Lucruri esentiale pe care trebuie sa le stiti despre prezervativ

Actualizat: 04 Iulie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Prezervativul este metoda de contraceptie cu cel mai ridicat nivel de siguranta impotriva contactarii bolilor cu transmitere sexuala, pe langa protectia oferita impotriva unei sarcini nedorite.

Insa exista inca multi adulti activi sexual care evita sa foloseasca prezervativul, fie din pricina disconfortului pe care il provoaca, fie din alte motive personale.

Atunci cand cunoasteti informatiile practice despre utilizarea corecta a prezervativelor masculine si feminine, puteti evita cu succes inconvenientele asociate cu aceasta metoda contraceptiva.

Informatii utile despre prezervativul masculin

Cel mai des folosite tipuri de prezervativ masculin sunt cele din latex, avand nivelul cel mai ridicat de protectie impotriva BTS-urilor. Pe piata de profil exista si prezervative masculine confectionate din poliuretan (plastic), poliizopren (cauciuc natural fara latex) si membrana naturala (piele de miel).

Prezervativele masculine sunt disponibile in diverse forme, marimi, arome si culori, ceea ce poate fi derutant pentru cumparatori. Urmatoarele criterii va ajuta sa faceti o selectie cat mai potrivita necesitatilor dumneavoastra

- Marimea. Prezervativele de marime standard se potrivesc, de regula, tuturor barbatilor. Chiar si asa, exista pe piata si prezervative XXL (foarte mari) si S (foarte mici), acestea din urma fiind mai inguste si mai scurte decat cele standard.

- Forma si textura. Unele prezervative masculine sunt prevazute in capat cu un varf ingust, menit sa colecteze sperma dupa ejaculare, pe cand altele au varful doar usor rotunjit. In ultimii ani, au fost lansate sortimente diversificate, prevazute cu nervuri si alte denivelari menite sa intensifice senzatiile placute.

- Grosimea. Prezervativele subtiri cresc sensibilitatea pielii in timpul penetrarii, insa sunt mai susceptibile rupturii. Cele groase au avantajul de a rezista mai bine frictiunii, dar au si punctul slab al diminuarii senzatiilor de placere.

- Lubrifierea. Unele prezervative sunt lubrifiate din fabrica, atat pentru sporirea placerii si prevenirea durerii la penetrare, cat si pentru adaugarea de substante spermicide.

- Culoarea si aromele. Aceste doua criterii nu fac un prezervativ mai mult sau mai putin eficient, avand singurul scop de stimulare vizuala si olfactiva.

Dupa alegerea unui prezervativ compatibil cu necesitatile si preferintele proprii, utilizarea corecta a acestuia previne disconfortul si incidentele nedorite.

- Aplicarea. Prezervativul se aplica intotdeauna dupa obtinerea erectiei complete, nicidecum inainte, deoarece presiunea exercitata de acesta va obstructiona fluxul sanguin care ajunge la nivelul penisului. Cand starea erectila este pierduta din pricina rularii prezervativului, de vina pot fi anxietatea si ideile negative ale unui barbat despre aceasta metoda de contraceptie. Ambalajul se desface cu atentie, varful se prinde intre doua degete, iar prezervativul se ruleaza cu grija, spre baza penisului.

- Confortul. Un prezervativ aplicat gresit va afecta cu siguranta placerea obtinuta, provocand disconfort sau chiar durere. Din acest motiv, este important sa lasati putin spatiu liber in zona varfului, pentru mai multa libertate de miscare in cea mai sensibila zona a penisului si o senzatie mai naturala.

- Lubrifierea. Utilizarea unui surplus de lubrifiant poate spori confortul contactului sexual. Alegeti un produs pe baza de apa, niciodata pe baza de ulei sau alte substante, care nu va deteriora materialul prezervativului.

Cel mai mare risc implicat de folosirea prezervativului este ruperea acestuia, favorizata de urmatorii factori

- Vechimea (ambalajul anunta data expirarii produsului).
- Depozitarea incorecta (caldura afecteaza integritatea unui prezervativ).
- Lubrifierea insuficienta.
- Dimensiunea prea mare sau prea mica.
- Vaginul ingust al partenerei (sunt necesare prezervative mai groase si mai bine lubrifiate).

Prezervativele masculine ofera o protectie de minimum 85% impotriva sarcinilor nedorite, sporita de utilizarea lor corecta.

Informatii utile despre prezervativul feminin

O alta metoda contraceptiva de bariera este prezervativul feminin, conceput sub forma de tub poliuretanic lubrifiat pentru a putea fi introdus in vagin cu ajutorul degetelor (aplicarea este similara cu cea a diafragmei).

Cele doua inele flexibile de la fiecare capat asigura o fixare perfecta, pentru impiedicarea patrunderii materialului seminal in vagin. Inelul interior (de la capatul inchis) se asaza in spatele osului pubian, pe cand cel exterior acopera zona din jurul deschiderii vaginului, inclusiv labiile mici.

Inelul exterior al prezervativului feminin sporeste protectia impotriva infectiilor care se transmit prin contactul direct al pielii, precum negii genitali sau herpesul. Avantajul principal al prezervativului feminin este acela ca nu produce disconfort partenerului de sex masculin. Alte aspecte pozitive ale sale sunt

- materialul conduce caldura, pentru o senzatie mai naturala a actului sexual;
- nu produce alergii, fiind recomandat adultilor alergici la latex;
- nu necesita depozitare speciala (nu se deterioreaza in conditii de caldura, umiditate etc.);
- se muleaza perfect pe forma vaginului si nu obstructioneaza fluxul sanguin;
- nu se deplaseaza in functie starea de erectie a partenerului;
- nu intrerupe spontaneitatea sexuala;
- permite folosirea oricarui tip de lubrifiant;
- inelul extern poate stimula clitorisul;
- nu trebuie sa fie indepartat imediat dupa ejaculare.

Un inconvenient posibil al utilizarii prezervativului feminin este aparitia iritatiilor in timpul actului sexual sau dupa. Pentru prevenirea acestei neplaceri, se recomanda aplicarea lubrifiantului pe ambele parti ale tubului si reaplicarea acestuia, daca este necesar, pe parcursul contactului intim.

Pana la deprinderea aplicarii sale corecte, prezervativul feminin poate avea nevoie de ajustari, deplasandu-se usor si alunecand in vagin. Nu il utilizati niciodata mai mult de o singura data sau concomitent cu un prezervativ masculin!

Prezervativul feminin are o eficacitate de 75% impotriva unei sarcini nedorite si este mai putin performant in prevenirea contactarii bolilor cu transmitere sexuala, decat prezervativul masculin.


Citeste si despre:

Boli ale aparatului genital masculin - generalitati Contraceptia sau planificarea familiala (metoda calendarului, coitul intrerupt, prezervativul, spermicide, steriletul, etc.) Diagnosticul infertilitatii masculine Cauze generale ale infertilitatii masculine Calitatea materialului seminal Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Oligospermia Ejacularea prematura Incontinenta urinara la barbati Tulburari ale sistemului reproducator la barbat: afectiuni testiculare BTS