Simptomele tulburarii obsesiv-compulsive

Actualizat: 25 Iunie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Spitalul de Psihiatrie Voila

Ce este tulburarea obsesiv-compulsiva


Tulburarea obsesiv-compulsiva se caracterizeaza prin doua tipuri principale de simptome: obsesiile si compulsiile. Aceste simptome pot varia in intensitate si pot afecta semnificativ viata de zi cu zi a persoanelor care sufera de aceasta afectiune.

Obsesiile

Obsesiile sunt ganduri, imagini sau impulsuri intruzive si nedorite care apar in mod repetat in mintea unei persoane. Acestea cauzeaza anxietate si disconfort semnificativ.

Cateva exemple comune de obsesii includ:

Teama de contaminare
este o obsesie frecventa. Persoanele pot avea o frica excesiva de germeni sau murdarie si o preocupare constanta cu posibilitatea de a se imbolnavi. Ele pot simti un disconfort intens la gandul de a atinge obiecte pe care altii le-au atins.

Nevoia de ordine si simetrie este o alta obsesie comuna. Indivizii pot avea ganduri persistente despre aranjarea obiectelor intr-un anumit mod si pot simti un disconfort intens atunci cand lucrurile nu sunt "la locul lor". Ei pot avea o nevoie puternica ca totul sa fie perfect aliniat sau simetric.

Gandurile agresive sau violente nedorite pot fi extrem de deranjante pentru persoanele cu TOC. Acestea pot include imagini intruzive despre a face rau altora sau sie insusi, insotite de teama de a pierde controlul si de a actiona pe baza acestor ganduri.

Indoielile persistente sunt o forma frecventa de obsesie. Persoanele se pot intreba in mod repetat daca usa a fost incuiata sau aragazul a fost inchis. Ele pot avea o nesiguranta constanta cu privire la deciziile luate si o teama de a fi facut o greseala sau de a fi uitat ceva important.

Gandurile sexuale intruzive pot include imagini sau impulsuri sexuale nedorite si deranjante. Unele persoane pot avea preocupari legate de orientarea sexuala sau teama de a comite acte sexuale nepotrivite sau imorale.

Preocuparile religioase sau morale pot fi o sursa semnificativa de anxietate. Acestea pot include ganduri blasfemice nedorite, teama excesiva de a pacatui sau de a fi pedepsit de Dumnezeu, si indoieli persistente despre propria moralitate sau credinta.

Compulsiile

Compulsiile sunt comportamente repetitive sau acte mentale pe care o persoana simte nevoia irezistibila sa le efectueze ca raspuns la obsesii sau conform unor reguli rigide. Aceste comportamente au scopul de a reduce anxietatea sau de a preveni un eveniment temut.

Exemple comune de compulsii includ:

Ritualurile de curatenie si spalare sunt compulsii frecvente. Acestea pot implica spalatul mainilor excesiv sau in moduri specifice, dusuri sau bai prelungite si repetate, sau curatarea excesiva a casei sau a obiectelor personale.

Verificarile repetate sunt o alta forma comuna de compulsie. Persoanele pot verifica usile, ferestrele sau aragazul de mai multe ori, pot reveni acasa pentru a verifica daca totul este in regula, sau pot verifica in mod repetat corpul pentru semne de boala.

Aranjarea si ordonarea pot deveni compulsii pentru unele persoane. Acestea pot simti nevoia de a aseza obiectele intr-o anumita ordine sau model, de a alinia perfect obiectele pe o suprafata, sau de a reface un aranjament pana cand "se simte bine".

Numaratul si repetitiile sunt compulsii des intalnite. Pacientii pot simti nevoia de a numara pana la un anumit numar inainte de a efectua o actiune, de a repeta anumite cuvinte sau fraze in gand, sau de a efectua o actiune de un anumit numar de ori.

Tezaurizarea (colectionarea de lucruri fara valoare) poate fi o compulsie pentru unele persoane cu TOC. Acestea pot pastra obiecte aparent inutile sau fara valoare, pot avea dificultati in a arunca lucruri, chiar si cele nefolositoare, sau pot colectiona excesiv anumite tipuri de obiecte.

Cautarea reasigurarii este o compulsie frecventa. Persoanele pot intreba in mod repetat pe altii daca totul este in regula, pot cauta constant aprobare sau confirmare, sau pot simti nevoia de a marturisi sau de a se confesa in mod repetat.

