De ce sunetele puternice cauzeaza zgomote in urechi?

Publicat: 20 Octombrie 2011 | Actualizat: 20 Octombrie 2011
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Ganditi-va la ultima data cand ati fost la un concert de muzica rock'n'roll sau cand ati vazut un foc de artificii. Va amintiti ca in urechi va ramanea un zgomot ciudat chiar si dupa ce sunetele puternice s-au oprit? Zgomotele din jur se auzeau infundat, iar in urechi se auzea un zumzait ca si cum urechile tipau.

Nivelul de zgomot ridicat poate deteriora anumite componente ale urechii interne, numite celule cu cili. Celulele cu cili (par) actioneaza ca niste paznici ai auzului. Cand undele parului le lovesc, acestea convertesc vibratiile in curenti electrici pe care nervii auditivi ii transporta la creier. Fara celulele cu cili, sunetul nu poate vibra, intocmai precum incercarea cuiva de a-si face auzit ecoul in desert.

Celulele cu cili

Celulele cu cili sunt localizate in urechea interna in interiorul cohleei. Gramezi de cili numite stereocilia, sunt asezate in partea superioara a urechii interne. Atunci cand undele sonore trec prin urechi si ajung la celulele cu cili, vibratile sunt deviate de stereocilia, avand loc o modificare a fortei si intensitatii acestora. De exemplu, un ton melodic de pian ar putea produce miscari usoare in stereocilia, in timp ce muzica rock genereaza miscari mai rapide si mai intense. Astfel se declanseaza un curent electrocimic care trimite informatii de la undele de sunet prin nervii auditivi, la creier.

Cand o persoana aude zgomote puternice, stereocilia se va deteriora si din greseala nu va mai trimite informatia sonora la celulele nervului auditiv. In cazul concertelor rock si a focurilor de artificii, zgomotele apar in urechi ca urmare a ruperii unora dintre stereocilia. Astfel, apare tinitusul, un zgomot sub forma unor tiuituri sau sonor care pare sa provina din urechie sau cap. In multe cazuri, acesta nu este o problema grava si mai degraba un disconfort care este rezolvat. Rar, cu toate acestea, tinitusul poate reprezenta o stare grava de sanatate. Practic, acesta nu este o boala ci un simptom al unei conditii de baza.

Este interesant de stiut ca ceva invizibil cum este sunetul poate fi daunator pentru urechile noastre. Iata cati decibeli (unitate de masura pentru intensitatea sunetului) contin urmatoarele zgomote:
- sunetul telefonului - 30 decibeli
- conversatie normala - 60 decibeli
- masina de tuns iarba - 90 decibeli
- sirena unei ambulante - 120 decibeli
- 12 gloante trase cu o pusca - 165 decibeli.

Cum poate fi afectata o persoana de sunet?

Expunerea repetata la zgomote puternice poate ucide celulele de cili in intregime. De ce? Exista cate 16.000 de astfel de celule in fiecare cohlee, dar numarul lor paleste comparativ cu cei 100 milioane de fotoreceptori ai ochilor care fac cu mare usurinta ceea ce ar trebui sa faca sunetul. In plus, o data ce celulele de cili au murit, nu mai pot fi inlocuite.

Acesta este motivul pentru care, protejarea urechilor este esentiala. Cat de tare este prea tare? Sunetul este masurat in unitati numite decibeli. Decibelii masoara puterea sunetului, mai degraba decat cantitatea acstuia. Nivelurile sigure de sunet sunt considerate cele sub 85 decibeli. Iata o alta regula de baza: daca puteti sa auziti pe o persoana care vorbeste la o distanta de un brat, de dvs., nu este depasit pragul de siguranta.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Profilaxia
Tel: 0727165206
Timisoara, Str. Drubeta Nr.97
Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Servicii
specializate

In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartamentIn care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartament

Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

Cele mai frecvente cauze ale durerilor de urechi

Gestionarea migrenelor la serviciu

Colesterol crescut la 20 de ani? Dr. Irina Macovei-Dorobantu, cardiolog: In cazul pacientilor cu dislipidemii genetice este necesar screening-ul rudelor de gradul I

Dintre secretele articulatiilor: glucozamina si condroitina

Stimuleaza-ti imunitatea cu acest antioxidant: Quercetin cu Zinc

Tulburarile de auz

Corpul tau: tot ce nu stii despre el!

Tumorile maduvei spinarii