conditii. Varsta acestuia trebuie sa fie peste 18 ani, sa nu prezinte comorbiditati care ar contraindica abordarea chirurgicala si in decursul anului anterior operatiei, dioptriile acestuia sa nu fi suferit modificari.

Abordarea chirurgicala de tip ILASIK este o metoda terapeutica utilizand combinatia tehnologiei intraLase si Advanced Custom Vue in care flapul cornean nu este realizat prin tehnica mecanica (microkeratom).

Se determina in prealabil caracteristicile vederii cu ajutorul tehnologiei Wavescan pentru a realiza diagrama tridimensionala a defectelor vizuale specifice fiecarui pacient in parte, motiv pentru care operatia va fi adaptata in functie de necesitatile personale de corectie.

Cu ajutorul laserului in femtosecunde se va realiza un flap subtire de aproximativ 100 de microni printr-o procedura foarte precisa.

Tehinca poate fi folosita pentru corectia dioptriilor in cazul mipiei, hipermetropiei si a astigmatismului, iar contraindicatiile sunt similare celorlalte metode de abordare chirurgicala refractiva cu laser.

Avantajele chirurgiei refractive

Chirurgia refractiva cu laser permite corectarea viciilor de vedere la nivelul ambilor ochi in cadrul aceleiasi sedinte operatorii in majoritatea cazurilor. Durata interventiei este scurta, la fel si perioada de recuperare.

Procedura beneficiaza de o experienta de peste 20 de ani, motiv pentru care complicatiile posibile sunt reduse.

Concluzii

Chirurgia refractiva cu laser pentru reducerea dioptriilor este o modalitate terapeutica pentru pacientii care prezinta defecte de vedere de tipul miopiei, hipermetropiei sau al astigmatismului, fiind o alternativa pentru ochelari sau lentile de contact.

Tehnica este una moderna, precisa si rapida, nu necesita internare, nu este dureroasa pentru pacient si are avantajul ca ofera acestuia o calitate optima a capacitatii vizuale, precum si o recuperare rapida post-operator.

Bibliografie:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33836914/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19266469/
https://www.medicinenet.com/laser_eye_surgery_pictures_slideshow/article.htm
https://www.webmd.com/eye-health/lasik-laser-eye-surgery


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

NeoVista Constanta - Clinica de Oftalmologie
Tel: 0374499499
Constanta, Strada Mircea Cel Bătrân 99c

Medici

Medic Primar Oftalmolog, Chirurg, FEBO-SP Dr. Raluca Nițescu
Oftalmologie - NeoVista Constanta - Clinica de Oftalmologie
Constanta, 0374499499

Citeste si despre:

Ochelarii de vedere - cand si cum ne dam seama ca avem nevoie de ei Ochelarii de soare – un accesoriu care poate da dependenta si sa-ti afecteze vederea Pregatirea din punct de vedere nutritional pentru primele 2 luni de sarcina Hipermetropia netratata, poate duce la complicatii Degenerescenta maculara Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Traumatismele oftamologice Ambliopia sau ochiul lenes Sindromul Gillespie Rinoplastia pentru adolescenti Corectia nasului (rinoplastia)