Ritualurile mentale sunt compulsii care se desfasoara in mintea persoanei. Acestea pot include repetarea unor rugaciuni sau mantre in gand, inlocuirea gandurilor "rele" cu unele "bune", sau analizarea mentala excesiva a evenimentelor trecute.

Impactul asupra vietii cotidiene

Tulburarea obsesiv compulsiva poate avea un impact semnificativ asupra vietii de zi cu zi a persoanelor afectate:
1. Timp consumat: Obsesiile si compulsiile pot consuma mult timp, interferand cu activitatile zilnice, munca sau scoala.
2. Stres si anxietate: Incercarea de a rezista compulsiilor poate duce la niveluri ridicate de anxietate si stres.
3. Impactul asupra relatiilor: TOC poate afecta relatiile cu familia, prietenii si colegii.
4. Izolare sociala: Unele persoane cu TOC pot evita situatiile sociale din cauza obsesiilor sau compulsiilor lor.
5. Probleme de sanatate fizica: Compulsiile repetitive, cum ar fi spalatul excesiv al mainilor, pot duce la probleme de sanatate fizica.

Simptome

Severitatea simptomelor TOC poate varia de la usoara la severa. In cazurile usoare, simptomele pot fi deranjante, dar nu interfera semnificativ cu viata de zi cu zi.

In cazurile severe, simptomele pot consuma mai multe ore pe zi si pot interfera semnificativ cu activitatile zilnice, munca si relatiile.

Este important de mentionat ca severitatea simptomelor poate fluctua in timp, putand fi influentata de factori precum stresul, schimbarile in viata sau evenimentele traumatice.

Diagnostic

Diagnosticul TOC este de obicei efectuat de un profesionist in sanatate mintala, cum ar fi un psihiatru sau un psiholog clinic.

Criteriile de diagnostic includ:
• Prezenta obsesiilor, compulsiilor sau ambelor
• Recunoasterea de catre persoana ca obsesiile sau compulsiile sunt excesive sau nerezonabile
• Obsesiile si compulsiile cauzeaza suferinta semnificativa sau interfereaza cu functionarea zilnica
• Simptomele nu sunt atribuibile altor afectiuni medicale sau psihiatric

Tratament

Desi TOC poate fi o afectiune cronica, exista tratamente eficiente disponibile care pot ajuta la gestionarea simptomelor:
1. Terapia cognitiv-comportamentala (TCC): Aceasta forma de psihoterapie, in special expunerea si prevenirea raspunsului (EPR), este considerata tratamentul de prima linie pentru TOC.
2. Medicamente: Inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS) sunt adesea prescrise pentru tratamentul TOC.
3. Terapia de acceptare si angajament (ACT): Aceasta abordare terapeutica poate fi utila in gestionarea gandurilor si sentimentelor dificile asociate cu TOC.
4. Mindfulness: Tehnicile de mindfulness pot ajuta la reducerea anxietatii si la gestionarea obsesiilor.

Concluzie

Tulburarea obsesiv-compulsiva este o afectiune complexa care poate avea un impact semnificativ asupra vietii persoanelor afectate. Recunoasterea simptomelor si cautarea ajutorului profesional sunt pasi importanti in gestionarea acestei afectiuni. Cu tratamentul adecvat, multi oameni cu TOC pot obtine o ameliorare semnificativa a simptomelor si pot trai o viata mai implinita si mai putin limitata de aceasta afectiune.

Bibliografie
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6343408/
https://www.nimh.nih.gov/health/topics/obsessive-compulsive-disorder-ocd/index.shtml
https://www.webmd.com/mental-health/obsessive-compulsive-disorder
https://www.webmd.com/mental-health/mental-tips-living-with-ocd


Citeste si despre:

De la obsesii la sinucidere: Ce este si cum se manifesta tulburarea obsesiv-compulsiva legata de suicid? Care este legatura dintre tulburarea obsesiv-compulsiva si depresie? Tulburarile de anxietate Informatii esentiale despre tulburarile de anxietate Colectionarea compulsiva de obiecte Refacerea unghiilor afectate de micoza Tulburarile anxioase - terapie si sfaturi utile Tulburarile de personalitate Tulburarile de alimentatie Tulburari emotionale Tulburarea Tourette