Un nou vaccin anti-tuberculoza a inceput sa fie testat pe oameni, in Germania

Publicat: 15 Septembrie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Pentru prima oara in ultimii 80 de ani, un nou vaccin anti-tuberculoza, numit VPM100, a intrat in teste clinice in Germania, potrivit presei de specialitate americane.

Noul vaccin este bazat pe un vechi tratament, introdus in anul 1921 - bacilul Calmette-Guérin (BCG). BCG s-a dovedit de multe ori ineficient, pentru ca multe tulpini ale virusului TBC au devenit imune si nu mai raspund la tratamentul traditional. Din acest motiv, cercetatorii au decis, astfel, ca este nevoie ca BCG sa fie imbunatatit si astfel a aparut VPM100, considerat mai eficient decat vechiul vaccin si cu rezultate mai bune la prevenirea infectiei cu bacteria de tuberculoza.

VPM100 a fost obtinut prin modificarea genetica a vechiului vaccin si prin introducerea in tratament a unei bacterii diferite - Listeria. La testele pe animale, noul vaccin s-a dovedit foarte eficient.

Studiile stiintifice au inceput la Institutul de Biologie a Infectiilor Max Planck din Germania, iar in 2004 vaccinul a primit licenta si a fost transferat la Vakzine Projekt Management GmbH, care a inceput studiile clinice. Potrivit cercetatorilor, chiar daca vaccinul se va dovedi eficient la testele pe oameni, vor mai trece minimum zece ani pana la autorizarea si acceptarea lui ca tratament, timp in care vor fi efectuate alte teste.

Organizatia germana Vakzine Projekt Management GmbH (VPM) a luat nastere in anul 2002 in urma unui parteneriat public-privat stabilit de Ministrul Federal al Educatiei si Cercetarii si Centrul pentru Cercetarea Infectiilor Helmholtz. De atunci, VPM coordoneaza aplicatii si teste ale noilor vaccine aparute.

Anual, doua milioane de oameni mor, in toata lumea, din cauza tuberculozei si sunt depistate noua milioane de noi cazuri.

TBC detine, astfel, a doua rata a mortalitatii in lume dintre toate bolile infectioase, dupa SIDA.

Romania are cea mai mare incidenta a tuberculozei din Europa, desi in ultimii cinci ani valorile acestui indicator au scazut cu aproape 30 la suta, de la 153 de cazuri la suta de mii de locuitori, in 2002, la 110 la suta de mii de locuitori in 2007, a anuntat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, in luna martie, cu ocazia Zilei mondiale de lupta impotriva tuberculozei. "Vom demara o campanie de prevenire si combatere a tuberculozei care va dura doi ani, campanie care va consta in activitati de informare a populatiei vulnerabile la aceasta boala. Totodata, vom demara programe de dotare a unitatilor spitalicesti de profil cu aparate de ultima generatie", a declarat ministrul cu aceeasi ocazie.

Tuberculoza se manifesta cel mai frecvent prin tuse seaca timp de cel putin trei saptamani, febra scazuta, scadere in greutate, oboseala si transpiratie, mai ales in cursul noptii.


Citeste si despre:

Tuberculoza (TBC): simptome si tratament HIV Meningita - cauze, simptome, tratament Rubeola (pojarul german) - cauze, simptome, tratament Virusul rubeolei in timpul sarcinii Musetelul Proteinele: mit si realitate Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Magnetii de frigider, pericol de moarte pentru cardiaci. Ce descoperire importanta au facut cercetatorii! TBC - tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala Sindromul Munchausen prin transfer Dr. Aurelian Justin, medic primar urolog: “50%-60% dintre femei sufera cel putin o data in viata o infectie urinara” Rubeola: ce trebuie sa stim despre aceasta boala contagioasa Cafeina Stabilirea preturilor produselor medicamentoase de uz uman de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala