Acupunctura este o terapie integrata in medicina traditionala care se bazeaza pe concepte din filozofia si medicina traditionala chineza.
Conform acestor credinte, tot ce exista in Univers este manifestarea unei energii primordiale, numita QI.
Aceasta energie vitala strabate organismul printr-o serie de meridiane energetice, pe care se gasesc insirate puncte de acupunctura, corespunzatoare unei anumite functii, indeplinte de un organ sau viscer.
Un alt principiu intalnit in acupunctura este principiul dualitatii. Astfel, toate fenomenele din Univers sunt generate de energii opuse, complementare si relative: Yin si Yang.
Principiile acupuncturii
Terapia bazata pe acupunctura reuseste sa trateze boli prin stimularea unor puncte energetice (acupuncte), care se gasesc pe suprafata pielii.
Corpul omenesc are 12 meridiane energetice pereche pricipale si 2 meridiane energetice individuale.
Meridianele principale sunt conectate la cele 6 organe vitale (plamani, inima, rinichi, splina-pancreas si ficat), precum si la cele 5 viscere (intestin subtire, intestin gros, stomac, vezica biliara si vezica urinara). De-a lungul acestor meridiane se afla 361 de acupuncte, dar si alte tipuri de puncte, cum ar fi extrameridianele si punctele Ashi.
Pe de alta parte, meridianele individuale raspund de intretinerea si transportul informatiei la nivelul ADN-ului si ARN-ului.
Existenta meridianelor si a punctelor energetice a fost dovedita stiintific prin numeroase studii de medicina cuantica.
Ce presupune o sedinta de acupunctura?
Cele mai frecvente afectiuni tratate prin acupunctura sunt: sterilitatea, afectiunile provocate de stres, herniile, discopatiile, spondilozele si insomniile.
In cadrul unei sedinte de 20 de minute, se insereaza 10-15 ace in anumite puncte energetice ale corpului, responsabile de buna functionare a unui organ sau viscer.
Tehnica este foarte sigura, daca este practicata de un specialist. Bolile acute pot fi tratate si intr-o singura sedinta, in timp ce afectiunile cronice se pot vindeca in timp.
Ce indicatii are acupunctura?
Oricine poate apela la aceasta forma de terapie, inclusiv femeile insarcinate. Acupunctura te ajuta sa rezolvi:
- probleme cauzate de oboseala cronica: lipsa de concetrare, senzatia de epuizare sau lispa de vlaga;
- strarea generala proasta data de astenie;
- afectiuni neuropsihice precum insomna, neurastenia, depresia, iritabilitatea, starea de nervozitate;
- afectiuni neurologice: nevralgii faciale, intercostale, Zona Zoster, vertij, ameteli, rau de miscare, parestezii, paralizii, lombosciatica, discopatii;
- dureri articulare;
- dureri de muschi: torticolis, crampe musculare etc.;
- dureri cauzate de deformari ale coloanei, precum spondiloza, artroza;
- leziuni ale ligamentelor sau tendoanelor: entorse, luxatii, tendinite, tulburari circulatorii: arterite, varice, furnicaturi, amorteli, sindromul Raynaud (maini si picioare reci);
- boli ale aparatului respirator: sinuzite, rinosinuzite, bronsite, rinite, alergii;
- boli gastro-intestinale: gastrita, ulcer gastric sau duodenal, hemoroizi, boli ale ficatului sau ale vezicii biliare;
- afectiuni urogenitale: cistite, impotenta, frigiditate, sterilitate, adenom de prostata, fibroame uterine;
- tulburari ale glandelor endocrine: hipotiroidism, hipertiroidism, noduli mamari, ovare polichistice, tulburari menstruale;
- alte afectiuni, precum migrenele, alergiile, eczemele sau obezitatea.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.