Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Sistemul nervos, ficatul, ochii, pielea si parul, precum si tonusul muscular de la nivelul tractului gastro-intestinal depind de vitaminele B, utilizate de organism precum niste coenzime, componente cheie ale enzimelor.
Vitamina B1
Aceasta vitamina asigura cresterea randamentului intelectual, dar are un rol foarte important in sustinerea metabolismului glucidelor, fiind absolut necesara musculaturii si sistemului nervos. Carentele de vitamina B1 determina oboseala, pierderea apetitului si a greutatii corporale si pot duce la boli care afecteaza sistemele cardiac, digestiv si nervos.
Mai este cunoscuta si sub denumirea de TIAMINA si o regasim cu precadere in alimente precum: organe de porc, seminte, legume, cereale, drojdia de bere, iar aportul necesar trebuie sa varieze intre 0,3-0,5mg/1000kcal/zi. Nu se intampla nimic daca depasim doza zilnica recomandata deoarece nu au fost raportate reactii adverse in caz de supradozare.
Deficitul de vitamina B1 poate aparea atat la copiii care sunt alaptati mult timp si diversificarea nu este facuta la timp, dar si la femeile gravide sau care alapteaza.Un alt aspect important legat de deficitul acestei vitamine este intalnit in randul persoanelor consumatoare cronic de alcool deoarece nutritia este precara, iar metabolizarea vitaminei B1 interfera cu alcoolul.
Vitaminele B2 si B3
Vitamina B2 cunoscuta si sub denumirea de RIBOFLAVINA ajuta la transformarea grasimilor, hidratilor de carbon si a proteinelor in energie. Un aport suficient de vitamina B2 este necesar pentru vindecarea si mentinerea sanatatii pileii. De asemenea, ajuta organismul sa-si regleze aciditatea si este recomandata pentru a sustine sanatatea parului, unghiilor si ochilor.
De mentionat faptul ca pe cat este de benefica aceasta riboflavina pe atat de multe interactiuni medicamentoase are si de aceea nu trebuie luata fara recomandarea specialistilor. Dintre clasele principale de medicamente cu care interfera enumeram: tetraciclinele, anticonvulsivantele, chimioterapicele, diureticele tiazidice, antidepresivele si antipsihoticele.
La fel de importanta pentru tegumente este si vitamina B3 sau NIACINA, avand rolul de a preveni foarte multe din problemele pielii sensibile cu predispozitie la eczeme.
Deoarece este implicata in procesele celulare de producere a energiei, vitamina B3 ne ajuta sa ne pastram entuziasmul si ne creste tonusul, fiind utila si pentru functionarea creierului. De asemenea, atenueaza inflamatiile si ajuta la calmarea durerii asociate cu distrugerea mucoasei stomacului. Vitamina B3 ajuta la imbunatatirea afectiunilor cardiovasculare,a celor osteoarticulare,oftalmice si de ordin dermatologic.
Vitaminele B5 si B6
Necesara productiei de energie si reglarii metabolismului grasimilor, vitamina B5 sau acidul pantotenic ajuta si la producerea hormonilor antistres si la mentinerea sanatatii tegumentelor si a parului.
Vitamina B6 sau PIRIDOXINA are un rol foarte important in buna functionare a sistemului nervos si imunitar, iar lipsa ei duce la convulsii in cazul copiilor. In cazul adultilor, deficitul de vitamina B6 determina astenie, nervozitate, insomnii, pierderea in greutate, tulburari neurologice, tristete nejustificata, astenie, irascibilitate si probleme la nivelul pielii.
Vitamina B6 ajuta la digestie si la utilizarea proteinelor, la functionarea corecta a creierului si contribuie la producerea hormonilor. Ajuta la mentinerea echilibrului hormonilor sexuali, de aceea este utilizata in sindromul premenstrual si in menopauza. Un aport corect de vitamina B6 ajuta la reducerea reactiilor alergice. Contraceptivele orale pot determina deficit de vitamina B6, de aceea, persoanele care aleg pentru durate lungi de timp aceasta metoda contraceptiva trebuie sa suplimenteze aportul de B6.
Vitamina B7 (Biotina) si vitamina B9 (acidul folic)
Biotina, adica vitamina B7 intra in componenta unor enzime care contribuie la metabolismul proteinelor, glucidelor si lipidelor. Efectul ei benefic consta in faptul ca amelioreaza durerile musculare consecutive oboselii si contribuie la mentinerea integritatii pielii. Totodata, vitamina B7 amana incaruntirea parului, fiind utilizata cu rezultate bune si pentru a stopa caderea parului.
Acidul folic, adica vitamina B9 are rol in metabolismul proteinelor, al acizilor nucleici si in formarea hematiilor. Carenta acestei vitamine duce la tulburari nervoase, iritabilitate si la scaderea puterii de concentrare si a celei de memorare. Acidul folic stimuleaza sistemul imunitar, favorizeaza cresterea parului si impiedica scleroza vaselor de sange, de asemenea are un efect calmant pronuntat. In sarcina, suplimentarea cu acid folic previne, potrivit studiilor, defectele de tub neural la fat.
Vitamina B12
Pentru a utiliza proteinele din organism avem nevoie de vitamina B12 sau COBALAMINA. Ea ajuta la transportul oxigenului in sange, deci este esentiala pentru producerea de energie. De asemenea, este necesara pentru sinteza acidului dezoxiribonucleic (ADN), are un rol important in sinteza proteinelor, in metabolismul glucidelor si acizilor grasi, precum si in formarea globulelor rosii.
Vitamina B12 contribuie la dezvoltarea fizica, la cresterea poftei de mancare si a greutatii corporale. Din aceste motive, este utila in cazul lipsei poftei de mancare si a scaderilor in greutate. Vitamina B12 contribuie la mentinerea functionarii normale a sistemului nervos, amelioreaza irascibilitatea si contribuie la imbunatatirea capacitatii de concentrare, de memorare si a echilibrului psihic.
Principalele cauze care duc la deficite marcate ale vitaminei B12 sunt: gastrita atrofica si ulcerul gastric, afectiuni autoimune, anemia pernicioasa si anumite afectiuni care afecteaza intestinul subtire locul unde se absorb majoritatea vitaminelor.
Persoanele cele mai predispuse la o asemenea carenta sunt: varstnicii, pacientii supusi unor interventii chirurgicale, pacientii care fac chimioterapie dar si radioterapie, persoanele vegane sau vegetariene.etc.
Indiferent de ce carenta avem la nivelul organismului, fara sa ne dam seama este bine sa ne cunoastem propriul organism si sa suplimentam doar atunci cand este nevoie si cu vitaminele necesare fara a face un exces care ne poate costa chiar propria sanatate.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.